Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 11. 2018,
8.34

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

Natisni članek

Donald Trump Hillary Clinton ZDA

Sreda, 21. 11. 2018, 8.34

5 let, 5 mesecev

Kako je Trump zaradi Clintonove tvegal svojo odstavitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56
Trump Clinton vroče | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik ZDA Donald Trump je že lani maja želel pravosodnemu ministrstvu ZDA ukazati, da preišče domnevne zločine demokratke Hillary Clinton in nekdanjega direktorja FBI Jamesa Comeyja, je na podlagi dveh neimenovanih virov včeraj poročal ameriški časnik New York Times.

Ameriško pravosodno ministrstvo je sicer načeloma glede kazenskih preiskav neodvisno od predsednika ZDA. Ni sicer povsem jasno, kako je Donald Trump lani želel vplivati na pravosodnega ministra, a je od tedanjega glavnega pravnika Dona McGahna dobil rdečo luč.

McGahn je Trumpa podučil, da nima nobenih pooblastil za tovrstno zahtevo in ga opozoril, da ga v primeru, da si bo to res dovolil, čaka zanesljiv postopek odstavitve oziroma impeachment. Predsedniku ZDA je pojasnil, da bo šlo v primeru, da res ukaže preiskavo, za jasno zlorabo pooblastil, kar je razlog za impeachment.

Jeff Sessions
Novice Na zahtevo Trumpa odstopil ameriški pravosodni minister, demokrati ogorčeni

Kako si Trump predstavlja neodvisnost pravosodnega ministrstva

McGahn, ki je letos odstopil s položaja, je za vsak primer sestavil tudi pisni memorandum oziroma depešo. Trump bi Clintonovo preganjal zaradi že večkrat preiskane zgodbe o njeni elektronski pošti.

New York Times je še zapisal, da je bila zahteva za preiskavo Clintonove in Comeyja, ker je po Trumpovem mnenju izdajal zaupne informacije, doslej najbolj odkrit primer, kako si Trump predstavlja neodvisnost pravosodnega ministrstva - kot orožje, ki ga lahko vihti proti političnim sovražnikom.

McGahn, ki je krotil takšne Trumpove impulze, je odšel, predsednik je pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa prisilil v odstop in na njegov položaj kot vršilca dolžnosti postavil popolnoma lojalnega Matta Whittakerja. Trump sicer doslej še ni prekršil nobenega zakona.

Donald Trump
Novice V ZDA prva obtožnica zaradi ruskega vpletanja v letošnje volitve

Z novim ministrom ima predsednik vpogled v podrobnosti Muellerjeve preiskave

Trumpov odvetnik Rudy Giuliani je v torek sporočil, da je predsednik predal pisne odgovore na vprašanja preiskovalcev posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 Roberta Muellerja, ki jih je izpolnil pred dnevi in zatrdil, da je vse opravil sam brez pomoči odvetnikov. Giuliani je ob tem zatrdil, da bi se morala preiskava sedaj prenehati.

Trump je za odgovore na vprašanja, ki jih je označil za zelo enostavna, potreboval več mesecev. Podal jih je šele sedaj, ko je namesto namestnika pravosodnega ministra Roda Rosensteina za Muellerjevo preiskavo pristojen Whittaker, ki lahko Muellerja kadarkoli odpusti. Whittaker ima tudi vpogled v podrobnosti Muellerjeve preiskave, do česar Trump s svojimi odvetniki doslej ni imel.

Ne spreglejte