SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako je "nadomestni" slovenski premier postal sirski begunec

2

termometer

Tihotapljenje ljudi v EU je zelo donosen posel ne samo za prevoznike, ampak tudi za ponarejevalce. Nizozemski novinar je tako za 750 evrov v dveh dneh dobil lažni sirski potni list.

Množica ljudi, ki po balkanski poti drvi proti Nemčiji, je etnično zelo pisana. Poleg Sircev, ki so pred državljansko vojno najprej prebežali v sosednje države (Turčijo, Libanon, Jordanijo in Irak), zdaj pa odhajajo proti bogatim državam na severu Evrope, so med priseljenci tudi številni Iračani, Iranci, Afganistanci, Pakistanci in Bangladeševci.

V Turčiji je nastal trg lažnih potnih listov Ker pa samo Sirci prihajajo z območja, kjer skoraj na vsem ozemlju države divja vojna, gredo zadnje čase za med lažni sirski potni listi. Imetniki teh potnih listov namreč upajo, da bodo v Evropi kot sirski begunci pred vojno lažje dobili azil.

V Turčiji so tako že odkrili tiskarno lažnih sirskih potnih listov. Prav v Turčiji, ki je tranzitna države za migrante, ki odhajajo na pot proti stari celini, se je razvil pravi trg ponarejenih sirskih potnih listov. Pred dnevi so tudi nemški cariniki odkrili pisemski zavoj, namenjen v Nemčijo, v katerem je bilo polno lažnih in tudi pravih sirskih potnih listov, piše nemški časnik Die Welt.

Kako kupiti lažni sirski potni list Kako lahko in hitro je mogoče dobiti ponarejen sirski potni list, je ugotovil tudi Harald Doornbos, novinar nizozemskega tednika Nieuwe Revu. Ta je namreč za 750 evrov kupil ponarejen sirski potni list.

Nizozemski novinar je kot kupec ponarejenega potnega lista moral najprej dobiti številko kakšnega od številnih ponarejevalcev. Nato je poklical ponarejevalca in se z njim dogovoril o izdelavi lažnega sirskega potnega lista. Novinar namesto lastne poslal fotografijo nizozemskega premierja Kot kupec lažnega potnega lista je ponarejevalcu moral poleg 750 evrov poslati še fotografijo po lastni izbiri in povedati, na katero ime naj se glasi potni list.

Po aplikaciji WhatsApp je Doornbos poslal fotografijo, a ne lastne, ampak fotografijo nizozemskega premierja Marka Rutteja. Ponarejevalcu je tudi sporočil, naj bo ime v lažnem sirskem potnem listu Malek Ramadan. Lažni potni list je nato dobil v 40 urah.

Rutte je branil slovenske interese, zdaj pa "postal" sirski begunec Nizozemski premier, ki je 13. julija na vrhu evrskih držav glede Grčije nekaj ur (slovenski premier Miro Cerar je vrh predčasno zapustil zaradi srečanje z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom) zastopal tudi slovenske nacionalne interese (in bil tako nekakšen "nadomestni" slovenski premier), je tako po novem "postal" tudi sirski begunec Malek Ramadan.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin