Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 2. 2018,
8.53

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

4

Natisni članek

Donald Trump

Sobota, 10. 2. 2018, 8.53

6 let, 2 meseca

Kaj skriva Donald Trump?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

4

Predsednik ZDA Donald Trump je hitro dovolil objavo memoranduma o preiskavi ruske afere svojega republikanskega zaveznika v predstavniškem domu Devina Nunesa, objave demokratskega memoranduma o isti zadevi pa v petek zvečer ne, čeprav je to podprl celoten odbor za obveščevalne zadeve. Demokrati so že izrazili ogorčenje, sprašujejo se tudi, kaj Trump skriva. 

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters Nunesov memorandum je Trump hvalil kot dokaz, da je sam glede ruskega vpletanja v ameriške volitve povsem nedolžen in da bi se preiskave morale končati. Memorandum republikanskega predsednika odbora za obveščevalne dejavnosti tega sicer ne dokazuje neposredno, ampak le namiguje, da je preiskava politično motivirana.

Nunesov memorandum tudi trdi, da je FBI zavajal sodišče z argumenti pred izdajo naloga za nadzor nad Trumpovim sodelavcem, ki je bil povezan z Rusijo. Memorandum obenem priznava, da se je preiskava začela zaradi opozorila avstralske vlade, da se eden od ljudi iz Trumpove kampanje hvali z informacijami o ruski vpletenosti v volitve.

Demokrati so sestavili svoj memorandum, a Trump ne dovoli objave

Ker se je poskus diskreditiranja preiskave ruske afere ponesrečil, je vodilni demokrat iz odbora za obveščevalne dejavnosti Adam Schiff sestavil svoj memorandum, ki navaja razloge, zakaj je preiskava utemeljena in potrebna. Kakšne, še ni znano, ker Trump ne dovoli objave.

Republikanski člani odbora Schiffovega memoranduma niso poskusili zaustaviti. A postopek je tak, da memorandum najprej dobi v roke predsednik in preveri, ali je v dokumentih kaj v nasprotju z "nacionalno varnostjo". Če ni, dokumente pošlje nazaj v odbor z dovoljenjem za objavo. Trump v petek tega ni storil.

Trump je v boj proti takojšnji objavi demokratskega memoranduma poslal glavnega pravnika Bele hiše Dona McGahna, ki je sporočil, da je predsednik sicer naklonjen izdaji dovoljenja za objavo, vendar pa tega v tem trenutku ne more storiti, ker memorandum vsebuje številne zaupne in posebej občutljive informacije. Zaradi tega je pravosodnemu ministrstvu ZDA naročil, naj sodeluje s kongresniki, da bodo lahko dokument v neki obliki le objavili. McGahn je dodal, da namestnik pravosodnega ministra ZDA Rod Rosenstein, ki je sicer na Trumpovem seznamu za odstrel, ter direktor FBI Christopher Wray podpirata predsednikovo odločitev. Zanimivo je, da pred tem ne FBI in ne pravosodno ministrstvo nista podprla objave Nunesovega memoranduma, vendar je Trump to vseeno storil. | Foto: Reuters Trump je v boj proti takojšnji objavi demokratskega memoranduma poslal glavnega pravnika Bele hiše Dona McGahna, ki je sporočil, da je predsednik sicer naklonjen izdaji dovoljenja za objavo, vendar pa tega v tem trenutku ne more storiti, ker memorandum vsebuje številne zaupne in posebej občutljive informacije. Zaradi tega je pravosodnemu ministrstvu ZDA naročil, naj sodeluje s kongresniki, da bodo lahko dokument v neki obliki le objavili. McGahn je dodal, da namestnik pravosodnega ministra ZDA Rod Rosenstein, ki je sicer na Trumpovem seznamu za odstrel, ter direktor FBI Christopher Wray podpirata predsednikovo odločitev. Zanimivo je, da pred tem ne FBI in ne pravosodno ministrstvo nista podprla objave Nunesovega memoranduma, vendar je Trump to vseeno storil. Foto: Reuters

"Milijone Američanov zanima odgovor na vprašanje: kaj skriva Donald Trump?"

Demokrati so po Trumpovi odločitvi izrazili ogorčenje. "Predsednikov dvojni standard glede preglednosti je presunljiv. Razlog za objavo Nunesovega memoranduma - odkritost - je izginil, ko gre za njemu škodljive informacije. Milijone Američanov zanima odgovor na vprašanje, kaj skriva?" je sporočil vodja senatne manjšine Chuck Schumer.

"Potem ko je ignoriral pozive FBI in pravosodnega ministrstva, naj ne objavi zavajajočega Nunesovega memoranduma, ker izpušča ključna dejstva, predsednik zdaj izraža skrb pred objavo teh dejstev in memorandum pošilja nazaj v odbor istim republikancem, ki so proizvedli Nunesov memorandum," pa je sporočil Adam Schiff. | Foto: Reuters "Potem ko je ignoriral pozive FBI in pravosodnega ministrstva, naj ne objavi zavajajočega Nunesovega memoranduma, ker izpušča ključna dejstva, predsednik zdaj izraža skrb pred objavo teh dejstev in memorandum pošilja nazaj v odbor istim republikancem, ki so proizvedli Nunesov memorandum," pa je sporočil Adam Schiff. Foto: Reuters

Trump medtem trdi, da je povsem nedolžen in nima kaj skrivati glede ruskega vpletanja v volitve, a demokrati trdijo, da njegova dejanja doslej niso vzbudila zaupanja, da govori resnico. To sicer išče posebni tožilec za preiskavo ruske afere Robert Mueller.

Ne spreglejte