Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 7. 2022,
9.35

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

9

Natisni članek

Köbenhavn pokol Danska

Ponedeljek, 4. 7. 2022, 9.35

1 leto, 9 mesecev

Osumljenec napada na Danskem pridržan v psihiatrični bolnišnici #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

9

Sodišče v Koebenhavnu je za glavnega osumljenca napada v nakupovalnem središču v danski prestolnici, v katerem so v nedeljo umrli trije ljudje, odredilo pridržanje na zaprtem oddelku psihiatrične bolnišnice, je danes sporočila policija. V priporu naj bi ostal najmanj 24 dni z možnostjo podaljšanja, so še navedli.

Osumljeni za nedeljsko streljanje, ki je bil danes priveden pred sodnika okrožnega sodišča v Koebenhavnu, bo po navedbah policije v priporu pridržan najmanj 24 dni, njegovo pridržanje pa se lahko podaljša.

Po navedbah danske radiotelevizije DR, ki se sklicuje na več neimenovanih virov, je 22-letni osumljenec tik pred napadom poskušal poklicati telefonsko številko za psihološko pomoč, vendar oblasti tega niso želele potrditi.

V napadu sta bila ubita dva najstnika, fant in dekle, oba stara 17 let, in pa 47-letni ruski državljan, ki je živel na Danskem. Več ljudi je bilo ranjenih, trije med njimi so v kritičnem stanju.

Načelnik koebenhavnske policije Soren Thomassen je pred tem na novinarski konferenci pojasnil, da je bil osumljenec poznan psihiatričnim službam. Svoje žrtve je izbral naključno in zaenkrat nič ne kaže, da bi šlo za teroristično dejanje, čeprav motiv za napad ostaja neznan.

Priče, ki jih navajajo danski mediji, so povedale, da je osumljenec poskušal prevarati ljudi, češ da je njegovo orožje ponarejeno, da bi jih tako pripravil do tega, da se mu približajo. Po prvih strelih se je proti izhodu iz nakupovalnega središča zgrnilo več kot sto ljudi.

Streljanju v Köbenhavnu
Novice V streljanju v Köbenhavnu več mrtvih #foto

Lepa in običajno varna prestolnica

"Naša lepa in običajno varna prestolnica se je spremenila v delčku sekunde," je ob napadu dejala danska predsednica vlade Mette Fredriksen.

Sožalje svojcem umrlih je že izrekla tudi danska kraljeva družina, pa tudi finska premierka Sanna Marin in norveški premier Jonas Gahr Store, še navaja AFP.

Novice Panika na Norveškem: Nevarnost vnovičnega terorističnega napada je "izredno" visoka #video #foto

Pred tednom napad v Oslu

Do streljanja je prišlo teden dni po napadu v središču Osla, ki je zahteval dve smrtni žrtvi.

Zadnjemu strelskemu napadu v danski prestolnici so bili priča februarja 2015, ko so islamisti ubili dve osebi in ranili pet ljudi.

Ne spreglejte