SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj EU predlaga Veliki Britaniji, da bi se izognili brexitu

0

termometer

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je objavil predlog za dogovor o britanskih zahtevah za reformo EU v kontekstu referenduma o članstvu Velike Britanije v Uniji.

Predlog vključuje možnost sporne zasilne zavore za omejitev socialnih pravic za nebritanske državljane Unije in zaščito držav brez evra. Vključuje tudi možnost, da bi Velika Britanija še vedno plačevala otroške dodatke za otroke, ki živijo v tujini, vendar bi bila plačila vezana na stroške življenja v posamezni državi.

Tusk je predlog objavil s komentarjem: "Biti ali ne biti skupaj. To je vprašanje." "Dozdajšnji proces je bil težek in pred nami so pogajanja, ki bodo izziv. Nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno," je še zapisal.

V Evropski komisiji so pred tem pojasnili, da predlog utira pot za začetek procesa strokovnjakov članic Unije – šerp, ki bodo o predlogu prvič razpravljali v petek.

Britanski premier David Cameron je po objavi predloga dejal, da vključuje vsebinske spremembe, ki jih želi v odnosu med Veliko Britanijo in EU, vendar se bo treba dogovoriti o podrobnostih, preden bodo o predlogu na ključnem vrhu 18. in 19. februarja razpravljali evropski voditelji.

Cameron je napovedal, da bo, predvidoma junija letos, razpisal referendum o t. i. brexitu oziroma o tem, ali naj Velika Britanija izstopi iz EU. Ankete kažejo, da imata oba tabora – za obstanek in za odhod – približno enako podporo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin