Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
17.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hrvaška vlada zakon

Četrtek, 6. 6. 2013, 17.59

8 let

Jutarnji list: Hrvaški delavci niso zaželeni dve leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska vlada je sprejela predlog zakona o dveletni prepovedi za zaposlovanje in delo državljanov Hrvaške, na to pa so se odzvali tudi hrvaški mediji.

Slovenska vlada je potrdila predlog zakona o uveljavitvi dveletnega prehodnega obdobja za zaposlovanje in delo državljanov Hrvaške v Sloveniji po hrvaškem vstopu v EU. V skladu s predlogom se bodo državljani Hrvaške po vstopu v EU v Sloveniji še dve leti zaposlovali in delali pod pogoji, ki veljajo za državljane držav, ki niso članice EU-ja. O tem sta pisali hrvaški spletni strani Jutarnji list in Večernji list.

Lahko bodo delali na podlagi delovnih dovoljenj Obe spletni strani sicer povzemata slovenske medije, ki so med drugim pisali o novinarski konferenci, na kateri je ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak pojasnila, da se bodo hrvaški državljani tako še dve leti v Sloveniji zaposlovali pod enakimi pogoji kot do zdaj, torej na podlagi delovnih dovoljenj.

Po besedah Kopač Mrakove se je vlada za ta ukrep odločila zaradi zaostrenega gospodarskega položaja ter visoke brezposelnosti doma in pri sosedih. Samo na mejnem območju med državama je namreč okoli 100.000 brezposelnih Hrvatov, je dodala. S tem bo vlada dala prednost zaposlovanju slovenskih državljanov, če delodajalci na trgu določenih profilov ne bodo našli, pa bodo hrvaške državljane še naprej lahko zaposlovali na podlagi delovnih dovoljenj.

Slovenija ne pričakuje povračilnih ukrepov Kopač Mrakova je opozorila še, da tovrsten ukrep ne predstavlja kakšne posebne novosti. O tem namreč razmišljajo tudi države, kot sta Avstrija in Nemčija, kjer je brezposelnost bistveno nižja kot v Sloveniji, je spomnila. Ker gre za "razumen ukrep", povračilnih ukrepov Hrvaške ne pričakuje. "Ne zaostrujemo položaja, temveč ta ostaja, kakršen je zdaj," je dejala. V tej luči je izpostavila še, da število delovnih dovoljenj za tujce v Sloveniji upada, v njihovi strukturi pa se sicer zvišuje prav število dovoljenj hrvaških državljanov – trenutno jih je prek 5000.

Predlog zakona v DZ roma po nujnem postopku in bo v veljavi do 1. julija, ko bo Hrvaška postala članica Unije, je še napovedala ministrica, njene besede pa sta povzela tako Jutarnji kot Večernji list. Zadnji je v nadnaslovu zapisal "Kot da nismo v EU-ju", medtem ko pa je Jutarnji list v naslovu izpostavil njihovo mnenje, da hrvaški delavci niso zaželeni v Sloveniji.

Interes Hrvatov je v okviru evropskega povprečja Na hrvaškem ministrstvu za delo so sicer ves čas poudarjali, da se članicam EU-ja ni treba bati velikega pritiska hrvaških delavcev, ker je resničen interes Hrvatov za delo v tujini v okvirih evropskega povprečja – na migracije je pripravljenega 2,5 odstotka prebivalstva.

Ne spreglejte