Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Četrtek,
24. 10. 2013,
18.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 24. 10. 2013, 18.58

8 let

Jovanka bo pokopana levo od Tita

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jutri točno opoldne bo pokopana zadnja žena Josipa Broza - Tita, Jovanka Broz.

Vlada Republike Srbije in njen predsednik Ivica Dačić sta izpolnila zadnjo željo Jovanke Broz, da bo pokopana zraven svojega moža. Odločili so se, da jo pokopljejo v Hiši cvetja. Zaradi teže marmornate plošče, menda tehta devet ton, ki je položena na Titov grob, jo je nemogoče premakniti, ne da bi jo poškodovali. Zato so se odločili, da bo Jovanka Broz pokopana v istem prostoru levo od Titovega groba.

"Jovanka Broz 1924–2013" Kot je zdaj znano, bo tudi grob Jovanke Broz pokrit z belo marmornato ploščo, ki pa ne bo tako debela, kot je Titova. Kot poroča srbski Blic, naj bi 30 centimetrov od tal položili osem centimetrov debelo belo marmornato ploščo, na kateri bo pisalo "Jovanka Broz 1924–2013".

Mediji v nekdanjih jugoslovanskih republikah so se razpisali o usodi Jovanke Broz. Čeprav naj bi veljalo, da se o mrtvih govori samo najlepše, pa v njenem primeru temu ni tako. Podobno kot v primeru njenega moža. Konec koncev je bilo tudi njeno življenje tako, od "kraljice" Jugoslavije do tridesetletnega hišnega pripora. Od Brionov do propadajoče vile brez elektrike. Od druženja s svetovno smetano politične in zabavne industrije, do osebe brez zdravstvenega zavarovanja.

Nobene osmrtnice O tem, kako huda je bila tridesetletna izolacija, mogoče najbolje govori dejstvo, da v prvih treh dneh po njeni smrti ni bilo objavljene niti ene osmrtnice. Kljub temu pa naj bi družina pokojne Jovanke Broz dobivala sožalne telegrame z vsega sveta. Tudi iz Avstralije. Štirje avtobusi naj bi bili napovedani iz Slovenije, piše srbski Kurir. Partizanske delegacije pa so napovedane tudi iz drugih držav nekdanje Jugoslavije.

Na jutrišnjem pogrebu bo častna četa, izstreljene bodo častne salve, prisoten bo vojaški orkester, častni govor pa bo imel predsednik vlade Srbije Ivica Dačić.

Pokop Jovanke Broz v Beogradu bo spremljala in o njem sproti poročala tudi ekipa Planet Siol.net.

Ne spreglejte