Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 9. 2012,
19.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Združeni narodi

Četrtek, 27. 9. 2012, 19.19

8 let

Janša v ZN pozval k mehanizmu za preprečevanje genocidov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Premier Janez Janša je v govoru na splošni razpravi 67. zasedanja Generalne skupščine ZN danes pozval mednarodno skupnost, naj se pridruži prizadevanjem za svet brez genocida.

Predsednik slovenske vlade je uvodoma opozoril na dogodke v Siriji. Položaj v Siriji po mnenju premiera kliče po nujni potrebi za utrditev preprečevalnih zmogljivosti ZN, članic ZN in regionalnih organizacij. "Žalostno je, da nam ni uspelo zaščititi civilistov," je dejal. Opisal je tudi prizadevanja poljskega pravnika judovskega rodu Raphaela Lemkina za sprejem konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida in dejal, da se je Lemkinova vizija uresničila z uveljavitvijo konvencije leta 1951. "Potem smo čakali pol stoletja do prve obsodbe posameznika za genocid. Ustanovitvi sodišč za nekdanjo Jugoslavijo in Ruando v 90. letih je sledilo oblikovanje stalnega Mednarodnega kazenskega sodišča, kar je bila naslednja prelomnica v humanizaciji mednarodnih odnosov," je orisal premier. Za Janšo je sicer vzpodbudno izboljšanje notranjega usklajevanja sistema ZN za preprečevanje genocida, kot je ustanovitev uradov posebnega svetovalca za preprečevanje genocida in posebnega svetovalca o odgovornosti a zaščito, pomaga pa tudi Svet ZN za človekove pravice. Premier je v nadaljevanju omenil ameriškega predsednika Baracka Obamo, ki je ustanovil odbor za preprečevanje grozodejstev. "V svojem govoru v muzeju holokavsta je aprila lani poudaril, da suverenost držav ni nikoli dovoljenje za pobijanje lastnega prebivalstva," je dejal Janša in omenil tudi poziv generalnega sekretarja ZN Bana Ki Moona na začetku letošnje splošne razprave, da je treba utrditi koncept odgovornosti za zaščito. Po drugi svetovni vojni je več kot 80 držav sveta doživelo množična grozodejstva. "Izgubljenih je bilo 53 milijonov nedolžnih življenj. Za temi številkami so konkretni možje in žene ter otroci. Imeli so prihodnost, vendar jim niso dovolili živeti," je dejal Janša. Dodal je, da bi morali znati postaviti vsaj osnovne meje človeškemu vedenju za preprečitev množičnih grozodejstev.

"Zato pozivam države članice ZN, regionalne in podregionalne organizacije in sistem ZN k razvoju nove strategije za preprečevanje genocida in drugih množičnih grozodejstev," je dejal premier. Predlagal je tudi oblikovanje medvladnega foruma isto mislečih držav za pripravo resolucije ZN, ki bo dala jasen mandat za pripravo in sprejem ustreznega pravnega mehanizma. "Pravnega mehanizma, ki bo konceptu odgovornosti za zaščito dal nova orodja. Pravni mehanizem, ki bo uveljavljal preprečevanje zločina. Potreben je mehanizem za hitrejše in učinkovitejše odzive na genocid in druga množična grozodejstva," je pozval predsednik slovenske vlade.

"Slovenija je pripravljena začeti tak dialog. V prihodnjih mesecih bomo sklicali prvo srečanje. Vesel sem, da smo za pobudo dobili veliko podporo že v času tega zasedanja generalne skupščine," je dejal Janša in dodal, da je pobuda zrasla iz civilne družbe, podpora pa ji raste. Po premierovih besedah je treba poskrbeti tudi za boljše sodelovanje pri pregonu storilcev takšnih zločinov in razviti kulturo preprečevanja po svetu, med drugim z izboljšanjem razumevanja opozorilnih znakov in odzivov. Janša je v govoru tudi omenil zadnja nasilna dejanja proti diplomatskim in konzularnim misijam v islamskem svetu.

Premier je imel pred govorom pogovor z novinarji ameriške tiskovne agencije AP in časopisa Wall Street Journal. Čaka ga še udeležba na sprejemu v organizaciji generalnega sekretarja Organizacije islamske konference (OIC) Ekmeledina Ihsanogluja. Na programu ima še sprejem v organizaciji predsednika Nauruja Sprente Dabwida, ki predseduje Zvezi majhnih otoških držav. Pred vrnitvijo v Slovenijo pa se bo Janša v petek udeležil ministrskega srečanja z naslovom "Poglabljanje naše zaveze pri preprečevanju množičnih grozodejstev" in se srečal z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom.

Ne spreglejte