Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2012,
7.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

Albanija Slovenija Janez Janša Janez Janša

Četrtek, 29. 11. 2012, 7.14

8 let

Janša v Tirani: Slovenija podpira Albanijo na njeni evropski poti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Premier Janez Janša se je v okviru uradnega obiska v Albaniji srečal s političnim vrhom države.

Albanski sogovorniki so izrazili hvaležnost Sloveniji za podporo pri vključevanju Albanije v Nato in pri vizumski liberalizaciji za države Zahodnega Balkana, so sporočili iz Janševega kabineta.

Državniki potrdili dobre odnose V okviru obiska so se tako nadaljevali pogovori, ki so se že začeli v okviru preteklih letošnjih srečanj. Potrdili so dobre odnose z Albanijo in postavili konkretnejše temelje sodelovanja na gospodarskem in drugih področjih v luči vključevanja Albanije v Evropsko unijo.

Albanski premier Sali Berisha je Janši predstavil prizadevanja Albanije za pridobitev statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji. Poudaril je, da je konkretizacija perspektive članstva Albanije v EU najpomembnejši projekt države v tem stoletju in da si želi tudi v prihodnje podpore in izkušenj, ki jih lahko ponudi Slovenija.

Srečanje kot signal gospodarstvenikom v obeh državah Sogovornika sta govorila tudi o dvostranskih odnosih, ki so brez odprtih vprašanj in z veliko priložnostmi za gospodarsko sodelovanje, še posebej na področjih energetike in infrastrukture.

"To srečanje naj bo signal gospodarstvenikom v obeh državah," je izpostavil premier in predlagal ponovno srečanje slovensko-albanske komisije za gospodarsko sodelovanje prihodnje leto v Sloveniji.

Janša je sicer v uvodu skupne tiskovne konference ponovno čestital albanskemu narodu ob 100. obletnici neodvisnosti Albanije. "Slovenija je močna podpornica polnopravnega članstva Albanije v EU," je dejal. Dodal je, da to ni v interesu le Albanije, ampak celotne EU, predvsem pa v interesu stabilnosti regije.

Janša: EU je prostor napredka "Pozdravljam konstruktivno vlogo Albanije z vidika regionalnega gospodarskega razvoja in stabilnosti," je poudaril slovenski premier in dodal, da je pomembno, da vstop Albanije v EU podpirajo tudi drugi politični deležniki v domačem prostoru.

"EU je prostor napredka in prostor enakih pravil za vse," je še dejal Janša in s tega vidika je prevzemanje evropskih standardov nekaj, kar je v obojestranskem interesu. Ob tem je izpostavil, da je Albanija že pokazala, da je kredibilen partner. O tem, kdaj bo na dnevnem redu širitev EU, pa je Janša dejal, da bo to morda že na decembrskem Evropskem svetu, kar bo Slovenija med drugim izkoristila tudi za podporo Albaniji.

Janša spregovoril tudi o reformi trga dela v Sloveniji S predsednico albanskega parlamenta Jozefino Topalli sta spregovorila vlogi, ki jo imata parlamenta pri razvoju obeh držav. Janša je predstavil slovenske izkušnje pri sprejemanju nove pokojninske zakonodaje in reforme trge dela. Osrednja tema je bila področje parlamentarne zakonodaje in doseganja soglasja, ki ga mora Albanija doseči po zadnjem poročilu Evropske komisije.

Albanski predsednik Bujar Nishani pa se je Janši zahvalil za vso podporo, ki jo Slovenija zagotavlja Albaniji na njeni evropski poti. Sogovornika sta govorila tudi o dvostranskih odnosih in se strinjala, da obstaja vzajemni interes za povečanje gospodarskega sodelovanja med državama, saj se trg in področja sodelovanja širijo s približevanjem Albanije EU ter izvajanjem potrebnih reform.

Janša je ob tem poudaril, da si Slovenija želi čim prejšnje podelitve statusa kandidatke Albaniji, ki je s svojo konstruktivno zunanjo politiko pomemben dejavnik stabilnosti na Zahodnem Balkanu. Predsednik slovenske vlade je poudaril, da v evropski politiki za Zahodni Balkan skladno s solunsko agendo ni drugega cilja kot polnopravno članstvo v EU. Ob tem je dodal, da je Albanija ključne ukrepe za pridobitev statusa kandidatke že izpolnila in da morajo veljati za vse enaka pravila.

Ne spreglejte