Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 5. 2018,
9.55

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

1

Natisni članek

obstreljevanje Gaza Palestina Izrael

Četrtek, 17. 5. 2018, 9.55

5 let, 11 mesecev

Izraelska letala napadla cilje Hamasa v Gazi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

1

Izraelska letala | Foto Reuters

Foto: Reuters

Izraelska vojska je ponoči izvedla več letalskih napadov na cilje palestinskega gibanja Hamas na severu Gaze. Kot so prek Twitterja sporočili vojaški viri, so zadeli več poslopij "teroristične" infrastrukture v vojaškem kompleksu in obrat za proizvodnjo orožja.

V izraelski vojski so nočne napade označili za povračilni ukrep za silovito obstreljevanje mesta Sderot na meji z Gazo. Že pred tem je izraelski tank v sredo obstreljeval tri položaje Hamasa.

Da so izraelska letala ponoči napadla bazo Hamasa, so potrdili tudi palestinski viri. Po prvih podatkih omenjeni napadi niso zahtevali smrtnih žrtev.

Novice ZDA odprle veleposlaništvo v Jeruzalemu. V spopadih najmanj 52 mrtvih #video #foto

V ponedeljkovih nemirih izraelska vojska ubila najmanj 60 ljudi

Spomnimo, da je v ponedeljkovih nemirih ob selitvi ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem izraelska vojska na meji med Izraelom in Gazo, kjer se je zbralo več deset tisoč protestnikov, ubila najmanj 60 ljudi, 2.400 je bilo ranjenih.

Med ubitimi je bilo 50 članov Hamasa. Nekateri protestniki so želeli prečkati ograjo, ki ločuje območji, in napasti izraelske varnostne sile. Ponedeljkovo ravnanje izraelske vojske je sicer sprožilo ostro mednarodno kritiko.

Izraelski zunanji minister odsvetuje potovanja v Turčijo

Med drugim se je zaradi omenjenih spopadov zaostril tudi politični spor med Izraelom in Turčijo. Izraelski minister za turizem Jariv Levin je izraelskim državljanom zato odsvetoval potovanja v Turčijo. "Povedal bom povsem jasno. Ne potujte v Turčijo," je dejal Levin.

Hkrati so veleposlaniki obeh držav že dobili poziv, naj zapustijo Turčijo oziroma Izrael in se vrnejo v domovino. "Žal je v Turčiji nekdo, ki Izrael pred volitvami vedno znova izkoristi, da dobi večjo podporo. Dokler nas bodo v Turčiji tako obravnavali, ni razloga, da bi kdo potoval tja," je poudaril Levin. Izraelski mediji so med drugim poročali, da je bila nazadnje v Istanbulu napadena ekipa izraelske javne televizije.

Turčija priljubljena destinacija izraelskih turistov

Odnosi med državama so se močno poslabšali leta 2010, ko je izraelska mornarica zasedla ladjo Mavi Marmara, ki je na krovu prevažala humanitarno pomoč za Palestince v Gazi. V incidentu je bilo ubitih deset turških državljanov.  Odnosi med Jeruzalemom in Ankaro so se izboljšali šele leta 2016.

Turčija je za izraelske turiste sicer zelo priljubljena počitniška destinacija, vendar pa je obisk vedno povezan s političnim položajem med državama. Leta 2008 je Turčijo na primer obiskalo skoraj 560 tisoč izraelskih turistov, na vrhuncu krize leta 2011 pa le nekaj več kot 79 tisoč. Lani se je za obisk Turčije odločilo več kot 380 tisoč državljanov Izraela.

Ne spreglejte