SiolNET. Novice Svet
4,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Izrael: Pod bolnišnico Al Šifa smo odkrili več deset metrov dolg predor #video

4,07

termometer

Izraelske sile so pod bolnišnico Al Šifa v Gazi odkrile 55 metrov dolg predor, je v nedeljo sporočila izraelska vojska, ki je pretekli teden vdrla v kompleks največje bolnišnice v enklavi. Ob tem je objavila posnetke varnostnih kamer, na katerih naj bi bili talci, ki jih je palestinsko gibanje Hamas zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra. "Te ugotovitve dokazujejo, da je teroristična organizacija Hamas na dan pokola bolnišnični kompleks Šifa uporabljala kot teroristično infrastrukturo," so še sporočili. Iz glavne bolnišnice Al Šifa so v nedeljo evakuirali 31 nedonošenčkov, ki naj bi jih kmalu prepeljali v Egipt, poroča CNN. 

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

20.50 V Egipt evakuirani nedonošenčki v kritičnem stanju
18.26 Kučan: Spreminjanje Gaze v pokopališča nikakor ni obramba
18.15 Guterres: V Gazi največ civilnih žrtev v konfliktih od začetka mojega mandata

17.02  Afriška unija: Visoko število civilnih žrtev v Gazi bo spodbujalo ekstremizem
15.07 Macron in Ši za preprečevanje humanitarne krize v Gazi
14.40 V Gazo prispela prva terenska bolnišnica
9.19 Na severu Gaze več žrtev novega napada na bolnišnico
8.40 Kitajska za nujno ukrepanje v Gazi
7.45 Izraelska vojska naj bi pod Al Šifo odkrila več deset metrov dolg predor
7.30 Iz glavne bolnišnice v Gazi evakuirali 31 nedonošenčkov

20.50 V Egipt evakuirani nedonošenčki v kritičnem stanju

Večina od 28 ali skoraj vsi nedonošenčki, ki so jih iz bolnišnice Al Šifa na območju Gaze danes evakuirali v Egipt, so v kritičnem stanju, so španski tiskovni agenciji EFE povedali bolnišnični viri. WHO je sporočil, da se vsi borijo z resnimi okužbami in drugimi tegobami, zaradi katerih potrebujejo specializirano medicinsko oskrbo.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je ob tem na omrežju X še sporočil, da so 12 od skupno 28 nedonošenčkov, kolikor jih danes prispelo v Egipt, z letalom prepeljali v Kairo. Trije, ki so jih v nedeljo prav tako evakuirali iz Al Šife, so ostali na jugu območja Gaze, kjer se zdravijo v bolnišnici Al Emarati.

Drugi dojenčki, ki so jih evakuirali v Egipt, se zdravijo v bolnišnici Al Ariš na Sinajskem polotoku. V tej bolnišnici so za špansko tiskovno agencijo EFE povedali, da so skoraj vsi v kritičnem stanju. Egiptovsko ministrstvo za zdravje je medtem potrdilo, da jim zagotavljajo najboljšo zdravstveno oskrbo.

V bolnišnici Al Ariš so agenciji EFE še povedali, da je v bolnišnico prispelo tudi pet mater nedonošenčkov, ki so jih evakuirali iz Gaze.

Skupno 31 nedonošenčkov so v nedeljo evakuirali iz bolnišnice Al Šifa, največje v palestinski enklavi, potem ko jih je po palestinskih virih osem umrlo, ker zaradi pomanjkanja goriva inkubatorji niso več delali. Njihova zdravstvena oskrba je bila nemogoča tudi zaradi siceršnjega pomanjkanja tako vode kot medicinskih zalog zaradi izraelske blokade enklave ter spopadov med izraelsko vojsko in Hamasom v bližini. Nato je 15. novembra v bolnišnico vdrla izraelska vojska, saj trdi, da ima pod njo Hamas v predorih svoje poveljstvo. Hamas in bolnišnica so to zanikali.

18.26 Kučan: Spreminjanje Gaze v pokopališča nikakor ni obramba

Spreminjanje Gaze v pokopališča nikakor ni obramba, je danes izjavil nekdanji predsednik Milan Kučan in opozoril, da je sedaj prepovedano povpraševati po koreninah sporov, češ da mnogi to vidijo kot izenačevanje dejanj napadalca in žrtve. Ob tem je izrazil upanje, da bodo "upravitelji Slovenije odločneje zahtevali vsaj prekinitev vojne v Gazi".

Več si lahko preberete v tem članku:

Milan Kučan Novice Kučan: Spreminjanje Gaze v pokopališča nikakor ni obramba

18.15 Guterres: V Gazi največ civilnih žrtev v konfliktih od začetka mojega mandata

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes opozoril, da je svet na območju Gaze priča številu civilnih žrtev brez primere, kakršnega še ni bilo v nobenem sporu, odkar je od januarja leta 2017 na čelu te svetovne organizacije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na vprašanje, zakaj izraelskih napadov na šole agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) na območju Gaze ne obsodi kot vojnih zločinov, je na novinarski konferenci na sedežu ZN v New Yorku pojasnil, da nima mandata za opredeljevanje tovrstnih dejanj, da pa je jasno, da je bilo v nekaj tednih ubitih na tisoče otrok in da "smo priča ubijanju civilistov, ki mu ni primere in kakršnega še ni bilo v nobenem sporu, odkar sem generalni sekretar", poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Po podatkih palestinskih oblasti je bilo na območju Gaze od začetka vojne 7. oktobra, ki ga je z napadom na Izrael sprožilo skrajno palestinsko gibanje Hamas, ubitih okoli 13 tisoč Palestincev, med njimi najmanj 5500 otrok. Hamas, ki nadzira območje Gaze, je v napadu ubil 1200 ljudi in jih zajel okoli 240.

Guterres je ob tem danes znova obsodil "kršitve mednarodnega humanitarnega prava in zaščite civilistov" v palestinski enklavi.

Guterres sicer vsako leto objavi "sramotilni seznam" o pravicah otrok v spopadih, to, da na njem ni Izraela, so kritizirale organizacije za zaščito človekovih pravic. Ne da bi povedal, ali bo to spremenil, je danes primerjal število otrok, ki so bili v nekaj tednih sedanje vojne med Izraelom in Hamasom ubiti v Gazi, z drugimi spori, ki jih je uvrstil na seznam.

"Doslej sem objavil sedem poročil in v njih so največ otrok v enem letu ubili talibani, in sicer med leti 2017 in 2018, drugo največje število sirska vlada in njeni zavezniki, tudi oni okoli 700," je dejal.

"Ne da bi se spuščal v razprave o točnosti podatkov, ki so jih objavile oblasti v Gazi, je jasno, da je bilo v nekaj tednih ubitih na tisoče otrok," je vztrajal in izpostavil število civilnih žrtev v tej vojni od njegovega prihoda na čelo ZN.

17.02  Afriška unija: Visoko število civilnih žrtev v Gazi bo spodbujalo ekstremizem

Odgovor Izraela na napad skrajnega palestinskega gibanja Hamas v začetku oktobra je neopravičljiv, je danes izjavil predsednik Komorov in trenutni predsednik Afriške unije Azali Assoumani. Ob tem je opozoril, da bo visoko število civilnih žrtev v Gazi še naprej spodbujalo ekstremizem na območju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Dejanja Hamasa so obsojanja vredna, vendar je odziv neopravičljiv. Predstavljajte si otroka, ki je videl umor svoje matere in očeta. To ustvarja ekstremizem," je na novinarski konferenci ob robu vrha Dogovor z Afriko v Berlinu dejal Assoumani.

"Dokler ne bosta obstajali dve državi, kot to zahtevajo Združeni narodi, na tem območju ne bo miru," je še dodal.

15.07 Macron in Ši za preprečevanje humanitarne krize v Gazi

Francoski predsednik Emmanuel Macron in kitajski predsednik Ši Džinping sta se v današnjem telefonskem pogovoru strinjala, da je treba preprečiti tako stopnjevanje izraelsko-palestinskega konflikta kot tudi poglabljanje humanitarne krize v Gazi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Voditelja držav sta izmenjala mnenja o izraelsko-palestinskem konfliktu in oba menita, da je glavna prednostna naloga preprečiti nadaljnje poslabšanje razmer, zlasti pa preprečiti resnejšo humanitarno krizo," je poročala kitajska državna televizija CCTV.

Macron in Ši sta se dogovorila, da bosta še naprej komunicirala o mednarodnih in regionalnih vprašanjih skupnega pomena ter prispevala k ohranjanju svetovnega miru in stabilnosti. "Rešitev dveh držav je temelj za reševanje ponavljajočega se konflikta med Palestino in Izraelom," je dodala CCTV.

Predsednika sta se pogovarjala le nekaj dni pred napovedanim obiskom francoske zunanje ministrice Catherine Colonne na Kitajskem in v času, ko se delegacija vodilnih diplomatov palestinske uprave, Indonezije, Egipta, Savdske Arabije in Jordanije sestaja v Pekingu na pogovorih, katerih cilj je deeskalacija konflikta v Gazi.

Macron je medtem v nedeljo opravil pogovor z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Netanjahuja je spomnil na nujnost razlikovanja med teroristi in prebivalstvom ter izpostavil pomen doseganja takojšnjega humanitarnega premirja.

V pogovoru z Abasom pa je dejal, da morajo palestinske oblasti in vse države v regiji nedvoumno in odločno obsoditi teroristični napad, ki ga je 7. oktobra v Izraelu izvedlo skrajno palestinsko gibanje Hamas.

Francija namerava v vzhodno Sredozemlje kmalu poslati helikoptersko ladjo Dixmude, ki bo Gazi zagotovila zdravniško pomoč. Ladja bo odplula v začetku tedna in v prihodnjih dneh prispela v Egipt. V začetku tedna načrtujejo tudi čarterski polet z več kot desetimi tonami medicinskih pripomočkov.

14.40 V Gazo prispela prva terenska bolnišnica

Na območje Gaze je danes prispela prva terenska bolnišnica po začetku vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas 7. oktobra, so sporočile palestinske oblasti v enklavi. Bolnišnico je na območje, kjer vladajo katastrofalne humanitarne razmere, poslala Jordanija, postavili pa jo bodo v kraju Han Junis na jugu Gaze.

Po navedbah zdravstvenih virov v Gazi bo terenska bolnišnica pomagala zmanjšati pritisk na tamkajšnje obstoječe zdravstvene ustanove, ki jim primanjkuje potrebščin, osebja in reševalnih vozil. Poleg bolnišnice je v enklavo prispelo tudi 17 članov zdravstvenega osebja in 40 tovornjakov z medicinsko pomočjo.

Obenem je po navedbah organov na mejnem prehodu Rafa na jugu Gaze danes na območje prispelo tudi šest reševalnih vozil iz Kuvajta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih ministrstva za zdravje v enklavi, ki jo nadzoruje Hamas, je ranjenih v Gazi trenutno okoli 30 tisoč, medtem ko je število mrtvih doseglo 13 tisoč. V zadnjem času so se okrepili izraelski napadi iz zraka na območja blizu bolnišnic, izraelska vojska pa je pretekli teden tudi vdrla v največjo izmed njih, bolnišnico Al Šifa v mestu Gaza.

Pod bolnišnico naj bi med drugim odkrila 55 metrov dolg "teroristični predor", pa tudi belo terensko vozilo znamke Toyota, v katerem naj bi našli ročne minomete, eksploziv, ročne bombe in puške AK-47. Omenjeno po navedbah Izraela pripada borcem Hamasa.

9.19 Na severu Gaze več žrtev novega napada na bolnišnico

Z območja Gaze prihajajo nova poročila o žrtvah izraelskih napadov. Danes naj bi bila tarča Indonezijska bolnišnica na severu enklave, pri čemer je bilo po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje ubitih 12 ljudi. Število smrtnih žrtev napadov na kraj Han Junis konec tedna je medtem naraslo na 70, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

O napadu na bolnišnico na severu območja Gaze je najprej poročalo vodstvo ustanove, ki je govorilo o desetih žrtvah. Ministrstvo za zdravje v Gazi, ki ga nadzoruje palestinsko gibanje Hamas, je zatem sporočilo, da je bilo v izraelskem napadu iz zraka na bolnišnico ubitih 12 ljudi, več deset pa ranjenih. V bolnišnici naj bi bilo skupno sicer okoli 700 ljudi.

Kasneje so iz enklave sporočili, da se omenjeni bolnišnici približujejo izraelski tanki. Ti so po besedah direktorja bolnišnice Marvana Al Sultana od poslopja oddaljeni približno 20 metrov, poroča britanski BBC.

Po navedbah organizacije Zdravniki brez meja (MSF) je medtem število smrtnih žrtev izraelskih napadov na Han Junis konec tedna naraslo na 70. Pred tem so poročali o 47 mrtvih. Ranjenih naj bi bilo več deset ljudi, med njimi veliko otrok in mladih. Večina naj bi jih utrpela hude opekline.

"Zdravstvene potrebe so ogromne," je ob tem v luči pomanjkanja medicinskih potrebščin v enklavi dejal vodja misije MSF na jugu Gaze Christophe Garnier. Po njegovih besedah je tamkajšnja ekipa MSF pripravljena razširiti svojo misijo, vendar potrebuje "osnovna varnostna zagotovila in neomejen dostop do medicinskih in humanitarnih zalog". "Prekinitev ognja je nujna," je še poudaril.

Število smrtnih žrtev vojne med Izraelom in Hamasom, ki je izbruhnila 7. oktobra, je v Gazi konec tedna preseglo 13 tisoč. Večinoma gre za civiliste. Po podatkih Hamasa je med mrtvimi več kot 5.500 otrok, še 30 tisoč ljudi pa je ranjenih.

8.40 Kitajska za nujno ukrepanje v Gazi

Svet mora v luči vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas nujno ukrepati in doseči umiritev razmer, je danes ob obisku diplomatov arabskih in muslimanskih držav v Pekingu dejal kitajski zunanji minister Vang Ji. Poudaril je, da se na območju Gaze odvija humanitarna katastrofa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Skupaj si prizadevajmo za hitro umiritev razmer v Gazi in čimprejšnjo vzpostavitev miru na Bližnjem vzhodu," je goste pozval Vang in poudaril, da je svet v primeru te palestinske enklave priča humanitarni katastrofi.

"Razmere v Gazi vplivajo na vse države po svetu, saj pod vprašaj postavljajo človeški občutek za dobro in zlo," je dodal in mednarodno skupnost pozval k nujnemu ukrepanju za preprečitev širjenja konflikta.

Po besedah prvega moža kitajske diplomacije je Peking prijatelj in brat arabskih in muslimanskih držav. "Vedno smo odločno zagovarjali legitimne pravice in interese arabskih in muslimanskih držav ter podpirali prizadevanja palestinskega ljudstva za obnovitev njegovih legitimnih nacionalnih pravic in interesov," je še izpostavil in izrazil podporo rešitvi dveh držav.

Na obisku v Pekingu, ki je bil že v preteklosti naklonjen Palestincem in si je prizadeval za rešitev dveh držav, se mudi delegacija zunanjih ministrov Palestine, Indonezije, Egipta, Savdske Arabije in Jordanije.

Palestinski zunanji minister Rijad Al Maliki je med pogovori Izrael obtožil, da si prizadeva odpraviti prisotnost Palestincev na "njihovem zgodovinskem ozemlju". "Za Izrael je to zadnja vojna za konec vojn," je dejal po poročanju španske tiskovne agencije EFE.

Savdski zunanji minister Faisal bin Farhan je medtem dejal, da si Rijad prizadeva za "več sodelovanja s prijatelji na Kitajskem", da bi čim prej končali to krizo.

7.45 Izraelska vojska naj bi pod Al Šifo odkrila več deset metrov dolg predor

"Vojaki izraelskih obrambnih sil (IDF) so deset metrov globoko pod bolnišničnim kompleksom Šifa odkrili 55 metrov dolg teroristični predor," je sporočila vojska. Njen tiskovni predstavnik Daniel Hagari je ob tem pojasnil, da so vhod v predor odkrili po tem, ko je buldožer porušil zunanji zid bolnišničnega kompleksa in razkril jašek s spiralnim stopniščem.

Na koncu predora so vojaki po besedah Hagarija odkrili vrata, ki naj bi predor varovala pred eksplozijami. Kot je dejal, jih še niso odprli, saj se bojijo, da so minirana. Kljub temu naj bi obveščevalni podatki kazali na to, da se predor za vrati razcepi ali pa je za njimi "velik prostor za poveljevanje in nadzor", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg tega naj bi izraelski vojaki na območju bolnišnice odkrili tudi belo terensko vozilo znamke Toyota, v katerem naj bi našli ročne minomete, eksploziv, ročne bombe in puške AK-47. Te naj bi bile po besedah Hagarija identične tistim, ki so jih borci Hamasa uporabili med napadom 7. oktobra.

Ob tem je izraelska vojska v nedeljo objavila tudi posnetke varnostnih kamer iz bolnišnice, na katerih naj bi bili nekateri izmed okoli 240 talcev, ki jih je Hamas zajel med omenjenim napadom. "Te ugotovitve dokazujejo, da je teroristična organizacija Hamas na dan pokola bolnišnični kompleks Šifa uporabljala kot teroristično infrastrukturo," so v izjavi sporočili izraelski varnostni organi.

Hamas je v odzivu na objavo posnetkov sporočil, da so borci gibanja več talcev po zajetju odpeljali v bolnišnico na zdravljenje, saj naj bi jih bilo več ranjenih, zlasti v izraelskih zračnih napadih. "Objavili smo posnetke vsega tega, tiskovni predstavnik vojske pa se obnaša, kot da je odkril nekaj neverjetnega," je v izjavi dejal eden višjih članov političnega vrha gibanja.

7.30 Iz glavne bolnišnice v Gazi evakuirali 31 nedonošenčkov

Iz glavne bolnišnice Al Šifa v Gazi so evakuirali so 31 nedonošenčkov, ki naj bi jih kmalu prepeljali v Egipt, poroča CNN. Za zdaj so jih prepeljali v bolnišnico v mestu Rafa na jugu Gaze. 

Nedonošenčki so v izjemno kritičnem stanju, nekateri so dehidrirani, podhlajeni, nekateri naj bi imeli tudi sepso, je povedal Mohamed Zaqout, direktor bolnišnic v Gazi. Dva dneva pred evakuacijo so umrli še štirje dojenčki, navaja Associated Press.

Gaza Novice V Gazi umrlo že 13 tisoč ljudi, večinoma civilistov Izrael Novice Libanon z izstrelki nad Izrael Recep Tayyip Erdogan Novice Izrael sporočil odločitev: vstop v Gazo bo dnevno omogočil dvema tovornjakoma #video
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin