Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 7. 2011,
11.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Izrael Gaza Turčija

Nedelja, 17. 7. 2011, 11.16

8 let

Izrael morda pripravljen na opravičilo Turčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V zračnem napadu na severu Gaze je bilo po navedbah tamkajšnjega zdravstvenega osebja ranjenih sedem ljudi. Palestinski zdravniki trdijo, da so napad izvedli Izraelci.

Izrael, ki si prizadeva izboljšati prav zaradi Gaze pokvarjene odnose s Turčijo, je obtožbe že zavrnil kot neresnične.

"Izraelske sile niso posredovale v Gazi"

Tiskovni predstavnik izraelskih obrambnih sil je navedbe o vpletenosti Izraela v incident zavrnil z besedami, da "izraelske sile niso posredovale v Gazi niti minulo noč niti to jutro".

Do napada je prišlo po nekajdnevnem palestinskem raketnem obstreljevanju južnega Izraela z območja Gaze in štiridnevnem izraelskem protinapadu. V okviru slednjega je bila Gaza od torka do petka tarča zračnih napadov izraelskih sil.

Palestinci naj bi streljali na Izrael

Izrael je medtem sporočil, da so Palestinci na njegovo ozemlje v zadnjih dveh dneh izstrelili štiri rakete. Poudarja tudi, da je Izrael od 1. julija skupaj doseglo 20 palestinskih raket in topovskih izstrelkov.

Izrael si želi izboljšati odnose s Turčijo Medtem si izraelski diplomati prizadevajo za izboljšanje odnosov s Turčijo. Slednje je pošteno načela afera Mavi Marmara, ko so izraelski komandosi maja lani napadli turški konvoj ladij s pomočjo za Gazo, ki so skušale kljub izraelski blokadi doseči Gazo. V napadu so bili namreč ubiti štirje turški aktivisti.

Se bodo Izraelci opravičili?

Ankara je po dogodku zahtevala uradno opravičilo Izraela, ki pa ga je Tel Aviv doslej vztrajno zavračal. Izraelski časnik Haaretz pa poroča, da vendarle obstaja možnost opravičila za napad. Tako naj bi po poročanju Haaretza trdili viri na izraelskem obrambnem in pravosodnem ministrstvu, kjer naj bi se tudi zavzemali za opravičilo Ankari.

Izrael se namreč zaveda pomena obnovitve prijateljskih odnosov z nekoč zavezniško Turčijo, poleg tega pa se želi izogniti tožbam, ki jih proti izraelski vojski napovedujejo turške organizacije za zaščito človekovih pravic.

Trenutno vlada krhko premirje

Napetost v odnosih med Izraelom in Palestinci pa se očitno spet povečuje, potem ko je v regiji vse od aprila vladalo relativno zatišje.

Aprila je namreč protitankovska raketa iz Gaze zadela izraelski šolski avtobus in ranila enega najstnika. Izrael se je na dogodek odzval z nizom zračnih napadov, v katerem je umrlo najmanj 19 Palestincev. A ne glede na incidente je Hamas 10. aprila razglasil povratek k januarja 2009 objavljenemu premirju.

Ne spreglejte