Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2009,
12.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 6. 2009, 12.05

8 let

Izginulo letalo Air France je najverjetneje zadela strela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na letalu, ki je nad Atlantikom na poti iz Ria de Janeira v Pariz izginilo z radarskih zaslonov, ni bilo Slovencev. Letalo je najverjetneje zadela strela. Upanja, da bi našli preživele, skorajda ni.

"Najverjetnejša" hipoteza je, da je letalo zadela strela, je medijem sporočil direktor službe za stike z javnostmi pri Air France Francois Brousse. Letalo je po njegovih navedbah vstopilo v nevihtno območje z močnimi vremenskimi motnjami, kar je povzročilo napake v delovanju. Izvršni direktor družbe Air France Pierre-Henri Gourgeon pa je dejal, da se bodo morali zelo verjetno soočiti z letalsko katastrofo.

Udari strele so pogosti, a ne povzročajo škode Letalo je po navedbah Brousseja vstopilo v nevihtno območje z močnimi vremenskimi motnjami, kar je povzročilo napake v delovanju. Udari strele v letala so sicer po navedbah strokovnjakov pogosti, a praviloma ne povzročijo škode. Pilotska združenja pa so ob tem menila, da bi lahko popoln izpad elektrike po udaru strele pojasnil, zakaj izkušeni piloti niso izdali obvestila, da je letalo v stiski.

Za 228 ljudi na letalu je možno predvidevati najhujše Na krovu letala vrste airbus A330 je bilo 228 ljudi, 216 potnikov in 12 članov posadke. Med potniki je bilo 126 moških, 82 žensk, sedem otrok in dojenček oziroma 61 Francozov, 58 Brazilcev, 26 Nemcev, 9 Kitajcev in prav toliko Italijanov, 6 Švicarjev, po 5 Libanoncev in Britancev, 4 Madžari, 3 Norvežani in 3 Slovaki, po 2 Poljaka, Američana, Maročana in Španca ter po en Argentinec, Avstrijec, Belgijec, Hrvat, Kanadčan, Danec, Nizozemec, Estonec, Filipinec, Gambijec, Islandec, Romun, Rus, Južnoafričan, Šved in Turk.

Nobenega upanja, da bi našli preživele Neimenovani letališki viri v Parizu so navedli, da ni "nobenega upanja", da bi našli preživele. Da je mogoče "predvidevati najhujše", pa je dejal tudi francoski minister za ekologijo in energijo Jean-Louis Borloo.

Generalni direktor Air France Pierre-Henri Gourgeon je zatem pojasnil, da je letalo A330 iz Ria de Janeira poletelo ob 00.19 po srednjeevropskem času. Radijski stiki so bili normalni vse do okoli 3.30 po srednjeevropskem času, ko je bil opravljen zadnji kontakt med posadko in brazilskimi kontrolorji letenja.

Z letala so prejeli več avtomatskih sporočil o napakah Ob 4. uri po srednjeevropskem času je letalo "vstopilo v območje močnih turbulenc". Ob 4.15 pa so bila poslana avtomatska sporočila, ki so poročala o določenem številu napak, med drugim o okvari na električnem omrežju, je povedal Gourgeon.

Zatem so po njegovih besedah sprožili klasični postopek v primeru izgube stika z zračnim nadzorom, pri čemer so obvestili brazilske in afriške kontrolorje letenja. Med 7. in 8. uro po srednjeevropskem času "je kazalo, da ima letalo zagotovo velik problem", je pojasnil Gourgeon. Vojaške službe so nato pozvali, naj poiščejo signal letala.

Pilot je imel za sabo 11.000 ur letenja Generalni direktor Air France je sicer še poudaril, da je bil pilot letala zelo izkušen, saj je imel za sabo 11.000 ur letenja. Prav tako je izpostavil, da zadnji tehnični pregled letala ni razkril nobenih napak.

Sarkozy: Katastrofa, kakršne Air France še ni doživel Francoski predsednik Nicolas Sarkozy se je na pariškem letališču Charles de Gaulle sestal s svojci potnikov letala družbe Air France. Po srečanju je izjavil, da so možnosti, da bi našli preživele, zelo majhne. "To je katastrofa, kakršne Air France še ni doživel," je dodal Sarkozy, ki je na letališču obiskal tudi krizni center, ki so ga vzpostavili po nesreči.

"Iskanje pogrešanega letala bo zelo težavno" Sarkozy je tudi povedal, da bo iskanje pogrešanega letala izjemno težavno, saj je območje, kjer je izginilo, ogromno, to je široko več sto kilometrov, "drama pa se je zgodila sredi noči nad Atlantikom". Kot je dodal, "nam pomagajo naši španski prijatelji. Zelo nam pomagajo Brazilci. Zaprosili smo za pomoč tudi Američane, za satelite, da bi najprej ugotovili, kje se je katastrofa zgodila." Slabo vreme na območju naj bi onemogočalo uporabo satelitskih opazovalnih naprav, s katerimi bi lahko razširili iskalno akcijo.

Znana je približna lokacija strmoglavljenja Na lov za izginulim letalom so se podale brazilske letalske sile, ki poskušajo A330 izslediti ob brazilski severovzhodni obali. Na iskalno akcijo je iz Senegala proti Braziliji poletelo tudi francosko vojaško izvidniško letalo. Francoske oblasti so se nato odločile, da na pot pošljejo še dve letali. Proti območju, kjer iščejo letalo, so poslali tudi ladjo francoske mornarice. Letalo naj bi strmoglavilo na območju, ki je približno 100 kilometrov oddaljeno od Brazilije in približno toliko od Afrike.

Polet z Ria de Janeira običajno traja 10 ur in 20 minut Pot med Riom de Janeirom in Parizom, na kateri je izginilo letalo, je sicer dolga 9145 kilometrov, običajno pa bi zahtevala 10 ur in 20 minut letenja.

Na svetu je 341 letal vrste airbus A330-200 Letalo vrste airbus A330-200, kot je to, ki je izginilo nad Atlantikom, po navedbah mreže za letalsko varnost od testnega poleta 1994 sicer še ni doživelo smrtonosne nesreče. Za omenjeno nesrečo leta 1994 naj bi bila kriva vrsta testa in način, na katerega ga je izvedla posadka. Letala te vrste so sicer prvič začela komercialno leteti 1998, po svetu pa jih je trenutno 341.

Ne spreglejte