Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 9. 2015,
7.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

begunci Madžarska Hrvaška

Četrtek, 17. 9. 2015, 7.23

6 let, 6 mesecev

Iz minute v minuto: Na Hrvaškem, ki je zaprla mejo s Srbijo, že več kot 11.000 beguncev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Več tisoč beguncev je prišlo na Hrvaško in nadaljevalo pot proti Sloveniji, a jih je 150 obtičalo na slovensko-hrvaški meji na Dobovi. Pred tem so bile razmere na hrvaško-srbski meji neznosne.

23:05 ZAGREB Na Hrvaško je do 22. ure prišlo 11 tisoč beguncev. Mejni prehodi s Srbijo so zaprti, je sporočilo hrvaško notranje ministrstvo.

23:05 LJUBLJANA Predsednik vlade Miro Cerar je izjave hrvaškega notranjega ministra Ranka Ostojića o domnevnem dogovoru o koridorju za prehod beguncev čez ozemlje obeh držav označil za nekorektne in nevarne. "Obljubljajo nekaj, kar se ne sme zgoditi," je dejal Cerar za Odmeve TV Slovenija, misleč na spoštovanje schengenskih pravil.

22:45 ZAGREB Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je napovedal, da bi lahko Hrvaška zaprla meje, če se bo begunski val nadaljeval. Begunce je pozval, naj ne prihajajo več in ostanejo v sprejemnih centrih v Srbiji, Makedoniji in Grčiji.

22:30 DOBOVA Na železniški postaji je tudi specialna enota policije. Policija je okrepila policijsko prisotnost na meji in pri Slovenski vasi prijela tri begunce, ki so nezakonito prečkali mejo, ter jih vrnila na Hrvaško.

Manjša skupina beguncev je prišla do meje s taksiji, a jim Hrvatje niso dovolili vstopa v Slovenijo. Na Policijski upravi Novo mesto sicer zatrjujejo, da v Slovenijo begunci še niso vstopili.

22:20 DOBOVA Železniški mejni prehod Dobova bo zaprt do 6. ure. Policija je sporočila, da zadržuje 150 beguncev, ker nimajo ustreznih dokumentov za vstop v Slovenijo.

22:15 DOBOVA Begunci protestirajo, ker so zaprti v vagonih. Tiste, ki so uspeli zapustili vlak, so jih vrnili v vagone, poroča naš novinar Srdjan Cvjetović.

22:10 DOBOVA Slovenski policisti beguncem ne dovolijo v Slovenijo in jih nameravajo vrniti na Hrvaško.

21:55 DOBOVA Železniški mejni prehod Dobova je zaprt. Gre za dogovor med slovensko in hrvaško policijo, tako da bo drugi vlak, mednarodni na progi Beograd - München, moral ostati na hrvaški strani.

20:45 DOBOVA Vagone z begunci na mejnem prehodu Dobova so odklopili in ti zdaj čakajo, da jih bodo obravnavali. Preostali del vlaka je odpeljal naprej.

20:40 OBREŽJE Nekaj več kot deset Sircev, katerih identiteto policija še preverja, je po poročanju TV Slovenija prišlo na mejni prehod Obrežje.

20:23 LJUBLJANA Zunanji minister Karl Erjavec je v oddaji Tarča na TV Slovenija napovedal, da se bo v petek sestal svet za nacionalno varnost.

Erjavec tudi meni, da je pravilo o zaračunavanju 20 evrov na dan za tujce, ki ne zaprosijo za azil, nesmiselno. Tako bodo preučili zakon o tujcih, ki je pravna podlaga za to.

20:10 ZAGREB Predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović je napovedal, da bodo migrante, ki so prišli na Hrvaško iz Srbije, napotili v države schengenskega območja, predvsem na Madžarsko in v Slovenijo.

20:00 DOBOVA Na železniško postajo v Dobovi je prispel vlak, na katerem naj bi bilo od 200 do 250 beguncev.

19:55 BREŽICE Begunce, ki bodo iz Zagreba prišli na železniški mejni prehod Dobova ter na cestna mejna prehoda Obrežje in Slovenska vas, bodo odpeljali v bližnji brežiški sprejemni begunski center.

Tam jih bodo ustrezno obravnavali in napotili dalje. Vse, ki ne bodo izpolnjevali pogojev za pomoč, nameravajo vrniti Hrvaški, je napovedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic.

19:47 LJUBLJANA Rdeči križ Slovenije sporoča, da je pripravljeno najnujnejše za prihod 5000 beguncev. V prihodnjih dneh in tednih bodo potrebovali "pomoč Slovenije in vseh, ki razumejo, v kakšni človeški stiski so se znašli ljudje, ki bežijo iz območij, kjer divjajo vojne".

19:18 ZAGREB – LJUBLJANA Sto beguncev je vstopilo na mednarodni vlak, ki pelje iz Beograda v Ljubljano, poroča Jutarnji list. V Zagrebu naj bi kupili vozovnice za pot v Slovenijo, pričakujejo, da jih bodo slovenski policisti spustili v državo.

19:15 TOVARNIK Vlak s približno 850 migranti v enajstih vagonih je na poti iz Ilače pri Tovarniku proti Belem Manastiru, ki je blizu madžarske in srbske meje. Begunce iz Vinkovcev vračajo proti Tovarniku, ki je na srbsko hrvaški meji. Za zdaj Hrvaških železnicah nimajo naročil za organizacijo izrednih vlakov za migrante tudi proti Sloveniji. Začasno so ukinili vlake proti Nemčiji.

19:12 ZAGREB Naš novinar Srdjan Cvjetović je v zagrebškem naselju Dugava, blizu zbirnega centra, srečal skupino beguncev.

19:00 ZAGREB V Hrvaško je do zdaj prišlo že 9.000 ljudi, poroča hrvaška nacionalna televizija.

18:20 SLOVENSKA VAS Naš novinar Srdjan Cvjetović poroča, da slovenski policijski helikopter kroži nad območjem med mejnima prehodoma Slovenska vas in Obrežje. Na območju je več policistov, tudi v neoznačenih civilnih avtomobilih.

18:12 SLOVENSKA VAS Naš novinar Srdjan Cvjetović je s fotografom Borom Slano na mejnem prehodu Slovenska vas. Beguncev ni zaznal, je pa potrdil, da je bilo na mejnem prehodu pet beguncev, ki jih je nekdo pobral, ko so štopali. Trenutno se ne ve, kje so begunci.

17:50 LJUBLJANA Slovenska vlada se zaradi aktualnega dogajanja na področju migracij ne bo sestala v petek, ampak v nedeljo.

17:33 LJUBLJANA Policija bo storila vse, da bo prihod beguncev potekal čim bolj nadzorovano in da begunci Slovenije tudi ne bi zapuščali nenadzorovano, pravi predstavnik policije Peter Skerbiš.

17:29 ČRNOMELJ Notranje ministrstvo bo postavilo šotorišče na območju občine Črnomelj, a še ne vedo, kje. Sprva so za to predvideli nekdanji črnomaljski dijaški dom, zdaj pa bodo mesto postavitve določili glede na potek migracijskih tokov.

17:27 AVSTRIJA Naša severna soseda izvaja nadzor na meji z Madžarsko in Slovenijo na 12 mejnih prehodih. Na Gradiščanskem, kamor begunci ne prihajajo več, je nadzor na meji uveljavljen na sedmih mejnih prehodih, na avstrijskem Štajerskem na treh, na avstrijskem Koroškem pa na dveh.

17:25 ZAGREB Hrvaška je EU in Visoki komisariat ZN za begunce obvestila, da je zapolnila svoje zmogljivosti za namestitev beguncev. Pričakuje, da bosta od Srbije, Makedonije in Grčije zahtevala, da bodo te države spoštovale mednarodne pogodbe in omejile prihod novih migrantov.

17:05 MEJNI PREHOD SLOVENSKA VAS Prvih pet beguncev je prišlo na hrvaško stran mejnega prehoda Slovenska vas, nekdo naj bi jih pripeljal z avtomobilom, poroča Televizija Slovenija. Pred tem so bili v zagrebškem sprejemnem centru.

16:35 LJUBLJANA Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je zavrnil je nekatere bojazni, da bi lahko begunci, ki so pretežno muslimani, ogrozili tako imenovano krščansko Evropo. "Krščanska Evropa ogroža sama sebe."

Evropa se namreč krščanstva že nekaj časa boji "kot hudič križa", zato tudi nima identitete. "In če bodo morda ljudje, ki prihajajo od tam, s svojo zelo jasno osebno identiteto pomagali nam k oživitvi naše osebne identitete, potem hvala bogu, da so tukaj. Tako se bomo mi začeli zavedati, kdo v resnici smo, ampak ne proti njim, pač pa skupaj z njimi," je dejal vodja slovenske katoliške cerkve.

Opozarja še, da je absolutno nesprejemljivo vprašanje beguncev začeti zlorabljati za "nabiranje kakršnih koli točk", ker je to pokvarjeno.

16:14 POSTOJNA Bili smo v Centru za tujce v Postojni. Poglejte, kakšni so prostori, ki čakajo na begunce.

16:06 NEMČIJA Število beguncev, ki vstopijo v Nemčijo, se je po uvedbi nadzora na mejah, ponovno povečalo. Nemška policija je tako zabeležila 9100 nezakonitih vstopov v državo. Dan prej jih je bilo 6000,

16:00 Po naših informacijah skupino, ki se je peš iz Zagreba odpravila proti Sloveniji, sestavlja okoli 600 beguncev, večinoma družin. Hrvaška policija jih pri tem naj ne bi ovirala.

15:53 AVTOCESTNO POČIVALIŠČE PINCE Policisti so blizu madžarske meje ustavili voznika kombija, državljana Tunizije z urejenim statusom bivanja v Italiji, ki naj bi omogočil nedovoljeni vstop tujca v državo (domnevno državljana Sirije). Voznika so kaznovali, ker pri sebi ni imel dovoljenja za bivanje. Sirca so vrnili na Madžarsko, ker ni imel ustreznih dokumentov, kaznovali pa so ga tudi zaradi posesti manjše količine drog.

15:31 BRUSELJ Zaradi zaostrovanja begunske krize bo v sredo v Bruslju izredno zasedanje voditeljev članic EU, je sporočil predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

15:30 BRUSELJ Zahodni Balkan ne sme postati parkirišče ali nikogaršnja zemlja za begunce, je poudaril komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn. Komisar je tudi nakazal možnost krepitve pomoči Turčiji do milijarde evrov in ostro okrcal članice EU, ker ne prispevajo več denarja za reševanje begunske krize.

15:10 Pomurski policisti od polnoči izvajajo začasni nadzor na meji z Madžarsko. Udeležence v cestnem prometu kontrolirajo predvsem v vozilih, ki bi lahko bila sumljiva in v katerih bi se lahko prevažali prebežniki. Kje vse so kontrole, policija ne razkriva, sicer pa te niso stalne.

15:07 Notranje ministrstvo je ponovilo, da se Slovenija s Hrvaška ne dogovarja o varnih koridorjih za transport morebitnih beguncev.

14:45 Skupina beguncev iz zbirnega centra v zagrebškem naselju Dugave (hotel Porin) se je odpravila peš proti Sloveniji, poroča Index.

14:30 Najbolj napete razmere so trenutno na skrajnem vzhodu Hrvaške ob meji s Srbijo. Razmere na železniški postaji v Tovarniku, kjer bi naj bilo več kot tisoč beguncev, postajajo vse bolj resne, saj lokalnim društvom Rdečega križa primanjkuje zalog hrane in vode. Nervozni in utrujeni begunci čakajo na odgovore, kdaj in kam jih bodo prepeljali. Večina bi se jih najraje vrnila v Srbijo, ker ne vedo, kaj bo z njimi na Hrvaškem. Skupina beguncev se je sama podala na pot, a so jih policisti ustavili in jih peljali nazaj na postajo. Prav tako je pa tudi napeto pred zbirnim centrom v Zagrebu.

14:05 ZAGREB Napeto je tudi v Zagrebu pred zbirnim centrom, begunci hočejo ven, a jih specialci ne pustijo. Skupina beguncev iz zbirnega centra v Zagrebu (hotel Porin) se je odpravila peš proti Sloveniji, poroča Index.

14:03 TOVARNIK Okoli 14. ure so begunce začeli z avtobusi voziti proti Ilači. Tam jih vkrcavajo na vlak.

13:00 POSTOJNA Begunci, ki so jih slovenski policisti v noči na petek po nedovoljenem prestopu meje prijeli med hojo pa avtocesti blizu Lendave, so oddali prošnje za azil v Sloveniji.

13:32 SISAK Prva skupina petdesetih beguncev je v četrtek zjutraj prispela v Sisak. Nastanili so jih v nekdanjo vojašnico Viktorovac. Po procesu njihove identifikacije in registracije bodo vse zdravstveno pregledali, vendar se begunci izogibajo registraciji, ker ne želijo na Hrvaškem zaprositi za azil.

13:00 TOVARNIK: Skupina beguncev se je odločila, da bo iz Tovarnika peš nadaljevala pot ob železniški progi proti Zagrebu. Policija je begunce uspela zadržati in jih vrniti nazaj v smeri postaje. Begunci naj bi bili po pisanju Jutarnjega lista vse bolj nestrpni. Vprašanje je, koliko časa bo položaj še pod nadzorom.

Begunci v Tovarniku naj bi povpraševali za taksiji, ki bi jih odpeljali proti Zagrebu. Pravijo, da pogrešajo hrano in vodo. Že dopoldne je sicer župan Tovarnika Božo Galić opozoril, da razmere v kraju postajajo vse bolj podobne humanitarni katastrofi. Ob tem je okrcal hrvaško vlado, da na razmere ni pripravljena, in jo pozval, naj pride v Tovarnik.

12:55 DUGAVE 500 beguncev, ki so nameščeni v hotelu Porin v Zagrebu, želi iti iz Hrvaške. Nekateri naj bi skozi okna vpili "Svoboda" in metali toaletni papir. Pred hotel je po pisanju Dnevnika.hr prišla policija in umirila nestrpne begunce. Govorijo, da so pripravljeni na vse scenarije.

12:00 LJUBLJANA: Predsednik vlade Miro Cerar in avstrijski kancler Werner Faymann sta se strinjala, da mora EU čimprej najti rešitev za begunsko krizo, ki bo veljala za vse.

Ne spreglejte