Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 8. 2008,
7.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 6. 8. 2008, 7.11

8 let

Iz Hirošime tudi letos pozivi k odpovedi jedrskemu orožju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Japonskem so danes obeležili 63. obletnico ameriškega napada z jedrsko bombo na Hirošimo.

Slovesnosti, na kateri je bilo tako kot vsako leto slišati glasne pozive k odpovedi jedrskemu orožju, se je udeležilo približno 45.000 ljudi, med njimi japonski premier Jasuo Fukuda in predstavniki 55 držav.

"ZDA ena od le treh držav, ki nasprotujejo prepovedi jedrskega orožja" Slovesnost se je začela z minuto tišine ob 8.15 po krajevnem času - ob uri, ko je leta 1945 ameriška atomska bomba v trenutku ubila več kot 140.000 ljudi ter ranila več deset tisoč drugih. Župan Hirošime Tadatoši Akiba je v govoru opozoril, da so ZDA ena od le treh držav, ki nasprotujejo japonskemu predlogu resolucije ZN za prepoved jedrskega orožja.

"Vpliv atomske bombe na duha preživelih so dolga desetletja podcenjevali" "Lahko samo upamo, da bo novembra izvoljeni predsednik ZDA skrbno prisluhnil večini, katere najvišja prioriteta je preživetje človeštva," je poudaril Akiba. Opozoril je, da so vpliv atomske bombe na duha preživelih dolga desetletja podcenjevali, saj niso "glasovi, obrazi in postave, ki so izginile v peklu", nikoli zapustili src preživelih.

Akiba je tudi napovedal, da bo mesto izvedlo dve leti trajajočo znanstveno raziskavo o psihološkem vplivu te grozljive izkušnje na preživele, ki so danes v povprečju stari več kot 75 let. "Ta študija bi nas morala poučiti o izjemnem pomenu resnice, ki se je rodila iz tragedije in trpljenja, da je edina vloga jedrskega orožja, da je odpravljeno," je poudaril.

Na slovesnosti ob obletnici letos prvič tudi predstavnik Kitajske Slovesnosti ob obletnici jedrskega napada na Hirošimo se je letos prvič udeležil tudi predstavnik Kitajske. Mestne oblasti, ki vsako leto na dogodek povabijo vseh osem deklariranih jedrskih sil, so gesto toplo pozdravile. Pred tem so se slovesnosti udeleževali le predstavniki Indije, Pakistana in Rusije. Ostale jedrske sile - Velika Britanija, Francija, ZDA in Severna Koreja - niso prišle nikoli.

ZDA so tri dni po bombardiranju Hirošime atomsko bombo odvrgle še na Nagasaki, kjer je umrlo 70.000 ljudi. Japonska je 15. avgusta razglasila kapitulacijo, s čimer se je končala druga svetovna vojna.

Ne spreglejte