SiolNET. Novice Svet
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Iz Bele hiše izginili Trumpovi telefonski pogovori med napadom na Kapitol

0,36

termometer

Nemiri v Washingtonu |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kongresni odbor, ki preiskuje napad privržencev nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa na zvezni kongres 6. januarja lani, je ugotovil, da v dokumentih, ki jih je prejel od Bele hiše, manjka osem ur seznama Trumpovih telefonskih pogovorov v času divjanja ljudi po kongresu.

V uradni evidenci Bele hiše ni seznama telefonskih pogovorov od 11. ure zjutraj do 19. ure zvečer 6. januarja lani. Gre za čas napada na kongres, ki je sledil Trumpovemu pozivu privržencem na zborovanju, naj gredo nad kongres. Zato se že omenja možnost obtožnice zoper Trumpa zaradi oviranja preiskave in poskusa prikrivanja dejstev.

protest, donald trump, senat Novice Nemiri v Washingtonu: Trumpovi privrženci vdrli v kongres #video

V preiskavi so do zdaj ugotovili, da je Trump v času napada intenzivno telefoniral naokrog in sprejemal telefonske klice od oseb, ki so ga pozivale, naj ustavi divjanje. Ni pa še povsem jasno, ali je klical s telefona Bele hiše ali z mobilnih telefonov svojih sodelavcev. Nekateri sicer opozarjajo, da naj bi uporabljal telefone za enkratno uporabo, ki jih je pozneje uničil.

Trump se je med drugim pogovarjal z vodjo republikancev v predstavniškem domu kongresa Kevinom McCarthyjem, republikanskim senatorjem Tommyjem Tubervillom iz Alabame in republikanskim senatorjem Mikom Leejem iz Utaha.

napad na Capitol zaslišanje ZDA Novice Še dva policista, ki sta branila kongres, storila samomor

Do zdaj je bilo aretiranih več kot 700 ljudi, ki so sodelovali v napadu na kongres. Trump je privržence k umiku pozval šele nekaj ur po napadu, potem ko so ga za to prosili tesni sodelavci in celo družinski člani. V preiskavi so še odkrili, da je Trump dogajanje napeto spremljal po televiziji in se čudil, zakaj nihče okrog njega ne deli navdušenja nad napadom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin