Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2013,
11.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alenka Bratušek Franc Rode Italija privatizacija

Sreda, 12. 6. 2013, 11.46

8 let

Italijo zanima slovenska privatizacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Alenka Bratušek se je v Italiji srečala s kardinalom Francem Rodetom, sledilo pa je srečanje z italijanskim premierjem Enricom Letto, ki je izrazil velik interes Italije za privatizacijo v Sloveniji.

Slovenska premierka Alenka Bratušek se je, kot je za Planet Siol.net povedal Rodetov tajnik Matej Pavlič, sešla na kratkem vljudnostnem srečanju. Kardinala so ob tej priložnosti pozdravili tudi člani uradne delegacije, ki spremlja premierko. Ker je bil obisk zasebne narave, izjave po srečanju niso predvidene, je še pojasnil Pavlič.

Italijane zanimajo letališki, poštni in bančni sektor Srečanju s kardinalom je sledilo tudi srečanje z novim italijanskim premierjem Enricom Letto. Letta je po pogovoru s slovensko premierko izrazil velik interes Italije za proces privatizacije v Sloveniji. Kot je dejal, si bo prizadeval za to, da se Italija vključi v ta proces, kot področja interesa pa je omenil letališki, poštni in bančni sektor.

Premiera sta na skupni novinarski konferenci današnje pogovore označila kot plodne in koristne, pri tem pa izrazila odločenost obeh držav po dodatni krepitvi že zdaj zglednega sodelovanja med državama. Po besedah Lette sta potrdila tako vezi med državama kot tudi manjšinama, in sicer tako s pogovori o vprašanjih manjšin kot tudi s skupnim srečanjem s predstavniki slovenske in italijanske manjšine.

Bratuškova, ki je dejala, da je bila ključna beseda pogovorov sodelovanje, pravi, da sta posebno pozornost namenila vprašanjem izhoda iz krize, izmenjala izkušnje glede ukrepov, poudarek pa dala eni od pomembnejših tem – zaposlovanju mladih, ki je po mnenju obeh ključno, saj se s tem spopadata obe državi.

Premierja sta opozorila tudi na skupna stališča glede dveh ključnih vprašanj prihodnjega vrha EU – da mora vrh konec junija dati konkretne rezultate glede zmanjševanja brezposelnosti med mladimi in da morajo na njem dopolniti zadolžitve, ki so jih glede bančne unije sprejeli na prejšnjih tovrstnih srečanjih.

Dobri politični odnosi med državama Slovenija in Italija imata dobre politične odnose, država je tudi prvi partner na področju turizma, drugi na področju gospodarstva in tretji vlagatelj z okoli milijardo evrov. Slovenija je lani v Italijo izvozila za 2,38 milijarde evrov, uvozila pa za 4,05 milijarde blaga.

Premierka, ki je na prvem delovnem obisku v Rimu, se je popoldne sešla še s predsednikom Italije Giorgiom Napolitanom. Ob navzočnosti obeh premierjev sta pred tem generalni direktor javne agencije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit) Boštjan Sklar in prvi mož sorodne italijanske agencije ICE Ricardo Monti podpisala memorandum o razumevanju.

Drugi dan svojega drugega obiska v tujini – na prvem je bila v Avstriji – bo premierka obiskala še Vatikan, kjer se bo srečala z državnim tajnikom, kardinalom Tarcisiom Bertonejem, v zasebno avdienco pa jo bo sprejel tudi novi papež Frančišek.

Ne spreglejte