Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 6. 2014,
20.09

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 6. 2014, 20.09

7 let, 11 mesecev

Islamski skrajneži bi kot del kalifata radi videli tudi Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Skrajna skupina Islamska država Iraka in Levanta (Isil) je razglasila islamski kalifat. V svoji viziji skupina omenja ozemlja, ki jih želi osvojiti. Na zemljevidu se je znašla tudi Slovenija.

Skrajna skupina Islamska država Iraka in Levanta (Isil), ki se bojuje tako v Iraku kot Siriji, je v nedeljo v obeh državah razglasila islamski kalifat. Kalifat so označili za sanje vseh muslimanov in upanje za vse džihadiste.

Kalifat je sicer oblika islamske vladavine, na čelu katere je vrhovni verski in politični voditelj z nazivom kalif, ki je naslednik islamskega preroka Mohameda. Kalif je imel v preteklosti svoje ministre, obenem pa je imenoval voditelje posameznih emiratov.

Osvajalski pohod po Evropi Militaristična skupina Isil z objavo petletnega načrta globalne dominacije grozi Srbiji, BiH, Hrvaški in tudi Sloveniji. Poleg omenjenih balkanskih držav skupina grozi tudi delom Ukrajine, Španije, severne Afrike in Azije. V vseh državah bi kalifat uvedel strogo šeriatsko pravo in tako zaokrožil svoj osvajalski pohod po Evropi.

Razlike v pogledih med suniti in šiiti Glavna naloga kalifata v zgodovini je bila uveljavljati islamsko pravo ter ga širiti, od vsega začetka pa so med muslimani – suniti in šiiti – obstajale razlike pri pogledih na koncept kalifata. Šiiti namreč verjamejo, da so le Mohamedov bratranec Imam Ali in njegovi nasledniki po prerokovi smrti imeli od Boga dano pravico do vodenja.

Sistem kalifatov so v islamskem svetu uveljavili po smrti preroka Mohameda leta 632 in je trajal do padca Otomanskega cesarstva. Nekateri sicer trdijo, da je sistem kalifatov trajal le tri desetletja, torej dokler so živeli prvi štirje voditelji kalifatov.

Islamska država je bila tudi želja Al Kaide Za prevlado so se v islamskem svetu bojevale številne dinastije, med najbolj znanimi so Umajadi v Damasku, Abasidi v Bagdadu in Otomani v Turčiji. Ti so na vrhuncu svoje moči zasedali ves Bližnji vzhod, sever Afrike in dele vzhodne oziroma jugovzhodne Evrope.

Marca leta 1924 je ustanovitelj moderne turške države Mustafa Kemal Atatürk z ustavo ukinil zadnji kalifat. A vse do danes je v različnih islamskih skupinah obstajala želja po obnovi sistema kalifatov. Islamska država je bila želja teroristične mreže Al Kaida, že leta 1966 pa so talibani v Afganistanu ustanovili islamski emirat, vendar njihov vodja ni prevzel naziva kalif.

Ne spreglejte