Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 1. 2015,
7.26

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pegida protesti grožnje Nemčija Danska

Torek, 20. 1. 2015, 7.26

5 let, 6 mesecev

Pegida: Tudi teroristične grožnje jih ne bodo utišale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem ko so v Dresdnu v Nemčiji odpovedali proteste proti islamizaciji, so se na ulice podali v nekaterih mestih na Danskem. Kanclerka Angela Merkel je odpoved protesta obžalovala.

V nekaterih danskih mestih so v ponedeljek zvečer potekali prvi protesti privržencev do islama kritičnega gibanja Domoljubni Evropejci proti islamizaciji Zahoda (Pegida). V Köbenhavnu se je po navedbah policije na ulice podalo okoli 200 protestnikov, ki so sporočali, da ne želijo več živeti v strahu.

Protesti, ki so potekali mirno, so bili tudi v mestih Aarhus in Esbjerg.

"Ne želimo živeti v strahu. Želimo živeti svobodno," je dejal predstavnik danske Pegide Nicolai Sennels. Dodal je, da skupina "ne nasprotuje muslimanom, pač pa je proti totalitaristični in nasilni različici njihove vere".

Okoli 70 ljudi se je že drugih Pegidinih protestov udeležilo tudi v Oslu na Norveškem.

Pegida kljub terorističnim grožnjam odločena nadaljevati V Dresdnu so se odločili, da zaradi terorističnih groženj shoda ne bodo izvedli, so pa sporočili, da jih to ne bo ustavilo. Kot je poudarila soustanoviteljica Pegide Kathrin Oertel, si svobode zbiranja in izražanja ne bodo pustili vzeti.

Oertlova je na novinarski konferenci dejala, da so se za odpoved shoda, ki bi bil že 13. zapovrstjo, odločili iz odgovornosti do udeležencev shodov. Vendar to ne pomeni, da se bodo pustili utišati. Zdaj s polno paro pripravljajo varnostni koncept, nov shod pa načrtujejo že prihodnji ponedeljek.

Tudi nasprotniki Pegide so ogorčeni nad tem, da je gibanje deležno groženj z napadi in da je morala policija protest prepovedati.

So pa manjša zborovanja pripravili privrženci Pegide v drugih nemških mestih, med drugim v Münchnu, Berlinu, Braunschweigu, Duisburgu, Magdeburgu in Leipzigu. Po vsej državi se jih je zbralo nekaj tisoč.

Tudi vrh nemške politike brani pravico do protestov Oglasila se je celo nemška kanclerka Angela Merkel in poudarila, da ima kot zvezna kanclerka "interes, da se lahko protestira v vsakem kraju v Nemčiji, saj gre za temeljno pravico" – ne glede na to, ali ji je sama vsebina protestov všeč ali ne.

Pravico do protestiranja je kanclerka označila za pomembno dobrino, ki jo je treba braniti. Dodala je, da so osrednje oblasti pri tem pripravljene pomagati zveznim deželam, če bodo za to zaprosile.

"Ne glede na to, kaj si kdo misli o stališčih Pegide, za protest velja svoboda mišljenja, dokler ni v nasprotju z našimi zakoni," je že pred Merklovo poudaril tudi nemški zvezni minister za pravosodje Heiko Maas. Podobno je prepoved shodov v Dresdnu obžaloval vodja nemških Zelenih Cem Özdemir in poudaril, da "ima tudi Pegida pravico protestirati".

Ne spreglejte