Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 2. 2015,
8.19

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 2. 2015, 8.19

7 let, 11 mesecev

Islamska država je obglavila še drugega japonskega talca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skrajna islamistična skupina Islamska država je v soboto zvečer objavila video obglavljenja še drugega japonskega talca, ki so ga zadrževali že več dni.

Z usmrtitvijo 47-letnega novinarja Kenjija Gota so uresničili torkovo grožnjo. Dejanje so že obsodile japonske oblasti in svetovni voditelji.

Na posnetku je videti Gota v oranžnem kombinezonu, ki ga obglavi moški z zakritim obrazom, od glave do peta oblečen v črno. Domnevno gre za istega človeka, ki je usmrtil tudi ostale talce v videih IS, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Japonska ne bo nikoli oprostila teroristom Japonski premier Shinzo Abe je v odzivu dejal, da Japonska "nikoli ne bo oprostila teroristom". "Izredno sem jezen zaradi teh zavržnih in gnusnih terorističnih dejanj. V sodelovanju z mednarodno skupnostjo bomo dosegli, da bodo plačali za svoja dejanja," je dejal Abe.

Obsodbam usmrtitve so se pridružili tudi ameriški predsednik Barack Obama, britanski premier David Cameron in francoski predsednik Francois Hollande.

Usoda jordanskega pilota ni znana Na posnetku, objavljenem v torek, je Goto prosil jordansko in japonsko vlado, naj izvedeta zamenjavo zapornice in mu s tem rešita življenje. Kot je takrat dejal, bodo džihadisti ubili njega in jordanskega vojaškega pilota, ki je bil zajet v Siriji, če Jordanija v 24 urah ne bo izpustila obsojene teroristke Sadžide al Rišavi. Usoda jordanskega pilota za zdaj ni znana.

Jordanija je medtem umor Gota danes ostro obsodila, istočasno pa obljubila, da bo storila vse za rešitev pilota, ki so ga v Siriji zajeli, potem ko je decembra tam strmoglavilo njegovo letalo. Tiskovni predstavnik jordanske vlade Mohamed al Momeni je obljubil, da bodo sprejeli vse možne ukrepe, da bi rešili življenje pilota. Jordanska vlada je celo izrazila pripravljenost, da izroči al Rišavijo v zameno za pilota, a le v primeru dokazil, da je ta še živ.

Obsojena na smrt zaradi sodelovanja v nizu napadov Iračanka al Rišavijeva je bila sicer obsojena na smrt zaradi sodelovanja v nizu napadov v jordanski prestolnici Aman, v katerih je bilo ubitih 60 ljudi. Izvedla naj bi samomorilski napad, vendar njena bomba ni eksplodirala.

"Ona zame - preprosta zamenjava. Dodatno odlašanje jordanske vlade bo pomenilo, da bodo odgovorni za smrt pilota in nato še za mojo. Imam samo še 24 ur življenja, pilot pa še manj," je na posnetku dejal Goto.

Islamska država je v nedeljo prevzela odgovornost za obglavljenje prvega japonskega talca Hurane Jukave.

Pogajanja naj bi zašla v slepo ulico Japonska tiskovna agencija Kyodo je v torek poročala, da japonske oblasti razmišljajo o izpustiti al Rišavijeve v zameno za Gota in pilota Maza al Kasasbeha, v soboto pa so povedali, da so pogajanja s skrajneži zašla v slepo ulico.

Skrajneži so sprva zahtevali 200 milijonov dolarjev odkupnine za izpustitev japonskih talcev. Rok za plačilo se je iztekel minuli petek.

Danes pa so se na spletu pojavile fotografije obglavljenja iraškega policista in vojaka. Na prvi domnevni iraški policist z zavezanimi očmi kleči, za njim pa stoji vrsta oborožencev. Na drugi fotografiji zamaskiranec z mačeto obglavi policista. Tretja fotografija prikazuje skrajneža, ki obglavlja ujetega iraškega vojaka. Uboja naj bi izvedli pripadniki Islamske države.

Ne spreglejte