Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 8. 2022,
6.26

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,55

98

Natisni članek

vojna invazija Ukrajina Rusija

Četrtek, 18. 8. 2022, 6.26

1 leto, 8 mesecev

Tako bi se sevanje iz jedrske elektrarne Zaporožje razširilo po Evropi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,55

98

176. dan ruske invazije na Ukrajino. Znanstveniki ukrajinskega hidrometeorološkega inštituta so ugotovili, da bi lahko radioaktivno sevanje v primeru jedrske katastrofe v elektrarni Zaporožje v vremenskih razmerah, ki so vladale v prejšnjih dneh, seglo vse do Baltskega morja. Na zahodu bi doseglo Moldavijo, Romunijo, Srbijo, Slovaško, Madžarsko in Češko.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

18.55 Tako bi se sevanje iz jedrske elektrarne Zaporožje razširilo po Evropi
18.52 Erdogan je z Ukrajino podpisal sporazum o obnovi uničene infrastrukture
17.12 Danska v mornarico vlaga 5,4 milijarde evrov
17.02 Rusija v Kaliningradu namestila letala s hipersoničnimi raketami 
12.44 Estonija zaostrila pogoje za vstop ruskih državljanov
12.03 Estonija: Napadli so nas hekerji
11.35 Rusi trdijo, da bi lahko radioaktivni material iz jedrske elektrarne dosegel tri evropske države
11.14 "Rusi v vojno pošiljajo zapornike, v zameno pa jim obljubljajo svobodo"
10.58 Ukrajina odbila napade v vzhodni regiji Donecka
10.01 Rusija zanika, da ima v nuklearki v Zaporožju težko orožje
8.50 Zelenski pozval k umiku ruskih sil iz jedrske elektrarne v Zaporožju
8.43 V ruskem obstreljevanju Harkova več mrtvih
8.27 Lahko Ukrajina ponovno osvobodi Krim?
6.43 Ukrajina na dan neodvisnosti pričakuje napad na Kijev
6.15 V Lvovu danes srečanje Zelenskega, Erdogana in Guterresa

18.55 Tako bi se sevanje iz jedrske elektrarne Zaporožje razširilo po Evropi

Znanstveniki ukrajinskega hidrometeorološkega inštituta so simulirali širjenje sevanja v primeru jedrske katastrofe v elektrarni Zaporožje, največjem jedrskem reaktorju v Evropi.

Ugotovili so, da bi lahko radioaktivno sevanje v primeru vremenskih razmer, ki so vladale v prejšnjih dneh, seglo vse do Baltskega morja.

Na zahodu bi doseglo Moldavijo, Romunijo, Srbijo, Slovaško, Madžarsko in Češko.

18.52 Erdogan je z Ukrajino podpisal sporazum o obnovi uničene infrastrukture

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je z Ukrajino podpisal sporazum o obnovi infrastrukture, ki jo je uničila ruska invazija. Erdogan se je danes v Lvovu sestal z Volodimirjem Zelenskim in generalnim direktorjem ZN Antoniem Guterresem.

17.12 Danska v mornarico vlaga 5,4 milijarde evrov

Danska bo v naslednjih 20 letih vložila 40 milijard kron ali 5,4 milijarde evrov v svojo mornarico in nadgradila floto, pripravljena pa je tudi izdelovati lastne vojaške ladje, je danes dejal danski obrambni minister Morten Bodskov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V Evropi se spopadamo z resnimi razmerami. V Evropi je vojna. Pravkar smo preživeli pandemijo koronavirusa, obema pa je skupno to, da sta povzročili težave pri zanesljivosti dobav," je na predstavitvi partnerstva s predstavniki iz danske industrije poudaril Bodskov.

17.02 Rusija v Kaliningradu namestila letala s hipersoničnimi raketami 

Rusija je danes v svojo eksklavo Kaliningrad na obali Baltskega morja namestila tri vojaška letala, opremljena z najsodobnejšimi hipersoničnimi raketami. Te lahko dosežejo desetkratno hitrost zvoka, zaradi česar jih protiraketna obramba izjemno težko prestreže, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Danes so bila tri letala mig-31i s hipersoničnimi raketami kinžal premeščena na letališče Čkalovsk v regiji Kaliningrad," je v izjavi sporočilo rusko obrambno ministrstvo in navedlo, da bodo letala opravljala "neprekinjeno bojno službo".

Ruski predsednik Vladimir Putin je rakete kinžal predstavil že leta 2018 in jih označil za "idealno orožje". Dosežejo namreč lahko desetkratno hitrost zvoka, zaradi česar jih protiraketna obramba izjemno težko prestreže.

Eksklava Kaliningrad, ki leži med članicama EU in Nata Litvo in Poljsko, nima kopenske meje z Rusijo. Obe državi nasprotujeta ruski agresiji v Ukrajini, Litva pa je sredi junija blokirala prevoz ruskega blaga v Kaliningrad, za katerega prav tako veljajo sankcije EU.

Tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministrstva Ivan Nečajev je dejal, da bo Rusija jedrsko orožje uporabila le v skrajnem primeru.

"Ruska vojaška doktrina dovoljuje uporabo jedrskega orožja le kot odgovor na grožnjo množičnega uničenja ali ko je ogrožen obstoj države," je dejal.

"To pomeni, da je uporaba jedrskega arzenala mogoča le kot v samoobrambi in samo v kriznih razmerah."

12.44 Estonija zaostrila pogoje za vstop ruskih državljanov

V Estoniji so danes začele veljati omejitve pri vstopu v državo za ruske državljane, ki jih je Talin uvedel zaradi ruske invazije v Ukrajini. Estonija je državljanom Rusije prenehala izdajati vizume in prepovedala vstop Rusom z vizumi v turistične, poslovne, športne in kulturne namene, izdanimi v Estoniji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Bodo pa v Estonijo še vedno lahko vstopili ruski državljani z vizumi, izdanimi v eni od preostalih članic schengenskega območja. Estonija bo tudi še naprej izdajala vizume v določenih primerih, med drugim ruskim diplomatom in njihovim družinskim članom. Vizum bodo odobrili tudi Rusom, ki bodo želeli obiskati bližnje sorodnike, ki so estonski državljani, ali pa imajo v baltski državi že dlje časa stalno bivališče.

Po napovedih tiskovnega predstavnika estonskega notranjega ministrstva bo Estonija okrepila nadzor nad vizumi na treh mejnih prehodih z Rusijo. V Estonijo po navedbah tamkajšnje policije vsak dan vstopi okoli 2.500 ruskih državljanov, skoraj polovica med njimi z vizumi v turistične namene.

Estonija si skupaj z Latvijo in Finsko, ki prav tako mejita na Rusijo, prizadeva za popolno prepoved vizumov za Ruse na ravni Evropske unije. Tudi Češka, ki trenutno predseduje Svetu EU, podpira splošno prepoved izdaje vizumov za vse ruske državljane kot naslednjo v nizu sankcij EU proti Moskvi zaradi ruske invazije na Ukrajino. Praga naj bi to tudi predlagala na neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU, ki bo predvidoma konec meseca v češki prestolnici.

12.03 Estonija: Napadli so nas hekerji

V Estoniji so včeraj zabeležili obsežne kibernetske napade, je danes povedal državni sekretar za informiranje Luukas Ilves. Po poročanju Estonian Public Broadcasting (ERR) je hekerska skupina Killnet, ki jo podpira Rusija, prevzela odgovornost za kibernetske napade na javne in zasebne ustanove. 

Napad se je zgodil dan po odstranitvi kipa sovjetskega tanka v mestu Narva na vzhodni meji in dan pred prekinitvijo izdaje ruskih turističnih vizumov. "Napadi so bili neučinkoviti. Z nekaterimi kratkimi in manjšimi izjemami so spletna mesta v celoti ostala dostopna ves dan. Napad je večinoma ostal neopažen," je Ilves zapisal na svojem profilu na Facebooku.

11.35 Rusi trdijo, da bi lahko radioaktivni material iz nuklearke dosegel tri evropske države

Rusija je opozorila, da lahko zapre jedrsko elektrarno Zaporožje, če bo Ukrajina še naprej obstreljevala objekt. Vodja ruskih sil za radioaktivno, kemično in biološko obrambo Igor Kirillov je dejal, da so bili v napadih poškodovani pomožni sistemi za vzdrževanje elektrarne. Dodal je, da bi v primeru nesreče radioaktivni material zajel Poljsko, Nemčijo in Slovaško, poroča Reuters.

Jedrska elektrarna Zaporožje, ki so jo zasedli Rusi, upravlja pa jo ukrajinsko osebje, je bila nedavno tarča napadov, pri čemer se obe strani obtožujeta napadov.

11.14 "Rusi v vojno pošiljajo zapornike, v zameno pa jim obljubljajo svobodo"

Rusi v vojno pošiljajo prostovoljce iz ruskih zaporov, v zameno pa jim obljubljajo svobodo, trdijo ruski aktivisti. Osumljence in pripornike prepričajo na način, da jim obljubijo svobodo ali da bodo prekinili njihove tožbe, je dejala Olga Romanova, ruska aktivistka, ki živi v Berlinu.

Romanova, ki je strokovnjakinja za pravice zapornikov v svoji domovini, meni, da se to dogaja v vseh zaporih. "Moskva je odvisna od prostovoljcev, saj splošna mobilizacija za vojno v Ukrajini še ni stekla. Dejstvo, da v več delih Rusije oblasti objavljajo oglase za sodelovanje v vojni, kaže na to, da ruski vojski primanjkuje vojakov," je dodala.

10.58 Ukrajina odbila napade v vzhodni regiji Donecka

Ukrajina je v vzhodni regiji Donecka odbila napade ruskih sil s frontne črte, so danes sporočili z generalštaba ukrajinske vojske, poroča CNN. 

"Rusija je vodila ofenzivo v smeri Mikolajeva, bila je neuspešna, umaknila se je," so povedali o napredovanju Rusije proti ključnemu mestu Kramatorsk.

10.01 Rusija zanika, da ima v nuklearki v Zaporožju težko orožje

"Kijev zaradi obiska generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa 'provocira'. Ruske enote nimajo težkega orožja niti na ozemlju objekta niti v okolici. Tam so samo vojaške enote," je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Trdijo, da bo med obiskom Guterresa Ukrajina streljala na nuklearko v Zaporožju, nato pa za napad okrivila ruske sile.

8.50 Zelenski pozval k umiku ruskih sil iz nuklearke v Zaporožju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred današnjim srečanjem z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniem Guterresom in turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom v rednem nagovoru državljanom pozval, naj ruske sile zapustijo jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki naj se po besedah Zelenskega vrne pod ukrajinski nadzor.

"Ruska vojska se mora umakniti z ozemlja jedrske elektrarne in vseh sosednjih območij ter odstraniti svojo vojaško opremo," je dejal v svojem rednem nočnem videonagovoru. "To se mora zgoditi brez kakršnihkoli pogojev in čim prej," je dodal. Dejal je še, da si ukrajinski diplomati, znanstveniki in Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) prizadevajo za napotitev misije IAEA v elektrarno. Dodal je, da lahko jedrsko varnost ponovno zagotovita le "popolna preglednost" in "nadzorovane razmere".

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je že v sredo v Bruslju pozval Moskvo, naj umakne svoje sile z območja in privoli v pregled elektrarne, ki bi ga izvedli inšpektorji IAEA, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Ruska zasedba jedrske elektrarne v Zaporožju resno ogroža varnost in zaščito tega objekta. Njihova prisotnost povečuje tveganje za jedrsko nesrečo ali incident ter ogroža prebivalstvo Ukrajine, sosednjih držav in mednarodne skupnosti," je dodal Stoltenberg.

Ukrajinske oblasti po poročanju britanskega BBC trdijo, da se razmere v elektrarni približujejo kritičnim. "Seveda smo zaskrbljeni. Razmere so se močno spremenile, ko so Rusi 5. avgusta začeli obstreljevati območje," je dejal ukrajinski minister za energijo Herman Halušenko.

Rusija in Ukrajina se že dlje časa medsebojno obtožujeta, da z obstreljevanjem območij okrog elektrarne ogrožata varnost in povzročata strah pred jedrsko katastrofo. Rusko obrambno ministrstvo ob tem trdi, da v jedrski elektrarni ne hranijo težkega orožja. Nuklearka v Zaporožju in obisk inšpektorjev IAEA bo tudi med temami pogovorov na srečanju med Zelenskim, Guterresom in Erdoganom, ki bo danes potekalo v zahodnem ukrajinskem mestu Lvov. Turška stran je sporočila, da bodo "po diplomatskih poteh razpravljali o končanju vojne med Ukrajino in Rusijo".

8.43 V ruskem obstreljevanju Harkova več mrtvih

V dveh ruskih obstreljevanjih mesta Harkov na vzhodu Ukrajine je bilo v sredo in danes skupaj ubitih najmanj 11 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. Ukrajinske oblasti pričakujejo ruski raketni napad na ukrajinski dan neodvisnosti 24. avgusta, sicer pa glede situacije v vojni omenjajo "pat položaj".

V obstreljevanju v sredo zvečer je umrlo sedem ljudi, danes pa je nov napad zahteval štiri smrtne žrtve, več kot 12 ljudi je bilo ranjenih, je sporočil regionalni guverner Oleg Sinegubov. Nov napad se je zgodil le nekaj ur pred srečanjem ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, turškega voditelja Recepa Tayyipa Erdogana in vodje ZN Antonia Guterresa v Lvovu na drugi strani države.

V sredo so ruske sile v Harkovu zadele nebotičnik, prizadete so bile tudi druge lokacije v mestu, je sporočil Sinegubov in dodal, da je bilo obstreljevanje precej kaotično. Zelenski je obstreljevanje že označil za "podel in ciničen napad na civiliste, za katerega ni opravičila".

Na jugu so ukrajinske sile odvrnile poskus napada ruskih sil severovzhodno od Hersona, je povedal ukrajinski vojaški analitik Oleg Ždanov. Iz operativnega poveljstva ukrajinskih oboroženih sil na jugu države so sporočili, da so ubili 29 "okupatorjev" ter uničili nekaj orožja, oklepnih vozil in skladišče vojaške oskrbe, še poroča Reuters. Poročil z bojišča sicer ni mogoče neodvisno potrditi.

8.27 Lahko Ukrajina ponovno osvobodi Krim?

Britansko obrambno ministrstvo je na svojem profilu na Twitterju objavilo analizo ukrajinskega napada na Krim, ki ga je Rusija označila za sabotažo. Menijo, da vzroki teh incidentov in obseg škode še niso znani, a je rusko poveljstvo verjetno vse bolj zaskrbljeno zaradi očitnega zmanjšanja varnosti na Krimu, ki deluje kot zaledje za okupacijo.

Ukrajinski general Dmitro Marčenko je prejšnji teden v intervjuju za BBC napovedal, da bo regija Herson zagotovo osvobojena in da bodo lahko prihodnjo pomlad slavili zmago v vojni z Rusijo. "Krim je Ukrajina. To je naša dežela, tam so naši ljudje, ki so prisiljeni živeti pod okupacijo. Rusiji ni nihče dal pravice, da pride tja, vzame kos naše zemlje in reče 'To je naše'. Krim bomo osvobodili, tako kot bomo osvobodili tudi Herson, Lugansk in Doneck," je dejal.

Dva neimenovana ukrajinska uradnika sta za portal Politico.eu povedala, da eksplozije na Krimu nakazujejo začetek protiofenzive na jugu in novo fazo oziroma preobrat v vojni. V intervjuju za Guardian pa je svetovalec Zelenskega Mihajlo Podoljak razkril, da je trenutna ukrajinska strategija "uničiti logistiko, oskrbovalne linije in skladišča streliva ter druge objekte vojaške infrastrukture".

6.43 Ukrajina na dan neodvisnosti pričakuje napad na Kijev

Ukrajina se na dan neodvisnosti, ki ga praznujejo 24. avgusta, pripravlja na ruski raketni napad na prestolnico Kijev, je v sredo dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič.

Pravi, da to ne spremenilo trenutnih vojaških razmer, ampak bo šlo za akcijo, katere cilj je "pobiti čim več civilistov in nam pokvariti praznik". Ne izključuje niti možnosti, da se bo Ukrajina na ta dan maščevala Rusom in spomnila na vrsto nedavnih eksplozij na Krimu, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

"V primeru napada jim bo tam veliko huje," je poudaril. Ukrajina ni niti potrdila niti zanikala svoje vpletenosti v vrsto nedavnih eksplozij na Krimu, Rusija pa trdi, da so bile to posledice sabotaže.

6.15 V Lvovu danes srečanje Zelenskega, Erdogana in Guterresa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo danes na pogovorih v Lvovu gostil turškega kolega Recepa Tayyipa Erdogana in generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa. Po napovedih bodo med drugim govorili o nujnosti končanja vojne v Ukrajini s političnimi sredstvi, izvozu žita iz ukrajinskih pristanišč ter o nuklearki v Zaporožju.

V ospredju tristranskih pogovorov bo iskanje načina za diplomatsko rešitev konflikta v Ukrajini. Od začetka ruske invazije na to državo konec februarja je bilo ubitih več tisoč ljudi, več milijonov jih je moralo zapustiti svoje domove, velik del države je porušen. Vojna je ustavila tudi izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč, ki je delno stekel šele po sklenitvi mednarodnega sporazuma, ki je bil julija podpisan v Istanbulu. Zelenski, Guterres in Erdogan naj bi na današnjem srečanju med drugim preučili izvajanje tega sporazuma.

Med temami pogovorov bo tudi jedrska elektrarna v Zaporožju na jugu Ukrajine. Največjo nuklearko v Evropi so ruske enote zavzele v začetku marca, od konca julija pa je bil večkrat tarča obstreljevanja, za katerega Moskva in Kijev obtožujeta drug drugega.

Ukrajinski predsednik se bo z generalnim sekretarjem ZN ločeno sešel tudi dvostransko. Guterres bo v petek predvidoma obiskal še ukrajinsko pristaniško mesto Odesa, nato pa se bo v soboto odpravil v Turčijo. Tam bo pred vrnitvijo v New York obiskal skupni center za poveljevanje in nadzor, ki usklajuje izvoz žita z območja ob Črnem morju.

Novice "Gre za "nelegalen objekt", treba ga je uničiti"
Novice Bo ruskim turistom prepovedano dopustovati v EU? #video
Ne spreglejte