Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 12. 2007,
11.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 4. 12. 2007, 11.10

8 let

Iran od 2003 brez spornega programa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriške obveščevalne službe v svojem poročilu o Iranu ugotavljajo, da je ta država svoj program razvoja jedrskega orožja ustavila leta 2003.

V Nacionalni obveščevalni oceni (NIE) piše, da je iranski program jedrskega orožja "na čakanju" in da so namere islamske republike nejasne, kaže pa tudi, da je Iran bolj dovzeten za pritiske mednarodne skupnosti, kot se je domnevalo. Poročilo 16 ameriških obveščevalnih agencij sicer ugotavlja, da Iran še naprej izvaja občutljive dejavnosti, ki bi lahko pomenile ključen korak pri razvoju jedrskega orožja, tehnične zmožnosti za razvoj orožja pa naj bi imel med letoma 2010 in 2015. Objavljene "ključne ugotovitve" po mnenju opazovalcev ne bodo umirile razprave o iranskem jedrskem programu v ZDA, temveč bodo verjetno še prilile olje na ogenj pred ameriškimi predsedniškimi volitvami novembra prihodnje leto.

Potreben je pritisk mednarodne skupnosti

Ameriški predsednik George Bush in drugi visoki ameriški predstavniki so zadnji dve leti Teheran obtoževali, da se poskuša dokopati do jedrskega orožja, zato so izvajali oster mednarodni pritisk. Svetovalec za nacionalno varnost Stephen Hadley je poudaril, da ocene NIE potrjujejo, da je strategija ZDA, ki želijo zagotoviti, da "se svetu ne bo treba nikoli soočiti z jedrskim Iranom", na pravi poti.

"Da bi strategija uspela, mora mednarodna skupnost izvajati pritisk na Iran - z diplomatsko izolacijo, sankcijami ZN in finančnimi pritiski - in Iran se mora odločiti, ali se bo pogajal o rešitvi," je v sporočilu za javnost zapisal Hadley.

Iran zavrača obtožbe Zahoda, da želi razviti jedrsko orožje pod krinko civilnega jedrskega programa. Varnostni svet ZN je proti Teheranu uvedel sankcije, ker noče zamrzniti bogatenja urana, ki se ga lahko uporabi tudi za jedrsko orožje.

Ne spreglejte