Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 8. 2012,
10.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sirija Libanon

Četrtek, 16. 8. 2012, 10.58

8 let

Iran obsodil izključitev Sirije iz Organizacije islamskega sodelovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Voditelji držav Organizacije islamskega sodelovanja so se odločili začasno izključiti Sirijo.

Po besedah predstavnikov Organizacije islamskega sodelovanja (OIC) "islamski svet ne more več sprejemati režima, ki pobija lasten narod". V sklepni izjavi ob koncu dvodnevnega vrha v Meki v sredo zvečer so izrazili globoko zaskrbljenost nad pokoli v Siriji in zahtevali, da se nasilje nemudoma konča. Po besedah generalnega sekretarja organizacije Ekmeledina Išanogluja s to odločitvijo pošiljajo sirskemu režimu ostro sporočilo islamskega sveta. Kot je dodal, namreč ne morejo več sprejemati režima, ki lasten narod pobija z letali, tanki in težkim topništvom.

Odločitev OIC so že pozdravile ZDA. Po besedah tiskovne predstavnice ameriškega zunanjega ministrstva namreč kaže, da je režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada vse bolj osamljen, sirski narod in njegov boj za demokracijo pa uživata vse večjo podporo.

Iran je obsodil odločitev OIC in jo označil za "nepošteno in nepravično". "Sirija bi morala biti povabljena na vrh, da bi se lahko branila," je izjavil iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi, ki se je skupaj s predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom udeležil vrha v Meki, a izključitve Sirije nista mogla preprečiti. Ahmadinedžad je ob vrnitvi v Teheran po poročanju iranske državne televizije dejal, da je odločitev OIC "politično dejanje", ki mu je Iran nasprotoval.

Nasilja še ne bo konec

A nasilje v Siriji medtem ne pojenja. V sredinem letalskem napadu na uporniško utrdbo Azaz na severu države je bilo po najnovejših podatkih aktivistov in očividcev ubitih najmanj 31 ljudi, približno 200 je bilo ranjenih. Sirski observatorij za človekove pravice je ob tem opozoril, da bi se lahko število žrtev še povečalo, saj so številni ljudje še ujeti pod ruševinami.

Nasilje se širi tudi v Libanon

Napetosti se sicer iz Sirije vse bolj širijo tudi v sosednji Libanon. Ker naj bi bilo v napadu na Azaz v sredo ubitih sedem od 11 libanonskih državljanov, ki so bili maja ugrabljeni v Siriji, so v Libanonu izbruhnili izgredi. V njih naj bi bilo ugrabljenih več deset Sircev in uničenih več trgovin sirskih lastnikov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izgredniki so med drugim blokirali cesto, ki vodi do letališča v prestolnici Bejrut. Letalo družbe Air France, namenjeno v libanonsko prestolnico, so morali zaradi napetih razmer celo preusmeriti na Ciper, potem ko je, malce ironično, imelo postanek v Damasku, kjer je natočilo gorivo. V napadu v Azazu naj bi bilo po podatkih sirskega observatorija ranjenih sedem od 11 zajetih libanonskih romarjev, nihče pa naj ne bi bil ubit.

V Libanonu so se sicer v zadnjem času že večkrat zgodili incidenti, med drugim obstreljevanje libanonskega ozemlja iz Sirije in posamezni sektaški spopadi.

Zalivske države pozivajo k odhodu iz Libanona

Štiri zalivske države – Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Kuvajt in Katar – so zaradi vse bolj napetih razmer že pozvale svoje državljane, naj čim prej zapustijo Libanon. Savdska Arabija se je za tak ukrep odločila tudi zaradi groženj njenim državljanov.

ZDA so medtem izrazile podporo prizadevanjem libanonskih oblasti za vzpostavitev reda in miru ter sporočile, da za zdaj ne nameravajo slediti zgledu zalivskih držav.

V Libanonu, kamor se je pred nasiljem zateklo približno 37.000 sirskih beguncev, medtem danes pričakujejo obisk generalne podsekretarke ZN za humanitarne zadeve Valerie Amos.

Po srečanju s sirskimi predstavniki v Damasku je Amosova v sredo opozorila na vse hujše razmere v Siriji, kjer potrebuje humanitarno pomoč že okoli 2,5 milijona ljudi. Med njimi je tudi na tisoče ljudi, ki so se na varno zatekli v šole, javne zgradbe in zasebna stanovanja. "Obiskala sem nekaj šol v Damasku, kjer so se nastanili razseljeni ljudje. Številni so izgubili svoje domove," je izjavila Amosova. Po njenih besedah se septembra začenja pouk, a za zdaj ni jasno, kako bi lahko otroci nadaljevali šolanje.

Ne spreglejte