Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Sobota,
5. 12. 2015,
14.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Iran gospodarstvo Slovenija

Sobota, 5. 12. 2015, 14.08

6 let, 7 mesecev

Iran, neizkoriščena gospodarska priložnost za Slovenijo?

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po končanju 12 let trajajočih ekonomskih sankcij proti Iranu se odpira možnost novega gospodarskega sodelovanja. Bo Slovenija izkoristila priložnost, ki jo ponuja ta 80-milijonski trg?

Slovenija je marca 2013 zaprla veleposlaništvo v Iranu in svojo odločitev utemeljila s potrebo po občutnem znižanju stroškov delovanja slovenske diplomacije.

Dobri dve leti kasneje, ko je zahod septembra letos z jedrskim dogovorom končal skoraj 12-letno gospodarstvo osamitev Irana, bo Slovenija v Teheranu znova odprla svoje diplomatsko konzularno predstavništvo. Kot so nam sporočili z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), so sredstva za odprtje zagotovljena s proračunom 2016, kdaj točno, pa še ni natančno določeno.

MZZ v veleposlaništvu v Iranu vidi dodano vrednost Na MZZ se zavedajo nujnosti okrepljene gospodarske in diplomatske prisotnosti v regiji, so zapisali. Ponovno odprtje veleposlaništva v Mladiki razumejo kot pomemben vzvod nadaljnje krepitve korektnih dvostranskih odnosov z Iranom. "Že danes imamo z Iranom vzpostavljen intenzivni dvostranski politični dialog," pravijo na zunanjem ministrstvu.

Posebno dodano vrednost ponovnega odprtja veleposlaništva v Iranu vidijo predvsem v krepitvi možnosti za nudenje ustrezne podpore slovenskim podjetjem, zainteresiranim za nastop na iranskem trgu, na sami lokaciji.

Gradbeništvo, energetika, avtomobilska industrija Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti je za STA pred tedni dejal, da so med zanimivimi panogami za slovenska podjetja predvsem gradbeništvo in inženiring, informacijsko-komunikacijske tehnologije, energetika, avtomobilska industrija, kmetijstvo, kovinska predelovalna industrija in logistika.

Irance veseli možnost okrepitve gospodarskega sodelovanja Na iranskem veleposlaništvu v Ljubljani so prepričani, do bo ponovno odprtje slovenskega veleposlaništva v Teheranu bistveno prispevalo k poglobitvi gospodarskega sodelovanja med državama. "Možnost sodelovanja med državama je predvsem na področju naftne industrije, telekomunikacij, zdravil, kmetijskih pridelkov, avtomobilske industrije ter turizma."

Na iransko veleposlaništvo so se po dvigu sankcij obrnila že številna podjetja, ki so se zanimala za vlaganja in poslovanje na iranskem trgu, so nam povedali na veleposlaništvu, kjer kljub vzponom in padcem v odnosih med Iranom in Evropski uniji v zadnjih nekaj letih izpostavljajo dobre odnose med državama.

Gospodarstvo poudarja veliko poslovno priložnost, ki jo ponuja Iran Osemdesetmilijonska država predstavlja veliko poslovno priložnost, s čimer se strinjajo tudi na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). "Iran je ena od glavnih poslovnih priložnosti za slovensko gospodarstvo v tem delu sveta," poudarjajo pri GZS, ki odločno podpira odločitev vlade, da v Iranu znova odpre veleposlaništvo.

Kljub padcu vrednosti blagovne menjave v preteklih letih, ki je bila posledica ekonomskih sankcij, pri GZS pričakujejo, da bo leto 2016 trende ponovno obrnilo navzgor. "Optimizem nam vliva tudi močan fokus nekaterih slovenskih podjetij, ki svoje strategije že izvajajo na iranskem trgu."

Podjetja ne čakajo na veleposlaništvo Podjetja Duol, Riko, Comita in Isktratel so namreč pred nekaj tedni v Iranu odprla skupno gospodarsko predstavništvo. Kot nam je dejal direktor podjetja Duol Dušan Olaj, je bila interno odprtje skupne pisarne v Teheranu že sredi novembra. "Uradno odprtje pa je predvideno v sredini januarja, ko na obisk v Iran odhaja gospodarski minister Zdravko Počivalšek."

Dodal je, da je bil Duol v Iranu prisoten že pred sankcijami, zdaj pa se na ta perspektivni trg vračajo. Iranskemu trgu bodo ponudili gradnjo športne infrasktrukture, industrijskih in kmetijskih objektov. Glavna prednost je po Olajevih besedah v tem trenutku veliko povpraševanje po tujih izdelkih in tehnologijah, kar jim lahko tudi ponudijo.

Prav tako je prepričan, da Slovenija s tem, ko še ni odprla svojega veleposlaništva, ni zamudila ničesar. "V zadnjih mesecih je res zelo velika gneča visokih tujih obiskov v Teheranu. A sklepanje poslov z Iranom ne gre po principu, kdor prvi pride, prvi melje, temveč gre za tek na dolge proge."

Krka posebnega predstavništva ne načrtuje V Iranu je prek svojega lokalnega partnerja že 40 let prisotna tudi Krka. Glavnino prodaje predstavljajo zdravila na recept pod lastnimi blagovnimi znamkami. S sprostitvijo poslovnega okolja kot posledico končanja ekonomskih sankcij v Krki pričakujejo srednjeročno povečanje konkurence, saj bo po njihovem mnenju poslovno okolje v državi postalo prijaznejše.

V tem trenutku ne načrtujejo odprtja predstavništva podjetja v Iranu, sam trg pa ocenjujejo kot perspektivnega.

Ne spreglejte