Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2019,
14.49

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

ZDA Iran

Ponedeljek, 1. 7. 2019, 14.49

4 leta, 9 mesecev

Iran prestopil mejo, določeno za oplemeniteni uran

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Iran | Foto Reuters

Foto: Reuters

Iran je presegel mejo, določeno v mednarodnem sporazumu o iranskem jedrskem programu iz leta 2015, ko gre za nizko obogateni uran, so potrdili pri Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA). Da so presegli mejo, je potrdil tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif.

V skladu s sporazumom iz leta 2015 Iran ne sme skladiščiti več kot 300 kilogramov urana, oplemenitenega do 3,67 odstotka. Po navedbah Farsa je Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) potrdila, da je bila ta meja prekoračena. 

IAEA je "1. julija potrdila, da je obogateni uran v skladiščih presegel 300 kilogramov", je povedal tiskovni predstavnik agencije. Pred tem so o prekoračitvi poročali že iz Teherana. "Iran je presegel 300-kilogramsko omejitev," je dejal Mohamed Dževad Zarif za iransko tiskovno agencijo Insa. Ob tem je dodal, da je Teheran svoje namere jasno izrazil že maja. 

ZDA so lani izstopile iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu in proti islamski republiki znova uvedle sankcije s ciljem prisiliti to državo k pogajanjem o obsežnejšem sporazumu.

Iran predstavil stopenjski načrt

Iran | Foto: Reuters Foto: Reuters Iran je prejšnji mesec v odgovor razkril stopenjski načrt, v skladu s katerim se namerava tudi sam umakniti iz delov sporazuma. Preostalim podpisnicam sporazuma – Nemčiji, Franciji, Veliki Britaniji, Kitajski in Rusiji – pa je dal do konca julija čas, da ga oživijo in zrahljajo sankcije proti iranskemu naftnemu in finančnemu sektorju.

Na Dunaju so se prejšnji teden sestali diplomati iz Irana in omenjenih držav in skušali narediti korak naprej v prizadevanjih za rešitev sporazuma o jedrskem programu.

Evropske države so v tej luči v petek obelodanile sprožitev mehanizma Instex, ki ga je EU vzpostavila s ciljem pospešitve trgovanja z Iranom in v izogib sankcijam ZDA. Iran je v zvezi s tem dal vedeti, da ta prizadevanja, kljub temu da gre za korak naprej, verjetno ne bodo dovolj, da Teheran ne bi odstopil od sporazuma iz leta 2015.

"ZDA skušajo oblikovati protiiransko zavezništvo in obsoditi Iran."

To je danes še pred novico, ki jo je objavil Fars, ponovil tudi vodja iranske diplomacije Mohamed Džavad Zarif. Mehanizem Instex je sicer pozdravil kot znak, da se od ZDA oddaljujejo njene najtesnejše zaveznice, kar pomeni, da ima mehanizem strateško vrednost. A hkrati je poudaril, da Instex ne izpolnjuje zahtev Teherana oz. obveznosti EU ter da ima tako lahko le omejeno vrednost.

Zarif je sicer danes tudi izrazil prepričanje, da prizadevanja ZDA za mednarodno podporo njihovi agresivni drži in ostrim sankcijam proti islamski republiki niso bila uspešna. Pritisk in sankcije ZDA na Iran so po mnenju Zarifa znak šibkosti.

"ZDA skušajo oblikovati protiiransko zavezništvo in obsoditi Iran v Varnostnem svetu ZN. Za zdaj so bile v obeh poskusih neuspešne," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Zarif.

"Od ZDA se vse bolj oddaljujejo celo njihove zaveznice," je še ocenil vodja iranske diplomacije in poudaril, da se bodo pritisku zoperstavili s pritiskom in odporom, kot bi se na spoštovanje odzvali s spoštovanjem.

Mednarodna skupnost zaskrbljena

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt.  | Foto: Reuters Britanski zunanji minister Jeremy Hunt. Foto: Reuters Rusija obžaluje, da je Iran presegel mejo, določeno v mednarodnem sporazumu o iranskem jedrskem programu iz leta 2015, ko gre za nizko obogateni uran.  

"To je razlog za obžalovanje, ampak ne smemo preveč dramatizirati razmer," je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov. Opozoril je, da je to naravna posledica dogodkov, ki so se zgodili pred tem. Obsodil je pritisk ZDA, Teheran pa pozval, naj ravna odgovorno.

Odzvali so se tudi iz Londona. Britanski zunanji minister Jeremy Hunt je globoko zaskrbljen, ker je Iran prekršil obveze jedrskega sporazuma. "Velika Britanija še naprej ostaja zavezana ohranitvi dogovora in uporabi diplomatskega pristopa za omilitev napetosti v regiji. Pozivam Iran, naj se neha oddaljevati od jedrskega sporazuma in ga ponovno začne upoštevati," je dodal.

Ne spreglejte