Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 8. 2012,
16.23

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 2. 8. 2012, 16.23

8 let, 2 meseca

Inzko: Dozorel je čas za sodoben zakon o narodnih skupnostih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predstavniki manjšin v Avstriji niso zadovoljni z osnutkom novele zakona o narodnih skupnostih. Predsednik NSKS Valentin Inzko meni, da bi moral novi zakon sistemizirati pravice narodnih skupnosti.

Predstavniki narodnih manjšin bi se o osnutku novele pogajali od začetka. Kritični so sicer predvsem glede določil o uradnih jezikih in glede soodločanja.

Inzko: Novi zakon bi moral sistemizirati pravice narodnih skupnosti Predsednik narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko je poudaril, da bi moral novi zakon sistemizirati pravice narodnih skupnosti. Sem sodi tudi pravica interesnih združenj do tožbe. Po njegovih besedah je po padcu Berlinskega zidu in zatonu komunizma dozorel tudi čas za sodoben zakon o narodnih skupnostih.

"Osnutek ne predstavlja osnove za nadaljevanje" "Ta osnutek za nas ne predstavlja osnove za nadaljevanje pogovorov," je na novinarski konferenci dejal predsednik Centra avstrijskih narodnosti Marjan Pipp glede predloga, ki ga v sodelovanju z narodnimi skupnostmi pripravlja državni sekretar Josef Ostermayer. Po njegovem je predlog slab že v osnovi in tudi v usmeritvah. Pipp meni, da te zadeve z Ostermayerjem ne bodo uspeli rešiti.

Vzpostavitev parlamentarne delovne skupine? Avstrijska vlada je v zadnjem času dala vtis, da so pogajanja že tik pred koncem, s čimer je po Pippovem mnenju povečala pritisk na manjšine. Pipp zato predlaga vzpostavitev parlamentarne delovne skupine, v kateri bi sodelovali tudi mednarodni strokovnjaki.

Povsem pozabili na Slovence na avstrijskem Štajerskem? Tudi Andreas Palatin iz hrvaške manjšine na Gradiščanskem meni, da osnutek zakona poslabšuje položaj njegove manjšine, še posebej kar zadeva uradni jezik. Pripomnil je tudi, da so v novem zakonu povsem pozabili na Slovence na avstrijskem Štajerskem.

Prvotni zakon o narodnih skupnostih je začel veljati 6. julija 1967. Novela zakona, ki jo pripravlja avstrijska vlada skupaj z narodnimi skupnostmi, naj bi zadostila interesom narodnih skupnosti, odpravila pomanjkljivosti ter napake preteklosti in zakonsko pa tudi praktično uresničila predloge narodnih skupnosti v blagor narodnim skupnostim in mirnemu sožitju.

Ne spreglejte