SiolNET. Novice Svet
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

IMF znižal napoved gospodarske rasti za Nemčijo

0,03

termometer

IMF
Foto: Reuters

Mednarodni denarni sklad (IMF) je znižal napoved za letošnjo rast nemškega bruto domačega proizvoda z 2,5 na 2,2 odstotka. Med razlogi sta pričakovanje težavnega brexita in naraščanje protekcionizma v Evropi.

Še nižjo rast gospodarstva kot letos IMF Nemčiji napoveduje za prihodnje leto, ko naj bi bila 2,1-odstotna. Ta napoved je sicer za 0,1 odstotne točke višja od napovedi iz aprila.

Manj investicij, manj izvoza

Med razlogi za pričakovanje upočasnitve rasti je tudi predvidoma zmanjšan obseg investicij v območju z evrom in posledično manjši nemški izvoz.

IMF meni, da bi lahko nemška vlada storila več za povečanje javnih investicij v Nemčiji in da bi lahko dolgoročno rast podprla z uporabo presežka na tekočem računu plačilne bilance.

Nemška vlada je aprila napoved letošnje gospodarske rasti znižala z 2,4 na 2,3 odstotka, napoved za prihodnje leto pa izboljšala za 0,4 odstotne točke, na 2,1 odstotka.

Ifo napoveduje še slabšo rast

Pet vodilnih nemških inštitutov - DIW iz Berlina, Ifo iz Münchna, IfW iz Kiela, IWH iz Halleja in RWI iz Essna - je prav tako aprila v skupni spomladanski napovedi zvišalo napoved gospodarske rasti, in sicer za letos z dveh na 2,2 odstotka, za leto 2019 pa z 1,8 na dva odstotka.

Ifo je nato junija ločeno napovedal, da bo letos rast 1,8-odstotna, ne 2,6-odstotna, kot je napovedal prej, prihodnje leto pa 1,8-odstotna, in ne 2,1-odstotna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin