SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Imam Bilal Bosnić obsojen zaradi novačenja teroristov za Islamsko državo

1

termometer

 | Foto:
Bosnić je deloval kot imam v kraju Bužim pri Bihaću. Prijeli so ga septembra lani v veliki protiteroristični akciji, imenovani Damask, skupaj z okoli 20 privrženci.

Imam Husein Bosnić, neformalni voditelj skrajne muslimanske ločine vahabitov v BiH, znan po vzdevku Bilal, je bil na sodišču v BiH obsojen na sedem let zapora zaradi javnega spodbujanja terorizma in novačenja borcev za skrajno islamistično skupino Islamska država (IS) v Siriji in Iraku.

Gre za prvostopenjsko sodbo, na katero je še mogoča pritožba Sodišče je tako pritrdilo obtožnici, vloženi decembra lani. Gre za prvostopenjsko sodbo, na katero je še mogoča pritožba. S tožilstva BiH so sporočili, da so s sodbo načeloma zadovoljni, a se bodo pritožili, saj bodo zahtevali višjo kazen. Pritožbo je napovedala tudi obramba, ki je obenem presodila, da gre za politični proces.

V obtožnici je bilo navedeno, da je Bosnić v letih 2013 in 2014 kot član vahabitske skupnosti, ki deluje zunaj struktur Islamske skupnosti BiH v nekaj mestih, kot sta Velika Kladuša in Gornja Maoča, propagiral in širil islamski radikalizem ter javno spodbujal mlade v BiH, naj se priključijo teroristom IS.

Z izjemo Bosnića vse preostale prijete izpustili iz pripora To je počel tako z vidika verske avtoritete v vahabitski skupnosti kot tudi javno v svojih govorih na shodih salafistov in spletnem portalu YouTube. Po njegovih pozivih, naj umrejo kot pravi muslimani, so mnogi iz BiH odšli v Sirijo in Irak, da bi se borili na strani teroristične organizacije IS, nekateri pa so bili tam ubiti. Rekrutiral naj bi tudi več Slovencev. Za to svoje početje naj bi Bosnić prejel veliko denarja iz različnih arabskih držav.

Bosnić je sicer deloval kot imam v kraju Bužim pri Bihaću. Prijeli so ga septembra lani v veliki protiteroristični akciji, imenovani Damask, skupaj z okoli 20 privrženci. Z izjemo Bosnića so vse preostale prijete pozneje izpustili iz pripora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin