SiolNET. Novice Svet
5,13

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Hrvaški turistični delavci vladi svetujejo, naj se zgleduje po Sloveniji #video

5,13

termometer

Pomanjkanje delovne sile resno ogroža turistično sezono na Hrvaškem. Ponekod celo ne vedo, ali bodo sploh lahko odprli hotele, restavracije in lokale. Ministrstvo jim odgovarja, da bodo kvote za tuje delavce povečali šele, ko ne bo na voljo domačih.

Združenje hrvaških gostincev vladi v Zagrebu sporoča, da za rešitev sezone potrebujejo še najmanj 5.000 tujih delavcev.

Vendar imajo zagrebški uradniki drugačne ideje. Ministrstvo za delo hrvaškim gostincem in hotelirjem sporoča, naj raje kot tujce najamejo domače upokojence in nezaposlene. In šele ko bodo izkoristili ta vir delovne sile, bodo razmislili o večjih kvotah dovoljenj za delo tujih državljanov, so poročali v oddaji Danes.

"Zaprosili smo še za deset tisoč kvot za uvoz delavcev iz neevropskih držav. Primanjkuje delavcev. Žal moramo zaposliti tuje delavce, ker na Hrvaškem ne najdemo delovne sile," vladi sporoča Davor Majetić, direktor združenja hrvaških delodajalcev.

Premier: Izkoristite upokojence

Minister za delo in tudi predsednik vlade ne nameravata povečati kvot. Upokojenci lahko delajo za polovični delovni čas, izkoristite njih, predlagajo na vladi.

Andrej Plenković Foto: Reuters "Ko nedvomno ugotovimo, da so izčrpane vse možnosti zaposlitve naših državljanov, smo pripravljeni razmisliti in razširiti kvote," sporoča Andrej Plenković, hrvaški premier.

Hrvaški delavci, ki so v prejšnjih letih opravljali sezonska dela v turizmu, raje opravljajo podobna dela v zahodnoevropskih državah, kjer so veliko bolje plačani, je slišati od lastnika restavracije.

"S takšno davčno obremenitvijo in takšnim pritiskom in pomanjkanjem kvalificirane delovne sile se bojim, da bo prišlo do ogromnega zaprtja objektov," razlaga Marin Medak, lastnik ene od restavracij.

Dubrovnik Posel danes Ali je hrvaški turizem pred kolapsom?

Leta 2017 le sedem tisoč tujih delavcev, letos več kot 65 tisoč

Medtem ko je leta 2017 na Hrvaškem lahko delalo le okoli sedem tisoč tujcev, se je lani število povečalo kar za petkrat - na skoraj 39 tisoč tujih delavcev. To leto pa na več kot 65 tisoč. Od tega je 15 tisoč delovnih dovoljenj le za turistične delavce.

Težave bi lahko reševali z odprtim trgom za vsakogar, tako kot predvideva slovenski model, je jasen Majetić.

 "Slovenski model predpostavlja, da ne načrtujemo ničesar vnaprej. Vendar ko se opazi, da na trgu ni delavcev, imate po zakonu možnost uvoza delovne sile, ki jo potrebujete," Majetić svetuje hrvaški vladi.

Hrvaška avtocesta cestnina Novice Na Hrvaškem ob začetku sezone podražili cestnine

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • PolentaPolitik / 18.06.2019. ob 08:05 +2 - 2

  Turizem ni tako "zlata" panoga kot vlada prepričanje pri nas in je zato deležen vse podpore politike ne glede na barvo. Velika obremenitev za okolje in avtohtono prebivalstvo, drage nepremičnine silijo mlade, da se odselijo in na koncu delo povečini zelo sezonske narave. Na koncu je ena "umazana" industrija precej manj opazna v okolju, ljudje pa imajo prihodek celo leto.

  +2 - 2
 • cuota / 18.06.2019. ob 07:24 0 - 2

  Ja,to je pa dober zgled....

  0 - 2
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin