Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 6. 2020,
9.32

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

6

Natisni članek

Koronavirus Hrvaška

Ponedeljek, 29. 6. 2020, 9.32

3 leta, 10 mesecev

Nižje številke na Hrvaškem: potrdili 34 novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

6

Hrvaška | Foto Reuters

Foto: Reuters

V mestu Đakovo na Hrvaškem so okužbo z novim koronavirusom potrdili že pri nekaj deset ljudeh. Petina prebivalcev je v samoizolaciji, oblasti pa so v mesto na pomoč poslale dve skupini epidemiologov.

Na Hrvaškem so včeraj potrdili 34 novih primerov okužbe s koronavirusom. V bolnišnicah je 65 oseb, število trenutno obolelih pa je na današnji dan 463. Dnevni prirast je najnižji po 22. juniju. V nedeljo so opravili 730 testiranj.

Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe, so v državi potrdili 2575 okužb, 2155 oseb je okrevalo. Doslej je zaradi covida-19 umrlo 107 bolnikov. Trenutno je aktivno okuženih 463 oseb, od tega jih je v bolnišnicah še 65, med njimi je ena priključena na ventilator, so sporočili. V preteklih mesecih so testirali več kot 78 tisoč oseb, od tega 730 v minulih 24 urah, poroča STA.

Zakaj prihaja do različnih številk?

meja Hrvaška | Foto: Reuters Foto: Reuters Hrvaški štab civilne zaščite ni objavil podatkov po županijah. Po navedbah hrvaških medijev je bilo največ novih primerov okužb v preteklih 24 urah na območju Zagreba, in sicer 20. Sedem so jih potrdili v osiješko-baranjski županiji, predvsem v Đakovu, ter pet v vukovarsko-sremski županiji. V več županijah pa so potrdili po enega ali dva nova primera.

V nacionalnem štabu so pri tem pojasnili, da so razlike pri seštevku primerov med nacionalnim štabom in posameznimi lokalnimi štabi mogoče zaradi različnih ur, ob katerih seštevajo dnevno število okuženih.

Petina prebivalcev v samoizolaciji

V zadnjih dneh so na hrvaškem beležili večje število okužb. Krizni štab je v nedeljo sporočil, da so okužbo potrdili pri 67 ljudeh. Največ okuženih je zadnje dni na območju Zagreba in Đakova. Iz Istre v zadnjih 24 urah ne poročajo o novih okužbah.

Zelo resne so razmere v Đakovu, kjer so okužbo najprej potrdili pri redovnicah, od koder se je virus razširil po mestu. Država je v mesto, da bi pomagala obvladati situacijo, poslala dve skupini epidemiologov. V zadnjem tednu so na novi koronavirus testirali 630 ljudi, do danes so okužbo potrdili pri 120 osebah. Okoli 20 odstotkov prebivalcev mesta je v samoizolaciji. Danes so potrdili 7 novih okužb.

Novice Nevarna žival ob hrvaški obali: zaradi reševanja turizma ne povedo, kje #video

Posebni ukrepi v mestu

Okužbo z virusom so v nedeljo potrdili tudi pri učiteljici na eni od tamkajšnjih šol, zato so to zaprli, celoten razred in sodelavci pa so v samoizolaciji. Zaradi vse več primerov je krizni štab že omejil obiske v bolnišnici in v domovih za ostarele na območju, pišejo hrvaški mediji. 

Inšpektorji v klubih nadzirajo spoštovanje pravil

Precej novih primerov okužbe so v zadnjih dneh zaznali tudi na območju Zagreba, kjer bodo danes zaradi tega ponovno začele delovati posebne ambulante, kjer bodo prebivalcem svetovali in jih pregledali v primeru morebitnega suma na okužbo z novim koronavirusom. Žarišča okužb v hrvaškem glavnem mestu so nočni klubi, zato je država tja poslala inšpektorje, ki nadzirajo spoštovanje socialnega distanciranja in drugih ukrepov za zajezitev širjenja virusa. 

V Srbiji s koronavirusom okuženih še 242 oseb

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 242 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 pa so umrle štiri osebe. Zaradi slabšanja epidemioloških razmer so v Beogradu spet obvezne maske na vozilih javnega prometa in v zaprtih javnih prostorih, kar velja tudi za lokale in trgovine, poroča STA.

koronavirus simbolična fotografija
Novice To so novi vladni ukrepi za boj proti drugemu valu epidemije
Ne spreglejte