SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hollande: Terorizem ne bo nikoli uničil republike, ker bo republika uničila terorizem!

4

termometer

"Naša demokracija je premagala veliko hujše sovražnike, kot so ti nagnusni morilci," je v nagovoru v francoskem parlamentu dejal francoski predsednik François Hollande.

Francoski predsednik François Hollande je po petkovih terorističnih napadih v Parizu nagovoril člane francoske narodne skupščine in senata. Oba domova parlamenta je predsednik države – takrat je bil to Nicolas Sarkozy – nazadnje nagovoril leta 2009 zaradi globalne finančne krize.

"Francija je v vojni" "Francija je v vojni," je svoj nagovor po minuti molka v spomin na ubite v napadih začel Hollande. Dejal je, da so džihadisti napadli Francijo, njene vrednote, mladino in francoski način življenja. "IS nas napada, ker je Francija država svobode, ker smo domovina človekovih pravic."

"Francija ni vključena v vojno med civilizacijama, ker ti morilci ne predstavljajo civilizacije," je bil oster. "Naša demokracija je premagala veliko hujše sovražnike, kot so ti nagnusni morilci."

"Sirija je postala največja tovarna teroristov" Opozoril je, da teroristična dejanja želijo sejati strah med ljudmi in razbiti enotnost, da proti terorizmu ne bi ukrepali. A na zahtevo Francije se bo v prihodnjih dneh sestal Varnostni svet OZN ter notranji ministri EU, da bi se dogovorili o skupnih ukrepih v boju proti terorizmu. "Če je napadena ena država, je napadena Evropska unija," je dejal.

"Sirija je postala največja tovarna teroristov, kar jih pozna svet." Dejal je, da je bil napad načrtovan v Siriji, organiziran v Belgiji in izveden v Franciji. Napovedal je dodatne vojaške akcije v Siriji. Hollande se je zahvalil ZDA za sodelovanje v boju proti terorizmu. Pozval je k oblikovanju koalicije v boju proti IS, s tem namenom pa se bo srečal s predsednikom ZDA Barackom Obamo in predsednikom Rusije Vladimirjem Putinom.

Za sistematičen nadzor na zunanjih in notranjih mejah EU Zahteval je hitro uvedbo usklajenega in sistematičnega nadzora na notranjih in zunanjih mejah EU. Če zunanje meje ne bodo učinkovite, bo treba znova vzpostaviti notranje, kar pa bi bila razgradnja Evropske unije, je dejal Hollande.

Pozval je k podaljšanju izrednega stanja v Franciji za tri mesece in predlagal spremembe ustave za krizne razmere. Ta naj bi se spremenila tako, da bo osebe, ki bodo pomenile teroristično tveganje, Francija lahko hitreje izgnala iz države oziroma jim odvzela državljanstvo.

Hollande bo policiji in vojski namenil več sredstev, do leta 2019 v francoski vojski ne bodo odpuščali, zaposlili pa bodo 5 tisoč policistov, tisoč carinikov, na ministrstvu za pravosodje bodo odprli 2.500 novih delovnih mest.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin