SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hitlerjev paznik iz Auschwitza živi v Osijeku na Hrvaškem

3

termometer

Najmanj 38 nacistov, osumljenih vojnih zločinov, je prejelo na milijone dolarjev ameriških pokojnin v zameno za vrnitev ameriškega državljanstva.

Med njimi naj bi bili 90-letni Jakob Denzinger, ki živi v Osijeku, piše srbski portal Telegraf. Denzinger je leta 1942, star 18 let, začel služiti nacizmu kot stražar, ki je delal na najmanj petih lokacijah koncentracijskih taborišč, med drugim v Mauthausnu v Avstriji in Auschwitzu na Poljskem, razkriva Wikipedia.

Ameriko je zapustil že leta 1989, ko so mu preklicali ameriško državljanstvo. Takrat se je preselil najprej v Nemčijo, zdaj pa živi v Osijeku. Tudi Wikipedia navaja, da prejema 1500 ameriških dolarjev na mesec, kar je približno dvakrat več, kot je pokojnina na Hrvaškem.

Hrvaška vlada je zoper 90-letnika po pisanju Wikipedije letos uvedla preiskavo zaradi suma storitve vojnih zločinov.

Še živeči nacisti Nekaj pobeglih nacistov, ki prejemajo ameriške pokojnine, pa živi v Nemčiji. Med njimi je 95-letni Martin Hartman, prav tako stražar v koncentracijskem taborišču, ki se je iz Arizone v Berlin preselil leta 2007, tik preden so mu odvzeli ameriško državljanstvo.

Vasil Litvin, ki je sodeloval pri uničenju varšavskega geta leta 1943, je leta 1995 zapustil Chicago po tistem, ko je priznal, da je sodeloval v vojnih zločinih. 93-letni Litvin naj bi živel v Ukrajini.

Nekdanji stražar v koncentracijskem taborišču v Franciji Peter Miller se je v Nemčijo vrnil leta 1994, kamor se je preselil z Illinosa. 90-letni Miller naj bi živel v kraju Worms.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin