Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 11. 2014,
14.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vojislav Šešelj Aleksandar Vučić Srbija

Sobota, 15. 11. 2014, 14.17

8 let

Haaški obtoženec Šešelj: Nikolić in Vučić morata odgovarjati Srbom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vojislav Šešelj je zatrdil, da sta njegova nekdanja strankarska kolega, predsednik Tomislav Nikolić in premier Aleksandar Vučić, izdala svojo državo za denar in oblast.

Ob tem je haaški obtoženec in predsednik Srbske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj dodal, da bosta morala odgovarjati državljanom.

"Nikolić in Vučić sta izdala državo, a prišel je čas, da pred srbski narod položita račune," je Šešelj povedal na shodu svojih radikalnih podpornikov na Trgu republike v Beogradu, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi.

Nekdaj vodilna člana SRS, ki jo je leta 1991 ustanovil Šešelj Nikolić in Vučić sta bila nekdaj vodilna člana SRS, ki jo je leta 1991 ustanovil Šešelj. Tako Vučić kot Nikolić sta bila v ožjem krogu Šešljevih zaupnikov, dokler se leta 2003 ni predal haaškemu sodišču in prenehal voditi stranke. Pozneje je veliko njegovih privržencev zapustilo radikalno stranko in se pridružilo danes vladajoči Srbski napredni stranki, ki sta jo leta 2012 ustanovila Nikolić in Vučić.

Šešelj je zatrdil, da je oblast v državi napačno postavljena, njena politika pa zgrešena. Po njegovih besedah Srbija nujno potrebuje novo gospodarsko politiko, približevanje Rusiji in vzhodu, poroča srbska tiskovna agencija Beta. "Nočemo čakati ves mandat. Volitve bodo prihodnje leto," je zatrdil Šešelj in dodal, da bodo zmago dosegli z nacionalnimi, gospodarskimi in socialnimi argumenti.

Šešelj: Najprej je treba zlomiti uvozniški lobi Ob tem je pozval, da je treba najprej zlomiti uvozniški lobi, ki je zadušil domačo proizvodnjo, in uvesti carinsko zaščito za domače proizvode, nato pa se intenzivno potegovati za ruski trg.

"Moramo se odločiti, ali želimo na zahod ali vzhod. Na zahodu so tisti, ki so nas večkrat bombardirali, izvajali genocid nad našim narodom. Na vzhodu pa so tisti, ki so nam skozi zgodovino vedno pomagali, nas podpirali in prelivali lastno kri za našo svobodo," je povedal Šešelj.

"Pripravite, pripravite se četniki" Zbrani podporniki so vihteli zastave SRS ter nosili transparente s podobami Šešlja in ruskega predsednika Vladimirja Putina. Šešlja so pričakali s četniško himno "Pripravite, pripravite se četniki!".

Šešelj se je pred dnevi vrnil v Srbijo, po skoraj 12 letih v priporu ga je Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije začasno izpustilo zaradi slabega zdravja, saj ima raka. Po vrnitvi v Srbijo je že zatrdil, da se prostovoljno ne bo vrnil v Haag. Na haaškem sodišču je obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993.

Ne spreglejte