SiolNET. Novice Svet
1,58

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Greta Thunberg na jadrnici začela pot čez Atlantik

1,58

termometer

Greta Thunberg
Foto: Reuters

Mlada švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg se je danes iz britanskega Plymoutha z jadrnico podala čez Atlantik. Na regatni jadrnici Malizia II brez ogljičnega odtisa ji na poti na podnebni vrh ZN v New Yorku družbo delata oče Svante in snemalec, ki bo dokumentiral celotno potovanje.

S plovilom, ki je opremljeno s sončnimi celicami in podvodnimi turbinami, ki omogočajo potovanje čez Atlantik brez ogljičnega odtisa, bosta upravljala izkušena jadralca Boris Hermann in Pierre Casiraghi, sicer sin monaške princese Caroline. V nasprotju z njima Greta še nikoli ni jadrala, a je pripravljena tvegati morsko bolezen in nekaj dni precej neudobnega bivanja na plovilu.

"Sem ena od zelo redkih oseb na svetu, ki to lahko dejansko izvede, zato se mi zdi prav, da izkoristim to priložnost," je 16-letna Thunbergova povedala novinarjem v Plymouthu pred začetkom poti.

"Cilj je varno prispeti v New York"

18-metrska jadrnica lahko potuje s hitrostjo okoli 35 vozlov (70 kilometrov na uro), a bo večinoma precej počasnejša, je povedal Herrmann. Večino časa bo namreč plula proti vetru, obenem pa je želja zagotoviti vožnjo brez težav. "Cilj je varno prispeti v New York," je poudaril.

Greta Thunberg Foto: Reuters

Thunbergova ne želi leteti z letali, ker jeklene ptice z izpusti ogljikovega dioksida močno obremenjujejo okolje. Z jadrnico naj bi tako premagala razdaljo do podnebnega vrha ZN v New Yorku 23. septembra, udeležiti se namerava tudi podnebnih protestov, ki so v tem mestu napovedni za 20. in 27. september.

Ustanoviteljica protestnega gibanja Petki za prihodnost bo obiskala tudi Kanado in Mehiko, decembra pa se bo udeležila okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah v čilski prestolnici Santiago de Chile.

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • jeremias / 15.08.2019. ob 06:59 +4 - 3

  Mene pa zanima, kdo stoji (in denarno podpira!) vso to zgodbo o tej deklini? Uporaba otrok za politične ali ekološke namene po mojem meji na zlorabo.

  +4 - 3
 • MP3CE / 14.08.2019. ob 22:24 +3 - 2

  TRIESTIONO: A smatraš, da antropogeno segrevanje planeta ni resen problem, ki zahteva zelo odločne postopne ukrepe ? Ali morda smatraš, da se velika večina znanstvenikov, ki se ukvarjajo s preučevanjem vremena in podnebja, moti ? In ali se ti ne zdi prav, da nekdo resno podpre znanstvenike v njihovem prizadevanju osveščanju javnosti in iskanju podpore za ustrezne ukrepe ?

  +3 - 2
 • izbrisani / 14.09.2019. ob 09:04 0 0

  Kakšna "najstnica" to je otrok. Evidentna zloraba otrok v politične namene. Kdo je plačal potovanja, kje se je naučila take brilijantne angleščine, čigava je jadrnica, ... kje so zdaj ženska gibanja, da zaščitijo otroka?

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin