SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grčija prvič po več kot sto letih odpušča javne uslužbence

3

termometer

Grška vlada je začela prvo množično odpuščanje v javnem sektorju po več kot sto letih. Država mora za zadostitev evropskih posojilnih pogojev do leta 2015 odpustiti 180 tisoč javnih uslužbencev.

Evropski posojilodajalci in huda dolžniška kriza so grško vlado prisilili v ukrep, ki ga v tej državi niso izvedli že več kot sto let: množično odpuščanje v javnem sektorju. Z novo zakonodajo je odpuščanje poenostavljeno in hitrejše. Pretekli teden sta bila odpuščena prva dva policista: prvi zaradi kraje debetnih kartic, drugi zaradi 110 dni neopravičene odsotnosti z delovnega mesta, piše Christian Science Monitor.

Odpuščanja je v televizijskem nagovoru napovedal grški predsednik vlade Antonis Samaras. Kljub izredno visoki brezposelnosti namerava država do leta 2015 odpustiti kar 180 tisoč javnih uslužbencev. "Ne gre za človeško žrtvovanje," je poudaril Samaras. "Gre za nadgradnjo javnega sektorja, da bo lahko bolje izpolnjeval zahteve grškega ljudstva." Premier je ob tem obljubil, da se ne bo samo odpuščalo. "Enako število ljudi bo dobilo zaposlitev, vendar na račun zaslug," zagotavlja.

Javne uslužbence ščitila zakonodaja iz leta 1880 Javne uslužbence je do zdaj ščitila zakonodaja iz leta 1880, ki je tudi del grške ustave, njen namen ob uveljavitvi pa je bil, da bi se nehalo kadrovati po politični pripadnosti – javne službe so zato morali močno zaščititi. "Logika za zakonodajo je bila v tem, da je javna administracija neodvisna, varna in zagotavlja kontinuiteto države," razlaga Dimitris Charalambis, profesor politologije na univerzi v Atenah. Grški javni uslužbenci so celo v primeru hudih zločinov imeli pravico, da se pritožijo, celoten proces pa se je lahko zavlekel za več let.

Čeprav je bil namen zakonodaje, da se preprečuje nepotizem, pa je s seboj prinesel drugo težavo: vsaka naslednja vlada je le zaposlovala svoje ljudi, ne da bi odpuščala prejšnjo garnituro, javni sektor se je širil, učinkovitost pa se je kvečjemu zmanjševala. Rezultat tega je sloves grškega javnega sektorja kot izredno disfunkcionalnega in birokratskega.

Grški javni sektor manjši od evropskega povprečja Trojka se sicer že ves čas zavzema za zmanjševanje grškega javnega sektorja, vendar se je oblast tega do zdaj lotevala predvsem z zgodnjim upokojevanjem in nepodaljševanjem pogodb za določen čas. V zadnjih nekaj letih je grška javna uprava izgubila približno 140 tisoč od 700 tisočih zaposlenih.

In že zanimivost. Kljub svojem slovesu, da je preobsežen, je grški javni sektor dejansko manjši od evropskega povprečja. Upoštevajoč statistiko ECB-ja, je 29 odstotkov grške delovne sile zaposlene v javnem sektorju, kar je manj kot na primer v Belgiji (38 odstotkov) ali Franciji (31 odstotkov). "Težava ni velikost," opozarja George Katrougalis, profesor prava na univerzi v Trakiji. "Težava je dejstvo, da je javni sektor iracionalno organiziran, preveč razširjen na nekaterih področjih in spet podhranjen na drugih – predvsem na področju sociale."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin