Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 1. 2009,
14.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 3. 1. 2009, 14.16

8 let

Gana: Zmaga na volitvah opozicijskemu kandidatu Atta Millsu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Opozicijski kandidat John Atta Mills je zmagovalec predsedniških volitev v Gani, je ob objavi uradnih rezultatov drugega kroga volitev, ki je potekal v nedeljo, sporočila državna volilna komisija.

Atta Mills je svojega nasprotnika iz vrst vladajoče Nove domoljubne stranke (NPP) premagal z zelo tesno prednostjo manj kot odstotek.

64-letni Atta Mills je prejel 50,23 odstotka glasov 64-letni Atta Mills iz opozicijskega Nacionalnega demokratskega kongresa (NDC) je v drugem krogu volitev prejel 50,23 odstotka glasov, njegov protikandidat, prav tako 64-letni Nana Akufo Addo pa 49,77 odstotka glasov. V prvem krogu volitev je nekoliko več glasov prejel Akufo Addo.

Očitki obeh strank na račun neustrezne izvedbe volitev Glede očitkov obeh političnih strank na račun neustrezne izvedbe volitev na nekaterih voliščih je predsednik volilne komisije Kwado Afari Gyan odvrnil, da komisija ni odkrila zadostnih dokazov, da bi lahko rezultate volitev razglasila za neveljavne.

Končne izide volitev je komisija dobila po tem, ko je v nedeljo oddani veliki večini glasov prištela še glasove, oddane v petek na volitvah v volilnem okrožju Tain na zahodu države, v katerem je prepričljivo slavil Atta Mills. Privrženci Akufo Adda so pozvali k bojkotu volitev v Tainu.

Gana je v zadnjih osmih letih doživela izreden napredek Gana je v zadnjih osmih letih, odkar je na oblasti sedanja vlada, doživela izreden napredek. Tuje investicije v državi so se povečale za več kot 2000 odstotkov, izvoz pa se je več kot podvojil. Poleg tega je Gana druga največja proizvajalka kakava na svetu, po izkopu zlata pa je po Južnoafriški republiki druga v Afriki.

Kljub temu so mnogi mnenja, da ostala statistika, ki zajema "navadne ljudi", tega stanja ne odraža. Država namreč še vedno ostaja ena najrevnejših na svetu, kjer vlada desetodstotna brezposelnost, več kot 40 odstotkov prebivalstva pa je še vedno nepismenega.

Lani v Gani odkrili nafto Novi ganski predsednik bo moral voditi državo, ki bo po lanskem odkritju nahajališč postala proizvajalka nafte. Obe glavni stranki, NPP in NDC, sta v volilni tekmi obljubljali dobro upravljanje s prihodki od nafte, ki se je v mnogih državah v razvoju izkazala kot vir korupcije in napetosti.

Ne spreglejte