SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Francoskim obveščevalcem očitajo cenzuro na strani Wikipedie

1

termometer

Prostovoljec francoske izdaje Wikipedie pravi, da so agenti francoske obveščevalne službe z grožnjo aretacije zahtevali izbris prispevka, v katerem so bile po njihovem mnenju zaupne informacije.

Sporni prispevek govori o vojaški lokaciji Pierre-sur-Haute okoli sto kilometrov zahodno od Lyona, kjer ima francosko vojaško letalstvo radijsko relejno postajo. V prispevku je tudi pogovor z majorjem, ki je nameščen na tej lokaciji, za katero neuradno verjamejo, da je del francoskega jedrskega obrambnega sistema.

Nekoliko preseneča, da je bil prispevek, ki so ga francoski obveščevalci opredelili kot grožnjo za nacionalno varnost, objavljen že leta 2009, še navaja britanski The Guardian.

Grožnje brez zakonitih sredstev Uredniki francoske Wikipedie so zahteve obveščevalne službe DCRI zavrnili, ker zahteva ni bila podprta z dokazom, da gre pri članku resnično za grožnjo državi, in ker niso priskrbeli zakonitih sredstev, s katerimi bi upravičili svojo zahtevo. "Njihovo dejanje je šokantno in povsem napačno," je povedal podpredsednik francoske veje Wikimedia Christophe Henner. Dodaja, da so pri francoski Wikipedii vedno delovali skladno z zakonom in da nimajo namena ogrožati ne posameznikov ne držav.

Wikimedia France je prvo zahtevo za umik sporne strani prejela prejšnji mesec. Svoj odklonilni odgovor nanj so utemeljili s tem, da je očitana domnevno sporna vsebina skoraj povsem enaka javno dostopnemu televizijskem prispevku, zato so zahtevali dodatna pojasnila, kateri del objave naj bi bil v nasprotju s francoskimi zakoni. Odgovora niso prejeli, zato strani niso spreminjali ali umikali.

Pred dnevi pa se je moral eden od prostovoljcev in obenem skrbnikov francoske Wikipedie, ki ne želi biti imenovan, zglasiti v pariški pisarni DCRI-ja, kjer naj bi mu grozili, naj umakne ta prispevek – čeprav z njim nima nobene povezave. Ko je to odklonil, so mu zagrozili z aretacijo in ovadbo, je povedal. Francoski notranji minister je te grožnje zanikal.

Nasproten učinek Stran še naprej stoji, ker jo je obnovil eden od švicarskih piscev. Še več, zdaj je veliko bolj brana kot kadarkoli do zdaj, pojasnjuje Henner: "Prej je bilo na tej strani med 10 in 60 obiskovalcev, zdaj jih je okoli deset tisoč z vsega sveta."

Za vsak primer pa je prej omenjeni neimenovani prostovoljec v eni od razprav na Wikipedii posvaril, da se mora vsak, ki razširja to stran, zavedati, da je s tem opravil kaznivo dejanje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin