Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2012,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Francois Hollande

Torek, 11. 12. 2012, 11.12

8 let

Francois Hollande in Valerie Trierweiler v novem političnem škandalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Francois Hollande je na sodišče, ki obravnava tožbo njegove partnerice, naslovil pismo, nekateri pa ga že obtožujejo kršenja načela delitve oblasti.

Francoski predsednik Francois Hollande, ki je predsedniški položaj prevzel maja, se je znašel v političnem škandalu, kot ga opisujejo francoski in britanski mediji. V tožbi, ki jo je francoska prva dama Valerie Trierweiler vložila proti dvema političnima novinarjema zaradi kršenja zasebnosti, je prišlo do novih premikov. Telegraph namreč poroča, da je Hollande sodišču napisal kratko pismo, Hollandovi kritiki pa so ga že obtožili, da je prestopil svoja pooblastila.

Je Hollande poskušal vplivati na sodišče? Pri tem pa so Hollanda še obtožili, da je s pismom poskušal vplivati na sodnike, ki bodo razsojali o tem primeru. Oglasili pa so se tudi Hollandovi podporniki, ki so poudarili, da pismo, ki ga je Hollande napisal 25. novembra, ni bilo napisano na predsedniškem papirju, hkrati pa vztrajajo, da je pismo napisal kot zaskrbljen partner Trierweilerjeve.

Hollande pa naj v pismu ne bi pojasnjeval preteklost svoje partnerice, temveč je pojasnil nek dogodek iz leta 1990. "Pišem zato, da bi povedal, da so nekateri odlomki knjige La Frondeuse čista izmišljotina, saj domnevno pismo, ki ga omenjata avtorja, ni bilo nikoli napisano, oseba, na katero je bilo naslovljeno, pa ga tudi nikoli ni prejela. Izmišljanje ne sme biti del političnega eseja, razen če je predstavljeno v romanu," se glasi del pisma, ki ga je zapisal Hollande.

Načelo delitve oblasti je kršeno Pred začetkom sojenja je branilec novinarjev Olivier Pardo povedal, da je bilo načelo delitve oblasti kršeno. "Predsednik republike je porok za neodvisnost sodišč," je za Telegraph povedal Pardo. Njegovemu mnenju pa nasprotuje Trierweilerin odvetnik Frederique Giffard, ki je pojasnil, da je Hollande sodišču pisal kot navadna oseba. "Pismo je napisal v treh stavkih, s katerimi ni pritiskal na sodišče. Hollande pa niti ne sodeluje v tem procesu," je za francosko televizijo povedal Giffard.

Politična novinarja sta o Trierweilerjevi napisala biografijo z naslovom La Frondeuse, ki se je prodala v 20 tisoč izvodih. V knjigi pa sta izpostavila, da je imela Trierweilerjeva razmerje s Hollandom, medtem ko sta bila oba poročena. Trierweilerjeva zahteva odškodnino v višini 80 tisoč evrov zaradi obrekovanja in kršenja zasebnosti.

Bo Hollandova priljubljenost še nižja? Glede na to, da priljubljenost predsednika vztrajno pada, pa mu verjetno to razkritje, da je želel posredovati v primeru svoje partnerice, ne bo prineslo večje priljubljenosti, temveč nasprotno.

Ne spreglejte