Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 1. 2014,
17.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 14. 1. 2014, 17.12

8 let

Francija lani deložirala skoraj 20 tisoč romskih priseljencev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francija je v letu 2013 prisilno izselila rekordnih 19.380 romskih priseljencev, kar je dvakrat več kot leto prej, sta v skupnem poročilu zapisali organizaciji LDH in ERRC.

Kot navajata organizaciji, je bilo leta 2012 deložiranih 9404 Romov, leta 2011 pa 8455. "Prisilne izselitve se nadaljujejo skoraj povsod brez kredibilnih alternativnih stanovanjskih rešitev ali socialne podpore," opozarjata.

Francija se je znašla pod plazom kritik organizacij za človekove pravice zaradi sovražnega razpoloženja do Romov, olje na ogenj pa je prilil še notranji minister Manuel Valls, ki je izjavil, da se le malo Romov želi ustaliti v Franciji in da bi se morali vrniti v domovino.

"Ta politika zavračanja je neučinkovita, draga in nepotrebna" Na obrobjih francoskih mest v začasnih, navadno nezakonitih naseljih živi okoli 20 tisoč Romov, večinoma priseljencev iz Bolgarije in Romunije. "Ta politika zavračanja je neučinkovita, draga in nepotrebna glede na to, da se po izselitvah ni nič spremenilo," je dejal vodja Društva za človekove pravice (LDH) Pierre Tartakowsky.

"Njihov položaj postaja vse bolj negotov" Kot je dodal, Romi še naprej živijo v Franciji, v naseljih, ki so jih zgradili nedaleč stran, vendar pa njihov položaj postaja vse bolj negotov. "Nadaljnje izselitve tlakujejo pot ekstremizmu in protiromskemu rasizmu," je opozoril.

Vodja Evropskega centra za pravice Romov (ERRC) Dezideriu Gergely se je zavzel za takojšnje končanje prisilnih izselitev in resnično vključitev tistih ljudi, ki jim grozi revščina ali socialna izključenost.

Podatki kažejo, da so deložacije vrhunec doživele poleti, nadaljevale pa so se tudi zadnje tri mesece lanskega leta kljub mrzlemu vremenu. Poročilo navaja, da se je 56 odstotkov izselitev zgodilo v pariški regiji.

Ne spreglejte