SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Francija korak bližje legalizaciji evtanazije

1

termometer

Francoski medicinski etični svet je odločil, da se pomoč pri samomoru oziroma umiranju izjemoma dovoli, v primeru, da pacient "vztrajno, lucidno in ponavljajoče" vztraja pri končanju življenja.

Z uporabo izraza pomoč pri umiranju in ne evtanazija želi svet spomniti na dolžnost človečnosti pri dovoljevanju umiranja pacientov, ki trpijo za hudimi neozdravljivimi boleznimi. V posameznih primerih bo odločala medicinska skupina in ne en sam zdravnik. Sklepi medicinskega etičnega sveta so posledica zahteve francoskega predsednika Francoisa Hollanda, ki je svet pozval, da pripravi pregled natančnih okoliščin, pod katerimi bi bilo tovrstno dejanje dovoljeno. Vlada naj bi zdaj po pridobljenem poročilu osnutek zakona pripravila do junija, piše Telegraph.

Po mnenju Hollanda so bile spremembe nujno potrebne. "Trenutna zakonodaja se ni bila sposobna soočati z legitimnimi skrbmi ljudi, ki so težko in neozdravljivo bolni," je povedal. Zakon iz leta 2005 zdravnikom sicer že omogoča uporabo zdravil za lajšanje bolečin, ki kot sekundarni učinek obenem tudi skrajšajo pacientovo življenje. Vendar svet v svojih sklepih opaža, da ta zakon nezadovoljivo poskrbi za primere "podaljšane agonije fizične in psihološke bolečine, ki je kljub zdravljenju ni mogoče omejiti". V teh redkih primerih se pri pacientih lahko uporabi "primerna, globoka in dokončna pomiritev", meni svet.

Po podatkih francoskega demografskega sveta se sicer v Franciji vsako leto v povprečju opravi vsaj 3000 primerov evtanazije, vendar vsi nezakonito.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin