Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 4. 2015,
16.15

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vatikan Pariz Francija veleposlanik

Sreda, 15. 4. 2015, 16.15

5 let, 1 mesec

Francija je za veleposlanika v Vatikan poslala geja. Vatikan ga ne sprejme.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tri mesece po tem, ko je Francija v Vatikan poslala veleposlanika, ki je gej, Sveti sedež še ni prižgal zelene luči k imenovanju in o tem še vedno molči. Francija pa medtem vztraja pri odločitvi.

Vatikan običajno veleposlanika potrdi približno mesec ali mesec in pol po imenovanju, če pa se s predlogom ne strinja, o tem ne daje izjav. Francoska vlada je sicer veleposlanika imenovala že 5. januarja, a Vatikan po imenovanju do zdaj še vedno ni dal agremaja. Trimesečno čakanje ni običajno, je za francosko tiskovno agencijo povedal vir v Rimu, poroča France 24.

Pariz svojega predloga ne bo spreminjal "Francija je izbrala svojega veleposlanika v Vatikanu. Izbira je bila Laurent Stefanini in to ostaja francoski predlog," je povedal tiskovni predstavnik francoske vlade Stephane Le Foll. Kot je dodal, so pogajanja z Vatikanom v teku in čakajo njihov odgovor. Vir blizu predsednika je za France 24 razkril, da naj bi bila izbira veleposlanika želja francoskega predsednika Francoisa Hollanda.

Enkrat so za veleposlanika že predlagali geja Gre za enega izmed najboljši diplomatov, so Stefaninija opisali v francoskem zunanjem ministrstvu. Francija je že leta 2007 gejevskega diplomata Jeana-Loupa Kuhn-Delforgea imenovala za veleposlanika v Vatikanu. Pariz od Svetega sedeža nikoli ni prejel odgovora, zato je sčasoma za položaj predlagal drugega človeka. A za razliko od Kuhn-Delforgea je Stefanini samski in zelo diskreten glede zasebnega življenja. Je predan katolik in ima dobre zveze v rimski kuriji. Italijanski Il Messagero ga je orisal tudi za zelo kultiviranega, absolutno diskretnega človeka.

Vatikan zadržan zaradi podpore istospolni porokam? Italijanski časnik La Stampa pa celo piše, da bi lahko bila težava njegovo stališče do istospolnih porok, ki so v Franciji legalne od leta 2013, ne pa njegova spolna usmeritev.

Ne spreglejte