Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 11. 2012,
9.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ante Gotovina

Petek, 16. 11. 2012, 9.43

8 let

Foto in video: Gotovino in Markača v Zagrebu sprejeli kot heroja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mednarodno sodišče za vojne zločine je v prizivnem postopku ugodilo pritožbi Anteja Gotovine in Mladena Markača in ju oprostilo. Hrvaška generala pričakujejo v središču Zagreba.

Hrvaška generala Ante Gotovina in Mladen Markač sta nekaj po 16. uri z letalom hrvaške vlade prispela na zagrebško letališče Pleso. Po slovesnem sprejemu na letališču bosta generala pozdravila več deset tisoč ljudi, zbranih na osrednjem zagrebškem trgu.

Gotovino in Markača so na Plesu pričakali in pozdravili predsednik hrvaškega sabora Josip Leko in hrvaški premier Zoran Milanović pa tudi številni prijatelji in znanci, med katerimi je bil tudi general Ivan Čermak, ki je bil aprila lani oproščen v istem primeru.

Pred poslopjem letališča se je zbralo več sto državljanov, ki so mahali s hrvaškimi zastavami in klicali "Ante! Ante!" ter so želeli med prvimi pozdraviti oproščena generala.

Gotovina in Markač na letališču nista nagovorila javnosti, temveč sta se le fotografirala s hrvaško zastavo. Potem sta se odpravila proti Trgu bana Josipa Jelačića, kjer ju v patriotskem vzdušju pričakuje več deset tisoč ljudi, med katerimi je veliko mladih.

"Zmagali smo v pravni nevihti" "Dober večer dragi prijatelji, srečna sva, ker sva danes z vami," je povedal Gotovina na odru, ki so ga postavili, da bi danes lahko spremljali razsodbo v Haagu preko velikega zaslona. Njegove besede je spremljalo splošno navdušenje zbranih.

Poudaril je, da je bila skupna zmaga med Nevihto, danes pa so zmagali v "pravni Nevihti". "Gre za piko na vojno, vojna spada v zgodovino, obrnimo se skupaj v prihodnost," je dejal Gotovina.

Zahvalil se je tudi vsem hrvaškim institucijam, posebej pa predsednikoma hrvaške države in vlade, kar je naletelo na žvižge zbranih. Zahvalil se je tudi hrvaški diplomaciji in hrvaškem veleposlaništvu v Haagu.

"Med vojno smo dosegli prekrasno zmago" Markač se je prav tako zahvalil vsem, ki so bili na njuni strani tudi, ko sta prestajala težke čase. "Med vojno smo dosegli prekrasno zmago, ki je zabeležena v analih in jo že proučujejo kot primer vojaške zmage. Jo bodo proučevali tudi v prihodnje in to brez kakršnih koli madežev. Hrvaška je svobodna," je dejal Markač.

Sodnik Theodor Meron je odredil, da generala iz pripora nemudoma izpustijo na prostost. Na Hrvaškem je ob novici že izbruhnilo veselje, Večernji list poroča, da je oprostilna sodba zmaga resnice. Gotovino in Markača so iz zapora v Scheveningenu izpustili okoli 13.30 ure.

Gotovina in Markač sta bila obtožena vojnih zločinov nad Srbi med operacijo hrvaške vojske Nevihta leta 1995 in po njej. Haaško sodišče je zavrnilo odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je aprila lani Gotovino obsodilo na 24, Markača pa na 18 let zapora. Pritožbeni svet haaškega sodišča Gotovine in Markača danes ni spoznal za kriva sodelovanja v zločinskem dejanju, katerega cilj je bil prisilno in za vedno odstraniti srbske prebivalce z območij na Hrvaškem.

Zavrnil je tudi prvostopenjsko oceno, da je hrvaška vojska čezmerno bombardirala mesta Obrovac, Benkovac, Gračac in Knin v nekdanji Republiki Srbski krajini, ter da sta bila posledica tega izgon in deportacija prebivalstva. Po besedah Merona pritožbeni senat ocenjuje, da prvostopenjski senat ni imel nobene pravne podlage, ko je razglasil mejo 200 metrov kot mejo, s katere se je dogajalo čezmerno bombardiranje srbskih mest. Na tej podlagi je pritožbeni senat ocenil, da je odločitev prvostopenjskega senata o nezakonitosti bombardiranja teh mest neustrezna.

Meron je poudaril, da Gotovina in Markač tudi nista kriva poveljniške odgovornosti zaradi kaznivih dejanjih izgona, deportacij, ropov, uničevanj, umorov, nečloveških dejanj ter okrutnega ravnanja med operacijo Nevihta in po njej.

Odločitev prizivnega sveta haaškega sodišča so z velikim navdušenjem sprejeli številni hrvaški državljani, ki so na trgih v svojih mestih spremljali izrek sodbe. Izbruh navdušenja je spominjal na veselje z nogometnih igrišč. Številni hrvaški državljani tudi niso skrivali solz sreče ob oprostilni sodbi za Gotovino in Markača.

Posebej čustveno je bilo v rojstnem kraju Gotovine, Pakoštanih pri Zadru, in v Markačevem domačem kraju Đurđevac. Hrvaški veterani so se zbirali od četrtka, ko so organizirali bedenja v podporo generaloma, Katoliška cerkev pa je v četrtek povabila vernike na molitev za pravično sodbo.

Ne spreglejte