Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 8. 2024,
12.05

Osveženo pred

1 ura, 4 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27
Libanon Izrael Hezbolah Ismail Hanija Gaza Iran vojna Palestina Bližnji vzhod Tanja Fajon

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 8. 2024, 12.05

1 ura, 4 minute

Fajonova po pogovoru z iranskim zunanjim ministrom: vojna ni rešitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,27
Tanja Fajon | Trpljenje palestinskih civilistov podžiga ogenj Bližnjem vzhodu, ocenjuje ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. Dodaja, da je retorika, ki podpihuje sovraštvo in dodatno povečuje napetosti, popolnoma nesprejemljiva. | Foto STA

Trpljenje palestinskih civilistov podžiga ogenj Bližnjem vzhodu, ocenjuje ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. Dodaja, da je retorika, ki podpihuje sovraštvo in dodatno povečuje napetosti, popolnoma nesprejemljiva.

Foto: STA

"Slovenija je zaskrbljena zaradi naraščajočih napetosti na Bližnjem vzhodu, ki jih krepi dogajanje v Gazi," je po nedeljskem pogovoru z vršilcem dolžnosti iranskega zunanjega ministra Alijem Bagherijem Kanijem dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Poudarila je, da za krizo v regiji ni vojaške rešitve, in vse akterje pozvala k čim večji zadržanosti. Da bi se izognili širšemu konfliktu, medtem ko narašča bojazen, da bi se vojna v Gazi razširila na regijo, poziva tudi visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk, ki je danes pozvl k nujni umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu.

"Naša kolektivna varnost je odvisna od spoštovanja listine Združenih narodov in mednarodnega prava. Potrebujemo takojšnje premirje v Gazi in regiji. Zdaj je čas, da Iran ravna odgovorno in potrdi svoj status v mednarodni skupnosti," je Fajon poudarila v telefonskem pogovoru s Kanijem.

Trpljenje palestinskih civilistov podžiga ogenj

Opozorila je, da si ne smemo zatiskati oči pred vsemi kršitvami mednarodnega humanitarnega prava, ki so se zgodile v zadnjih mesecih. "Trpljenje palestinskih civilistov podžiga ogenj po vsej regiji. Retorika, ki podpihuje sovraštvo in dodatno povečuje napetosti, pa je popolnoma nesprejemljiva," je v nedeljo zapisala na omrežju X.

V luči tega je vse akterje pozvala k čim večji zadržanosti. "Življenja civilistov je treba zaščititi v vseh okoliščinah," je še dodala.

Razmere na Bližnjem vzhodu so se zaostrile po uboju političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra v Bejrutu. Iran in njegovi zavezniki so zagrozili z odzivom. Izrael pa je zagotovil, da je pripravljen na vse možne scenarije.

Volker Türk: Zaščitite civiliste!

"Zelo sem zaskrbljen zaradi naraščajoče nevarnosti širšega konflikta na Bližnjem vzhodu in pozivam vse strani, pa tudi države z vplivom, naj nujno ukrepajo za umiritev razmer, ki so postale zelo negotove," je dejal Türk v izjavi, objavljeni na sedežu komisariata ZN za človekove pravice v Ženevi.

Narediti je treba vse, da se izognemo temu, da bi se situacija še poslabšala, s še hujšimi posledicami za civiliste, je poudaril Türk in pozval predvsem k zaščiti civilistov.

Pri tem je opozoril, da so civilisti, večinoma ženske in otroci, v zadnjih desetih mesecih "prenašali neznosno bolečino in trpljenje zaradi bomb in orožja", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razmere se zaostrujejo

Iran je danes sporočil, da si ne želi stopnjevanja napetosti na Bližnjem vzhodu, a hkrati opozoril, da ima Teheran pravico braniti svojo suverenost.

V svetu se medtem krepijo pozivi k umiritvi razmer. Zunanji ministri sedmih najrazvitejših držav (G7) so v skupni izjavi vse strani, vpletene v konflikt, pozvali, naj se izogibajo dejanjem, ki bi lahko privedla do stopnjevanja napetosti v regiji.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pri tem po poročanju medijev ocenil, da je odziv Irana neizogiben. V luči tega je po njegovem prepričanju izvajanje pritiska na Teheran, naj omeji svoj napad, najboljši način za preprečitev vojne v regiji.

Teheran
Novice Iran pričakuje, da bodo povračilni napadi Hezbolaha segali globoko v Izrael
Izraelska vojska
Novice Sever Izraela ponoči znova tarča napada: rakete so priletele iz Libanona
Izrael napadel Iran
Novice Ameriški obrambni minister: Izrael lahko v primeru napada Irana računa na pomoč ZDA
Ne spreglejte