Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 5. 2012,
14.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Švica Slovenija

Četrtek, 24. 5. 2012, 14.05

8 let

Evropski parlament poziva Švico k odpravi omejitev priseljevanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropski parlament je v Strasbourgu ostro obsodil odločitev Švice, ki je s 1. majem znova uvedla omejitve za priseljevanje iz osmih novih članic EU, med katerimi je tudi Slovenija.

Parlament v sprejeti resoluciji poziva Švico, naj znova razmisli o svoji odločitvi in odpravi kvote za dolgotrajna dovoljenja za bivanje. Evropsko komisijo pa parlamentarci pozivajo, naj preveri skladnost odločitve s sporazumom med EU in Švico o prostem pretoku oseb iz leta 1999 ter posreduje pri švicarskih oblasteh.

Nepravični in diskriminatorni ukrepi Kot poudarja parlament v resoluciji, so švicarski ukrepi nepravični in diskriminatorni, saj so usmerjeni proti državljanom EU na podlagi njihovega državljanstva. Poleg tega odločitev Berna nima pravne podlage v nobenem veljavnem mednarodnem sporazumu med Švico in unijo. Parlamentarci so tudi zaskrbljeni, ker švicarska vlada razmišlja o uvedbi dodatnih omejitvenih ukrepov in dodajajo, da bi morali EU in Švica izboljšati sodelovanje, ki bi olajšalo prost pretok njihovih državljanov.

Potočnik: Odločitev Švice je obžalovanja vredna Da je odločitev Švice obžalovanja vredna ter da ni ne zakonita ne upravičena glede na gospodarske razmere v Švici, je v dopoldanski razpravi pred glasovanjem v imenu Evropske komisije poudaril tudi evropski komisar za okolje Janez Potočnik.

Izpostavil je, da ukrepi Berna niso v skladu s sporazumom o prostem pretoku oseb med Švico in EU, ki ne dovoljuje razlikovanja med državljani unije. Ob tem je priznal, da žal ni nobenih mehanizmov za reševanje sporov razen skupnega odbora predstavnikov obe strani, ki se je v preteklosti žal že izkazal za neuspešnega pri reševanju težav. Bo pa Evropska unija vprašanje izpostavila na zasedanju skupnega odbora, ki bo 27. junija, je napovedal komisar.

Tanja Fajon: Ukrep je diskriminatoren "Ukrep je diskriminatoren in žalosten za državo, ki je veljala za državo z demokratično tradicijo," je poudarila Tanja Fajon (S&D/SD). Razmere na trgu dela in število prišlekov iz EU odločitve Švice po njenem ne upravičujejo. Poslanka je dejala, da je ukrep švicarske vlade v nasprotju s tem, na kar je Švica pristala.

"Zakaj ne odpoved drugih pogodb s Švico na notranjem trgu" Obenem je poudarila, da je svoboda gibanja glavni steber za gradnjo evropskega povezovanja. "Vsi državljani EU imamo enake pravice. Ne smemo dovoliti ustrahovanja Evropejcev, kakršnemu smo bili nedavno priča tudi na Nizozemskem in v Belgiji. Jasno moramo obsoditi skrajno, populistično in nacionalistično retoriko in se boriti proti vsem oblikam diskriminacije," je pozvala Fajonova. Poslanka pričakuje, da bo švicarska vlada svojo odločitev še enkrat temeljito premislila, v nasprotnem primeru pa pričakuje jasne ukrepe Evropske komisije. "Zakaj ne odpoved drugih pogodb s Švico na notranjem trgu," je v razpravi še predlagala Fajonova.

Za podobne ukrepe se je v razpravi zavzelo več poslancev, a je Potočnik to možnost za zdaj izključil, češ da bi to samo poslabšalo odnose med sicer dobrima partnericama.

Jelko Kacin (Alde/LDS) pa je v sporočilu za javnost poudaril, da je Evropski parlament enotno pozval komisijo, naj se odzove na ravnanje Švice, čeprav je uvedla omejitve le za države članice. Po njegovem gre za jasen znak, da nihče ne more delati razlik med državami članicami na podlagi nacionalnosti. "To ni užaljenost Poljakov, Slovakov, Madžarov, nas Slovencev in ostalih, ampak utemeljen ugovor Evropskih poslancev v imenu vseh državljanov EU," je izpostavil Kacin.

Ne spreglejte