Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 9. 2019,
7.48

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

7

Natisni članek

Iran ZDA Evropa

Torek, 24. 9. 2019, 7.48

4 leta, 7 mesecev

Evropske sile podprle ZDA v sporu z Iranom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

7

Iranski tanker | Foto Reuters

Foto: Reuters

Velika Britanija, Nemčija in Francija so v ponedeljek zvečer v New Yorku v skupni izjavi sporočile, da je Iran odgovoren za nedavni napad na savdske naftne objekte, čeprav so odgovornost prevzeli jemenski Hutiji. Voditelji treh držav so Iran pozvali, naj privoli v nova pogajanja o svojem jedrskem in raketnem programu.

Tanker Stena Impero
Novice Iran tankerju pod britansko zastavo dovolil odhod

Boris Johnson, Angela Merkel in Emmanuel Macron so sporočili, da ni druge sprejemljive razlage, kot da je Iran odgovoren za napad, čeprav podpirajo preiskave, ki še potekajo. "Napočil je čas, da Iran sprejme pogajanja o dolgoročnem okviru svojega jedrskega programa in tudi o vprašanjih regionalne varnosti vključno z raketnim programom," je sporočila evropska trojica.

Možnost nove vojne preprečujejo bližajoče se predsedniške volitve

Napetosti rastejo od napada na savdska naftna objekta 14. septembra, za kar ZDA in Savdska Arabija krivijo Iran. Iran zanika odgovornost, ki so jo nase prevzeli Hutiji. Ti se doma v Jemnu borijo proti bombardiranju Savdske Arabije.

Pravzaprav pa napetosti naraščajo, že vse odkar je ameriški predsednik Donald Trump lani odstopil od iranskega jedrskega sporazuma, ki je deloval, saj ga je Teheran spoštoval. Trump ga je uničil in začel znova uvajati sankcije v prepričanju, da bo Iran sprejel nova pogajanja. To se ni zgodilo in iranski zunanji minister Džavad Zarif je možnost pogajanj s Trumpom nazadnje zavrnil v ponedeljek.

Savdova Arabija, Savdska Arabija, ženske
Novice "Iran mora odgovarjati zaradi svojega brezobzirnega ravnanja"

Evropske države je tudi obtožil, da jim ni uspelo izpolniti zavez iz sporazuma. Trumpova vlada uvaja sankcije, Iran pa odgovarja z odstopanjem od sporazuma. Zarif je v ponedeljek dejal, da srečanja med Trumpom in iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem ne bo, dokler ne bo razloga za to.

Samo zaradi rokovanja tega ne bo, poleg tega pa ima Iran nekaj pogojev - umik sankcij in šele nato se lahko srečajo podpisnice jedrskega sporazuma. Bilateralnega srečanja z ZDA ne bo.

Možnost nove vojne na Bližnjem vzhodu za zdaj preprečuje bližina predsedniških volitev v ZDA. Trump meni, da vojne njegovi volivci ne bodo podprli, še posebej zato, ker je ameriški napad na Irak leta 2003 označil za neumnega.

Iranski tanker
Novice Iran v Perzijskem zalivu zasegel tanker z dizlom za Združene arabske emirate
Ne spreglejte