Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 3. 2012,
20.38

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

evropski poslanci svoboda medijev

Sreda, 28. 3. 2012, 20.38

4 leta, 12 mesecev

Evropske poslance skrbi svoboda medijev v Turčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropski poslanci so v Bruslju izrazili zaskrbljenost zaradi svobode medijev v Turčiji.

Predsednik parlamenta Martin Schulz je po srečanju s turškim novinarjem Ahmetom Sikom izrecno opozoril na problem dolgih priporov novinarjev pred sojenji. Ankara pa poziva k odpravi vizumov za vstop Turkov v EU.

Schulz je po dvostranskem srečanju s Sikom danes v Bruslju izrazil "globoko zaskrbljenost nad nazadovanjem v procesu demokratizacije Turčije".

Novinar: Turški pravosodni sistem "ni ne nepristranski ne neodvisen" Sik je po njegovih besedah povedal, da pravosodni sistem v Turčiji "ni ne nepristranski ne neodvisen". Schulz pa mu je zatrdil, da bo parlament pozorno spremljal sodne procese proti njemu in preostalim turškim novinarjem.

Sik, ki je bil pridržan na podlagi turškega protiterorističnega zakona in je preživel več kot leto v zaporu, je bil skupaj s še enim novinarjem nedavno izpuščen, vendar ju junija še čaka sojenje. Če bosta obsojena, lahko dobita do 15 let zaporne kazni, so pojasnili v parlamentu.

Poslanci bodo Turčijo pozvali k prizadevanju za zagotavljanje državljanskih svoboščin Evropski poslanci so danes razpravljali o Turčiji, v četrtek pa bodo sprejeli resolucijo, v kateri bodo izrazili pomisleke glede slabšanja medijske svobode in zakonov, ki omejujejo svobodo izražanja, ter glede številnih sojenj proti novinarjem in pretirano dolgih priporov pred temi sojenji.

Prav tako bodo državo pozvali h krepitvi prizadevanj za reformo sodstva in zagotavljanje državljanskih svoboščin.

Turčija kot vzor za demokratizacijo arabskih držav V resoluciji bodo tudi opozorili, da mora Turčija začeti dejansko izvajati sveženj institucionalnih reform, ki jih je sprejela leta 2010, in zagotoviti, da bo politični proces potekal čim bolj nemoteno.

Poleg tega bodo izrazili obžalovanje glede izjave uradne Ankare, da bo zamrznila odnose s ciprskim predsedstvom Svetu EU, če odprto vprašanje severnega Cipra ne bo rešeno do julija. A obenem bodo Turčijo navedli kot vzor za demokratizacijo arabskih držav.

Ankara poziva k odpravi vizumov za turške državljane V Ankari pa so članice EU in Evropsko komisijo pozvali, naj ukrepajo za odpravo vizumov za vstop Turkov na ozemlje unije.

Sedanji režim "ovira krepitev odnosov med Turki in narodi v EU, saj preprečuje stike med ljudmi, kar je neizogiben del pristopnega procesa EU", je poudaril turški minister za zadeve EU in glavni pogajalec Egemen Bagis.

Ob tem je poudaril, da bi državljani EU, ki se prebijajo skozi gospodarsko krizo, zagotovo imeli koristi od trgovinskih, kulturnih, izobraževalnih, turističnih in drugih obiskov turških državljanov, ki bi jih omogočila odprava vizumov.

Ne spreglejte