Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 5. 2019,
19.50

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
evropske volitve evropske volitve Evropska komisija Evropska unija

Natisni članek

Četrtek, 2. 5. 2019, 19.50

5 let, 2 meseca

Evropska komisija v petih letih delovanja ni bila kos vsem izzivom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10

Po petih letih je Evropska unija znova na pragu ključnega: volitev. Te tokrat lahko dodobra premešajo sestavo parlamenta. Tradicionalne stranke bi namreč lahko dobile manj glasov tudi zaradi perečih izzivov, ki jim niso bile kos. Eden bolj vidnih, ki ostaja, je vsekakor brexit. 

v
Novice Izberi svojo prihodnost: Evropski parlament s filmom vabi na volitve #video

Beethovnova Deveta simfonija, danes evropska himna, predstavlja simbol sodelovanja, nanjo pa skoraj zagotovo ne pleše več premierka Theresa May. Nezadovoljnih je tudi 52 odstotkov Britancev, ki so na referendumu leta 2016 glasovali za brexit. 

Nezadovoljni tudi z delovanjem Evropske komisije

Prazne obljube so završale po ulicah in na naslovnicah časopisov, britanski parlament je trikrat zavrnil sporazum, ki ga je Mayeva sklenila z Evropsko unijo. Sledile so burne razprave in preložitev brexita do 31. oktobra. 

Številni so nezadovoljni tudi z delom Evropske komisije, ki jo vodi Jean-Claude Juncker. Kot pojasnjuje Boštjan Udovič s Katedre za mednarodne odnose, se je negativno delovanje komisije zrcalilo predvsem v luči slabega reševanja perečih točk in težav, med drugimi tudi arbitraža med Slovenijo in Hrvaško, kjer bi komisija lahko imela večjo vlogo, če bi to želela.  

Šarec si želi, da bi bila nova komisija bolj dejavna

Udovič poudarja, da komisija ni našla pravega pristopa niti pri migrantski krizi. Nad komisijo ni navdušen niti slovenski premier Marjan Šarec. Kot je dejal za ameriško tiskovno agencijo, si želi, da bi bila nova komisija bolj dejavna, saj je po njegovem mnenju zahodni Balkan zanimivo območje. 

Evropski parlament je bil medtem bolj na stranskem tiru. Se je pa zaradi obeh krepila moč Evropskega sveta, trdijo strokovnjaki. Ne nazadnje mora to tudi predstavljati - sožitje, solidarnost in enotnost kot 12 zlatih zvezd na temno modri zastavi.

volišče, volitve, volivci, volilni listič, predsedniške volitve, glasovnica
Novice Kakšen je vrstni red kandidatnih list na glasovnicah za evropske volitve
Ne spreglejte