Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 14.46

8 let

EU Ukrajini ponuja pomoč v zameno za reforme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novi ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je na obisku v Bruslju, kjer se je dopoldne sestal s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom.

Po srečanju je Janukovič zatrdil, da je evropska integracija njegova ključna prioriteta, Barroso pa je navedel vrsto ukrepov pomoči, ki jih EU ponuja Ukrajini v zameno za reforme.

Janukovič pred Moskvo v Bruselj Za EU je simbolnega pomena, da je prišel Janukovič po prevzemu položaja 25. februarja najprej v Bruselj, ne v Moskvo, kamor naj bi odpotoval ta petek. Janukovič je namreč med predsedniško tekmo veljal za proruskega, njegova tekmica Julija Timošenko pa za proevropsko kandidatko. Zato je še toliko pomembnejša njegova današnja zaveza, da bodo evropske integracije ključna prioriteta nove ukrajinske zunanje politike.

EU je na drugi strani pripravila sveženj ukrepov pomoči, ki jih je ponudila Ukrajini v zameno za reforme. Unija namreč veliko stavi na Ukrajino kot zgled demokracije drugim državam v regiji in motor za zagotavljanje stabilnosti v svoji soseščini.

Več kot pol milijarde evrov pomoči? Tako je Barroso med drugim poudaril, da je EU pripravljena sprostiti več kot pol milijarde evrov makrofinančne pomoči Ukrajini, če bo z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) dosegla nov dogovor o ureditvi svojih financ, predvsem s ciljem izboljšanja pogojev za investitorje. IMF je lani zamrznil del posojila Ukrajini, ker ni izpolnila pogojev zanj.

Janukovič za ureditev plinske zakonodaje Šef komisije tudi pričakuje, da bodo mednarodne finančne institucije Ukrajini pripravljene finančno pomagati, če bo izvedla potrebne reforme v plinskem sektorju. Če bo sprejela plinsko zakonodajo v skladu z evropsko, bo lahko pristopila k energetski pogodbi unije, je dodal.

Janukovič je na to odgovoril, da so pripravljeni urediti plinsko zakonodajo in si prizadevati za dvig cene za potrošnike, kar želijo mednarodni donatorji s ciljem spodbuditve učinkovitosti.

Pot do prostotrgovinskega sporazuma Najbolj daljnosežna ponudba EU Ukrajini je sicer novi pridružitveni sporazum, o katerem se strani pogajata in naj bi vodil do celovitega in poglobljenega prostotrgovinskega sporazuma. S tem bi Ukrajina dobila dostop do trga unije, ki šteje 500 milijonov potrošnikov, in možnost, da v kratkem času podvoji svoj izvoz v unijo. Barroso in Janukovič sta se danes zavzela za čimprejšnjo sklenitev tega sporazuma in kot okvirni rok navedla leto dni.

Govora je bilo tudi o vizumski liberalizaciji Prav tako sta govorila o vizumski liberalizaciji in se dogovorila, da bosta strani sprožili dialog o opredelitvi kažipota s pogoji za odpravo vizumov za Ukrajino. Pri tem na strani EU poudarjajo, da kažipot še ne pomeni ničesar, saj je treba najprej izpolniti vse pogoje, ki so v njem. Janukovič pa je dejal, da bo dialog končan v najkrajšem možnem času, v enem letu.

Janukovič ima danes v Bruslju predvidena tudi srečanja s predsednikom EU Hermanom Van Rompuyem, visoko zunanjo predstavnico EU Catherine Ashton in predsednikom Evropskega parlamenta Jerzyjem Buzekom.

Ne spreglejte