Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
7.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Turčija protest Recep Tayyip Erdogan odstop

Četrtek, 6. 6. 2013, 7.59

7 let, 12 mesecev

Erdogan: Med turškimi protestniki tudi teroristi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Turški premier Recep Tayyip Erdogan je dejal, da v protestih sodelujejo pripadniki "terorističnih organizacij" in vztraja, da ne bo odstopil od urbanističnega načrta, ki je bil povod za proteste.

Erdogan je v Tunisu, kjer se mudi ob koncu svoje severnoafriške turneje, novinarjem dejal, da majhna skupina ekstremistov manipulira z nečem, kar se je začelo kot okoljevarstveni protest. V potrditev svojih besed je poudaril, da so bili pridržani številni tujci, vpleteni v proteste. "Med protestniki so ekstremisti, nekateri vpleteni v terorizem," je dejal turški premier. "Podporniki te teroristične organizacije so bili prisotni" na carigrajskem trgu Taksim, središču protestov, je še dejal.

Nacionalnosti tujcev, ki naj bi bili pridržani, Erdogan ni razkril, na vprašanje novinarja pa je poudaril, da ni noben od njih diplomat. V nemire je bilo po njegovih besedah vpletenih sedem tujcev, od tega so šest primerov predali tožilstvu, eden pa je aretiran. "Teče preiskava o tem, kako so bili vpleteni v nasilje," je dejal premier.

Mediji: Med aretiranimi tudi turisti Turški medij poročajo, da je bilo v okviru protestov v Turčiji aretiranih enajst tujcev, med njimi tudi en Nemec. Tujcem naj bi očitali, da so se kot provokatorji pomešali med protestnike, nemški državljan pa je v Turčijo pripotoval kot turist.

Grški časnik Ekathimerini na spletni strani medtem izpostavlja potrditev grškega zunanjega ministrstva, da je bil v turških protestih aretiran grški študent, ki naj bi bil v Turčiji v okviru programa študentske izmenjave Erasmus. Aretirani pa naj bi bili še štirje Američani, dva Britanca, dva Francoza, dva Iranca in poleg enega Nemca še en indijski državljan, poroča časnik.

Erdogan znova poudaril, da načrta za park v Istanbulu ne bo opustil Sicer pa je Erdogan poudaril, da spornega projekta, v okviru katerega naj bi na mestu sedanjega parka Gezi zraslo nakupovalno središče, ne bo ustavil. "Projekt spoštuje turško zgodovino, kulturo in okolje. Delamo, kar je potrebno za zaščito pravic večine in za ohranitev lepote Istanbula," je še poudaril.

Erdogan ob tem z aktualnimi nemiri ne povezuje okoljskih aktivistov. "Zelo dobro vemo, kdo je vpleten v težave, in izključujem vse državljane, ki jih skrbi ohranitev okolja," je dejal Erdogan.

"Premier ne potrebuje dokazovanja podpore" Erdogan se vrača v Turčijo, namestnik turškega premiera Huseyin Celik pa je njegove podpornike pozval, naj se ne zbirajo na letališču, da bi ga pozdravili. "Premier ne potrebuje dokazovanja podpore," je dejal Celik za neko lokalno televizijo.

Medtem ko se v Turčiji nadaljujejo protesti zoper avtoritarnega premierja, je iz bolnišnice v Ankari prišla vest, da je po več dneh za posledicami poškodb umrla še tretja oseba.

Aktivist Ethem Sarisuluk, ki se je nekaj dni zdravil zaradi posledic poškodb, ki jih je utrpel med protesti je umrl, so sporočil zbor zdravnikov. Sprva so sicer mislili, da je bil mladenič ustreljen, a se je sedaj izvedelo da je umrl zaradi močnega udarca v glavo.

Številni turškemu premierju, v zadnjih dneh še bolj kot kadarkoli prej, očitajo diktatorsko držo in prikrito ponovno islamizacijo družbe ter ga zato resno pozivajo k odstopu.

Protesti zoper turško oblast se nadaljujejo po vsej državi. Medtem pa je policija poskrbela za dodatno ogorčenje, saj je zaradi uporabe družabnih omrežij zaprla vsaj 25 ljudi. Kot poročajo mediji, naj bi oblasti 25 posameznikov zaprle zato, ker naj bi med protesti prek Twitterja in drugih sorodnih omrežij širili dezinformacije.

Erdogan zavrača, da bi šlo za turško arabsko pomlad Tudi sicer je odziv oblasti, ki je na protestnike poslala policiste in ki niso varčevali z uporabo prisilnih sredstev in nasilja, sprožil ogorčenje in obsojanje tako iz vrst vstajnikov in družbenih aktivistov ter človekoljubnih organizacij.

Vse ostrejša trenja v državi pa so pritegnila tudi velikansko pozornost domačih, pa tudi svetovnih medijev, številni pa ob tem že špekulirajo, da se je arabska pomlad zdaj razširila še na Turčijo, kar pa je v enem izmed javnih nastopov premier Recep Tayyip Erdogan, ki je tudi uradni povod za proteste, že ovrgel kot neresnično.

Ne spreglejte