Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 1. 2012,
14.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

revolucija

Sobota, 14. 1. 2012, 14.18

8 let

El Baradej ne bo kandidiral za egiptovskega predsednika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Egiptovski opozicijski politik Mohamed el Baradej je dejal, da umika svojo kandidaturo za položaj predsednika Egipta in ne bo sodeloval na junijskih predsedniških volitvah.

Mohamed el Baradej na ta način izraža nestrinjanje s politiko vojske, ki od padca dolgoletnega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka vlada državi.

"Vojska države ne vodi na poti k demokraciji Egipt trenutno ne izpolnjuje pogojev za izvedbo pravičnih volitev, egiptovska vojska pa se "obnaša, kot da se ne bi zgodila nikakršna revolucija in ne bi padel noben režim" in države ne vodi na poti k demokraciji, je svojo odločitev za umik kandidature v izjavi za javnost pojasnil El Baradej.

"Namesto združevanja naroda s pomočjo organiziranega političnega procesa ... je (vrhovni vojaški svet) doslej vse odločitve sprejemal sam, na način, ki odraža zmedo in zaostrene družbene delitve, medtem ko trenutno nujno potrebujemo solidarnost," je še poudaril Nobelov nagrajenec in nekdanji vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo.

El Baradej si prizadeva za sekularno demokratizacijo Egipta El Baradej, ki si prizadeva za sekularno demokratizacijo Egipta, je sicer kot strokovnjak in diplomat zelo spoštovan v mednarodni skupnosti. Prav njemu številni analitiki pripisujejo velike zasluge za začetek protirežimskih protestov v Egiptu konec leta 2010, ki so privedle k padcu Mubarakovega režima 25. januarja 2011.

Vojska bo oblast obdržala do prvih volitev Mubarak je sicer odstopil, potem ko je protestnike očitno podprla vojska. Ta je nato prevzela oblast v državi in jo bo predvidoma obdržala do izvedbe predsedniških volitev junija - prvih demokratičnih volitev po padcu Mubarakovega režima.

A na vrhovni vojaški svet v zadnjem času letijo čedalje ostrejše kritike zaradi počasnega izvajanja reform in nasilnega zatiranja demonstrantov, ki se ne strinjajo z njegovim načinom vladanja, in pozivi k predčasnemu sestopu z oblasti.

Trenutno poteka zadnja faza parlamentarnih volitev V Egiptu sicer trenutno poteka zadnja faza trofaznih parlamentarnih volitev, na katerih bosta najverjetneje slavili islamistični stranki Svoboda in pravičnost ter Al Nur. Ko bo novi parlament sestavljen, bo imenoval posebno komisijo, ki bo oblikovala novo egiptovsko ustavo. Ta naj bi stopila v veljavo, še preden bodo junija izvedli predsedniške volitve.

Ne spreglejte